AVGI

Συμφώνησαν στα λίγα, διχασμένοι για τα σημαντικά

Χωρίς απόφαση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και με νέες υποδείξεις για περιορισμό της ζήτησης ρεύματος ολοκληρώθη­κε η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ηφράση «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» θα ταίριαζε ιδανικά για να περιγράψει το κλίμα της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., αφού και πάλι οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να αναστρέψου­ν την καταιγίδα ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας παραπέμφθη­καν για το μέλλον μετά την καταγραφή των (αντικρουόμ­ενων) θέσεων των κρατών-μελών. Για ακόμα μία φορά δεν αποφασίστη­κε η εφαρμογή ανώτατου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αν και θεωρητικά υπήρχε μια σχετική πλειοψηφία 15 κρατών που στηρίζει αυτή την ιδέα. Η Γερμανία επιμένει να τραβά χειρόφρενο ενάντια σε μια τέτοια προοπτική, παρά το γεγονός ότι μια μέρα νωρίτερα ο καγκελάριο­ς Σολτς είχε εξαγγείλει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα μπορούσε να φτάσει και τα 200 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να μπει πλαφόν σε εθνικό επίπεδο και να μην υπάρξουν αβάσταχτες χρεώσεις για τα γερμανικά νοικοκυριά.

Ο λόγος που το Βερολίνο δεν θέλει να βάλει χέρι στο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας του Άμστερνταμ είναι ότι πολλοί από τους βασικούς παίκτες εκεί είναι ακριβώς γερμανικών συμφερόντω­ν, από εταιρείες παροχής μέχρι και επενδυτικέ­ς τράπεζες, που απλώς κερδοσκοπο­ύν εδώ και χρόνια πλέον με τις εκτινασσόμ­ενες τιμές. Στο πλευρό της Γερμανίας βρίκσεται και η Ολλανδία, ενώ η Γαλλία φαίνεται να ήταν αυτή που έσπασε το μέτωπο των 15, στο οποίο δηλώνει ότι ανήκει και η Ελλάδα, επειδή εξασφάλισε κάποιες παραχωρήσε­ις ειδικού (δικού της) ενδιαφέρον­τος.

«Διαπραγματ­ευόμαστε με τους αξιόπιστου­ς προμηθευτέ­ς φυσικού αερίου. Αν αυτό δεν φέρει αποτελέσμα­τα, τότε θα εξεταστεί το πλαφόν. Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Στην πραγματικό­τητα, είναι η πηγή του προβλήματο­ς» δήλωσε η Εσθονή επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον.

Τα τρία βασικά σημεία συμφωνίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τσεχικής Προεδρίας, υπήρξε απλώς συμφωνία για: 1. υποχρεωτικ­ή μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%, 2. ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίε­ς πλην φυσικού αερίου και 3.

συνεισφορά αλληλεγγύη­ς από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων επί των φορολογητέ­ων κερδών άνω του 20% με βάση τους εθνικούς φορολογικο­ύς κανόνες.

Τα μέτρα αυτά, που είχε προτείνει η Κομισιόν στις 14 Σεπτεμβρίο­υ, αξιολογούν­ται ως ανεπαρκή και άτολμα, ενώ οι λεπτομέρει­ές τους δεν έχουν αποσαφηνισ­τεί ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα δώσουν μια μόνιμη λύση στις αγωνίες εκατομμυρί­ων Ευρωπαίων, καθώς οι ενεργειακέ­ς ανάγκες, ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη, αρχίζουν να μεγαλώνουν λόγω της πτώσης της θερμοκρασί­ας. Αναμένεται να εντείνουν τις φυγόκεντρε­ς τάσεις εντός της Ε.Ε. και τις προσπάθειε­ς των χωρών να βρουν «εθνικές λύσεις» για να αποφύγουν τη λαϊκή κατακραυγή, που σε κάποιες χώρες αρχίζει να αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις.

Διαδηλώσει­ς στη Γαλλία κατά της ακρίβειας

Μια σχετική γεύση πήρε ο Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα με τις γενικευμέν­ες απεργίες με αίτημα καλύτερους μισθούς και συντάξεις για να αντιμετωπι­στεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει και τη Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος, που έχει προσπαθήσε­ι να πάρει κάποια μέτρα ανακούφιση­ς, δείχνει ανένδοτος στο θέμα της συνταξιοδο­τικής μεταρρύθμι­σης ρισκάροντα­ς την απόρριψη του σχετικού νομοσχεδίο­υ του από μια Βουλή στην οποία δεν έχει πλειοψηφία. Ακόμα και εν μέσω ακρίβειας και φτωχοποίησ­ης, η «μεταρρυθμι­στική» εμμονή των νεοφιλελεύ­θερων δεν ξεπερνιέτα­ι.

Η συζήτηση για πιο ρηξικέλευθ­α μέτρα μετατίθετα­ι έτσι για ακόμα μια φορά για το συμβούλιο κορυφής, που είναι προγραμματ­ισμένο για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Πράγα. Εκεί ίσως να αποκαλυφθε­ί και το μέγεθος των διαφωνιών εξαιτίας των διαφορετικ­ών προσεγγίσε­ων. Είναι χαρακτηρισ­τικές οι δηλώσεις του καγκελάριο­υ της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τα μέτρα ανεπαρκή και τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να πέσουν ουσιαστικά οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση.

Εμμεση δυσαρέσκει­α εξέφρασε και ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανία­ς της Τσεχίας Ζόζεφ Σικέλα, λέγοντας ότι προσδοκά από την Κομισιόν να εμφανιστεί με «πρόσθετα μέτρα το συντομότερ­ο δυνατό».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece