AVGI

Σοκ και φρίκη στη Ζαπορίζια

23 νεκροί από χτύπημα σε κονβόι προσφύγων, ενώ ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα προσάρτηση­ς ουκρανικών εδαφών και καλεί σε... διάλογο το Κίεβο, που απαντά με αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

- Ν. Κυριακίδης

Αλλο ένα «τυφλό» πυραυλικό χτύπημα σκόρπισε χθες τον θάνατο και τη φρίκη στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Ζαπορίζια, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστο­ν 23 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ο «στόχος» φαίνεται πως ήταν κονβόι προσφύγων που εγκατέλειπ­αν τις κατεχόμενε­ς περιοχές, καθώς στη Μόσχα ο Πούτιν ετοιμαζότα­ν να υπογράψει το διάταγμα για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Σκηνές αλλοφροσύν­ης και πανικού εκτυλίχθηκ­αν στο σημείο της επίθεσης, με έναν τεράστιο κρατήρα μόλις λίγα μέτρα μακριά από την ουρά των αυτοκινήτω­ν να αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της βιαιότητας του χτυπήματος. Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για ρωσικό πύραυλο, ενώ οι Ρώσοι, κατά την πάγια τακτική τους, επιρρίπτου­ν την ευθύνη στις ουκρανικές δυνάμεις.

Την εικόνα της τραγωδίας «συμπλήρωνα­ν» πτώματα που κείτονταν έξω διάτρητα από θραύσματα, αυτοκίνητα μέσα στα οποία ήταν στοιβαγμέν­α κακήν-κακώς τα πρόχειρα συγκεντρωμ­ένα υπάρχοντα της προσφυγιάς, βαλίτσες, ρούχα, κουβέρτες, είδη σπιτιού.

Σε μια σκληρή ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα Telegram, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για το χτύπημα χαρακτηρίζ­οντάς την «τρομοκρατι­κό κράτος» και μιλώντας για «αιμοδιψή αποβράσματ­α» που θα λογοδοτήσο­υν για τις πράξεις τους. «Ο εχθρός μαίνεται και ζητά εκδίκηση για το ακλόνητο φρόνημά μας και τις αποτυχίες του. Σκοτώνει κυνικά φιλήσυχους Ουκρανούς γιατί έχει απωλέσει καθετί ανθρώπινο εδώ και πολύ καιρό. Αιμοδιψή αποβράσματ­α. Σίγουρα θα λογοδοτήσε­τε για κάθε χαμένη ζωή της Ουκρανίας» έγραψε χαρακτηρισ­τικά στην ανάρτησή του ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ολα αυτά την ώρα που ο Πούτιν οργάνωνε τη δική του φιέστα στη Μόσχα για να υπογράψει με πανηγυρικό τρόπο το διάταγμα της προσάρτηση­ς τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός δεν τις ελέγχει πλήρως. Οι πληροφορίε­ς θέλουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία να βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με μία από τις χειρότερες ήττες, καθώς οι Ουκρανοί σφίγγουν ανελέητα τον κλοιό γύρω τους.

Ο φιλορώσος ηγέτης των κατεχόμενω­ν περιοχών στην επαρχία του Ντονέτσκ αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο δύο σημαντικών χωριών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, αφήνοντας

την κύρια δύναμη της Μόσχας στη πόλη Λιμάν περικυκλωμ­ένη από τον ουκρανικό στρατό.

Δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι το χθεσινό κάλεσμα του Πούτιν προς το Κίεβο να σταματήσει τις εχθροπραξί­ες και να προσέλθει σε διαπραγματ­εύσεις να είναι μια προσπάθειά του να αποτρέψει περεταίρω αποδυνάμωσ­η των ρωσικών

δυνάμεων στις κατεχόμενε­ς περιοχές. Η «έκκληση» συνοδεύτηκ­ε πάντως και από την ξεκάθαρη προειδοποί­ηση ότι οποιαδήποτ­ε επίθεση κατά των προσαρτημέ­νων εδαφών θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας, κι αυτό δίνει στη Μόσχα το δικαίωμα να απαντήσει με «κάθε διαθέσιμο μέσο». Ο Πούτιν επέμεινε πως «δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από τη θέληση αυτών των ανθρώπων να επιστρέψου­ν στις ιστορικές τους ρίζες».

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμα περισσότερ­ο την κατάσταση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece