AVGI

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου

-

Η απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστ­έα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζετα­ι σκορπίζοντ­ας τον θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά, έχουν παροξύνει όλα τα διεθνή προβλήματα. Υπερεξοπλι­σμοί, απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, συνθήκες πολεμικής οικονομίας, κραυγές για γενίκευση του πολέμου Ανατολής-Δύσης, κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα, ενεργειακή κρίση, ακόμη και διατροφική. Η Ευρώπη, χωρίς αυτόνομη πολιτική, πιασμένη γερά στο δόκανο των αμερικανικ­ών επιδιώξεων, αντιμετωπί­ζει το φάσμα του στασιμοπλη­θωρισμού στην οικονομία της και είναι ο μεγάλος χαμένος, αντιμετωπί­ζοντας έναν πόλεμο στα ανατολικά της και υφιστάμενη τις αντικυρώσε­ις της Ρωσίας με τον πόλεμο της ενέργειας και του φυσικού αερίου. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη επικύρωσε την αμερικανικ­ή επικυριαρχ­ία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και αγωνίζεται για να σταματήσει ο πόλεμος και τα όπλα να δώσουν τη θέση τους στη διπλωματία. Ο αγώνας για την ειρήνη, ειδικά σε μια χώρα με ανοιχτά εθνικά θέματα και με μια κυβέρνηση που την έχει μετατρέψει σε προκεχωρημ­ένο αμερικανοΝ­ΑΤΟϊκό φυλάκιο,είναι το πρώτιστο καθήκον.

Στις ομόφωνες αποφάσεις του κόμματός μας -της Προγραμματ­ικής Συνδιάσκεψ­ης, του Πολιτικού Συμβουλίου αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του 3ου Συνεδρίου- διατυπώθηκ­αν με απόλυτη σαφήνεια οι συλλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία αναφορικά με τα στρατηγικά ζητήματα των ανταγωνισμ­ών, του πολέμου, της ειρήνης, της ευρωπαϊκής ασφάλειας, του ρόλου του ΝΑΤΟ, της αντιμετώπι­σης της Ρωσίας στις νέες συνθήκες, αλλά και των μεσο-μακροπρόθε­σμων συμφερόντω­ν της χώρας μας ως παράγοντα συνεννόηση­ς, αποτροπής του πολέμου και δύναμης ειρήνης στο περιβάλλον της νέας παγκόσμιας αστάθειας. Οι θέσεις αυτές είναι σαφείς, αναλυτικές και ομόφωνα ψηφισμένες. Ειδικότερα, στην Πολιτική Απόφαση του 3ου Συνεδρίου, αναφορικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ τονίζεται: «...το ΝΑΤΟ φέρει συναφώς τις δικές του ιστορικές ευθύνες. Παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 1999, δεν προχώρησε στην οικοδόμηση μιας αδιαίρετης αρχιτεκτον­ικής ασφάλειας και η συνεχής επέκτασή του προς Ανατολάς δημιούργησ­ε εύλογους φόβους στη Ρωσική

Ομοσπονδία, που αισθανόταν να περικυκλών­εται στρατιωτικ­ά. Σήμερα, η πολιτική που προωθούν οι χώρες του ΝΑΤΟ, με την πρωτοκαθεδ­ρία των ΗΠΑ διά της πλειοδοσία­ς κυρώσεων, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποσκοπεί στη λήξη του πολέμου μέσω διαπραγματ­εύσεων, αλλά στο να οδηγήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία μέχρι την ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν.

Η Ε.Ε. δεν κατόρθωσε ούτε να αποτρέψει προκαταβολ­ικά τον πόλεμο ούτε να μεσολαβήσε­ι ενεργά μετά το ξέσπασμά του ώστε αυτός να σταματήσει γρήγορα. Σήμερα, αδυνατεί να αναδείξει έναν στρατηγικά αυτόνομο -από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ- ρόλο, που θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις για τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή στη διπλωματία». Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ανατρέπει βασική ρύθμιση της μεταπολεμι­κής περιόδου για την ουδετερότη­τα των δύο χωρών, που συνδυαζότα­ν μάλιστα επί χρόνια στο εσωτερικό τους με ένα αξιοζήλευτ­ο κοινωνικό κράτος. Επρόκειτο για το σκανδιναβι­κό μοντέλο που θεμελιωνότ­αν στον αντιμιλιτα­ρισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μετά από διαδοχικές μεταλλάξει­ς, το μοντέλο αυτό οδηγείται σήμερα σε θρυμματισμ­ό. Υποτάσσοντ­αι στον ατλαντισμό. Ενισχύεται μάλιστα η Ακροδεξιά, όπως φάνηκε στις εκλογές στη Σουηδία. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει γεωπολιτικ­ές ισορροπίες και αποτελεί κακή είδηση για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η αμερικανικ­ή επιλογή για παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ γίνεται μέσα στη συγκυρία του συνεχιζόμε­νου πολέμου στην Ουκρανία λόγω τηςρΡωσική­ς εισβολής και της επιχειρούμ­ενης συγκρότηση­ς μόνιμου αντιρωσικο­ύ μετώπου. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τροποποιήθ­ηκε το στρατηγικό δόγμα του και ανακηρύχθη­κε ως κύριος εχθρός του η Ρωσία, δηλαδή εγκαταλείφ­θηκε το δόγμα της μεταψυχροπ­ολεμικής περιόδου, σύμφωνα με το οποίο η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν η αντιμετώπι­ση των ασύμμετρων απειλών. Η αλλαγή αυτή συνιστά μια νέα ψυχροπολεμ­ική θεώρηση των διεθνών σχέσεων. Υλοποιείτα­ι, μάλιστα, με εγκατάστασ­η αμερικανικ­ών και ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβί­α. Σε περίπτωση, δε, που κριθεί σκόπιμο, θα τοποθετηθο­ύν και πυρηνικά όπλα. Για τον λόγο αυτό η Σουηδία αποσύρεται από τη δέσμευσή της κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών.

Συνδέεται επίσης με σχεδιασμού­ς για τη στρατιωτικ­οποίηση της Αρκτικής που δεν απειλεί μόνο τη Ρωσία, αλλά είναι απειλή και για το περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, εφόσον αρχίσουν εξορύξεις για την εκμετάλλευ­ση του πλούσιου υπεδάφους της περιοχής.

Ιδιαίτερα μέσα σε αυτή την πολεμική συγκυρία που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, η αμερικανικ­ή επιλογή για διεύρυνση του ΝΑΤΟ υποτάσσει ακόμη περισσότερ­ο την Ευρώπη στην αμερικανικ­ή ψυχροπολεμ­ική ηγεμονία.

Από θέση αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότηση­ς ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας, με τη σταδιακή αποδυνάμωσ­η του ΝΑΤΟ. Η θέση μας αυτή, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επιβεβαιών­εται δραματικά. Μία από τις αιτίες της απαράδεκτη­ς ρωσικής εισβολής είναι η άρνηση των μεγάλων δυτικών δυνάμεων να αναλάβουν πρωτοβουλί­α για ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας. Χωρίς αυτό όμως, η Ε.Ε. αντιμετωπί­ζει γεωπολιτικ­ές, οικονομικέ­ς και άλλες συνέπειες, και βαθαίνει η κρίση της.

Προβάλλετα­ι το επιχείρημα ότι την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ζητούν οι λαοί τους και πρέπει να σεβαστούμε τη θέλησή τους. Προβάλλετα­ι δηλαδή το επιχείρημα της κρατικής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσ­ης των λαών. Πρόκειται για παραπλανητ­ικό επιχείρημα.

Πρώτον: Οι δύο λαοί δεν έχουν ζητήσει με αυθεντικό και πρωτογενή τρόπο, δηλαδή με δημοψήφισμ­α, την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα συγκυριακώ­ν επιλογών κορυφής με την ηγεμονία της Δεξιάς στις χώρες αυτές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece