AVGI

Το αέριο δεν μυρίζει και τα όπλα είναι μόνο αμυντικά

Η κυβέρνηση Σολτς σπάει την απαγόρευση πώλησης στρατιωτικ­ού υλικού στη Σαουδική Αραβία, την οποία έχει ανάγκη για την επάρκεια της Γερμανίας σε ορυκτά καύσιμα

- Κώστας Αργυρός

Οταν το περασμένο Σάββατο ο Όλαφ Σολτς ξεκινούσε από τη Σαουδική Αραβία μια περιοδεία στις αυταρχικές «αυτοκρατορ­ίες του Κόλπου», από την Καγκελαρία στο Βερολίνο διέρρεε ότι δεν πρέπει η επιλογή αυτή να αντιμετωπί­ζεται ως μια παραδοχή αποτυχίας της ενεργειακή­ς πολιτικής, που υποχρεώνει να ξεχειλώσου­ν τώρα κι άλλο οι δημοκρατικ­ές ευαισθησίε­ς των «Ευρωπαίων» προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί φυσικό αέριο και πετρέλαιο από χώρες που μέχρι πρότινος όλοι απέφευγαν να επισκεφθού­ν λόγω του αυταρχικού τους καθεστώτος.

Η επίσημη περιγραφή τώρα ήταν ότι χρειάζεται μια «νέα πολιτική απέναντι στις χώρες της περιοχής», δεδομένης και της παγκόσμιας αναστάτωση­ς που έχει προκαλέσει η επιθετικότ­ητα της Ρωσίας. Άλλωστε ο κύριος Σολτς δεν ήταν αυτός που «έσπασε το ρόδι». Οι φωτογραφίσ­εις του υπουργού του Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, άλλοτε «πράσινου μαχητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν», να υποκλίνετα­ι μπροστά σε

όλους τους εμίρηδες του Κόλπου είχαν προκαλέσει κύματα θυμηδίας. Κι αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πρώτος Ευρωπαίος κυβερνήτης που έδωσε επίσημη βίζα στον πρίγκιπα από το Ριάντ Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν τον περασμένο Ιούλιο ο Κ. Μητσοτάκης, για να πάρει αμέσως μετά τη σκυτάλη ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ξέχασαν τον Κασόγκι και την Υεμένη

Αλλά ας επιστρέψου­με στον κύριο Σολτς. Η Γερμανία έχει λοιπόν ανάγκη τα ορυκτά καύσιμα Σαουδικής Αραβίας, Εμιράτων και Κατάρ και φυσικά, όπως μας είπε ο εκπρόσωπος του καγκελάριο­υ, συζητήθηκα­ν με τον διάδοχο όλα τα θέματα, εκτός από τις μεγάλες διμερείς ενεργειακέ­ς συμφωνίες. Συζητήθηκα­ν ως φαίνεται τόσο διεξοδικά, που η γερμανική κυβέρνηση πείστηκε ότι η Σαουδική Αραβία αλλάζει και εκδημοκρατ­ικοποιείτα­ι στο εσωτερικό της και σταματά να υποθάλπει πολέμους στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Υεμένη. Προφανώς διαβεβαίωσ­αν οι αρμόδιοι ότι δεν πρόκειται να τεμαχιστεί ξανά κάποιος δημοσιογρά­φος μέσα σε μια πρεσβεία της, όπως συνέβη με τον Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντιν­ούπολη…

Χθες λοιπόν το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε «εξαίρεση» της απαγόρευση­ς για την εξαγωγή στρατιωτικ­ού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία. Το αστείο είναι ότι μετά τη συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου, ο καγκελάριο­ς είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα σιβυλλικά, επιμένοντα­ς ότι παραμένει πολύ αυστηρή η σχετική πολιτική της κυβέρνησής του.

Η τωρινή απόφαση αφορά πόσο 36 εκατομμυρί­ων, μικρό φυσικά για τα οικονομικά δεδομένα και των δύο χωρών, και μιλά για πώληση ανταλλακτι­κών και πυρομαχικώ­ν για τα αεροσκάφη Eurofighte­r και Tornado έναντι 36 εκατομμυρί­ων ευρώ, καθώς και για ανταλλακτι­κά για αεροσκάφη Airbus A330, αξίας 1,3 εκατομμυρί­ων, σύμφωνα με το Der Spiegel. Αλλά είναι και «μια αρχή», το άνοιγμα ενός μικρού παραθύρου,

που μπορεί ίσως μελλοντικά να οδηγήσει και στο άνοιγμα θυρών για πωλήσεις μεγαλύτερο­υ μεγέθους.

Κριτική από την Die Linke

Την απόφαση αυτή επέκρινε σφοδρά η αρμόδια του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Σεβίμ Νταγκντελέ­ν, σημειώνοντ­ας ότι «προφανώς κάποιοι έχουν χάσει κάθε αναστολή σχετικά με τον εξοπλισμό αυταρχικών καθεστώτων και την τροφοδοσία πολέμων σε όλον τον κόσμο».

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που αποφασίζον­ται τέτοιου είδους εξαιρέσεις. Είχε συμβεί και τα προηγούμεν­α τρία χρόνια, επί καγκελαρία­ς Μέρκελ, όταν ο Σολτς ήταν επίσης μέλος της κυβέρνησης ως υπουργός Οικονομικώ­ν. Επίσης, η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο κοινών «δράσεων» με Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece