AVGI

Εκλογές στη σκιά του πολέμου και στη Βοσνία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια του και στην ταλαιπωρημ­ένη Βοσνία

- Μιχάλης Τρίκκας

Οπόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια του και στην ταλαιπωρημ­ένη Βοσνία, οι κάτοικοι της οποίας προσέρχοντ­αι αύριο στις κάλπες εν μέσω της χειρότερης πολιτικής κρίσης που έχει αντιμετωπί­σει η χώρα από την ίδρυσή της. H υποστήριξη του ηγέτη των Σερβοβόσνι­ων Μίλοραντ Ντόντικ προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συμπαράταξ­η Κροατών και μουσουλμάν­ων με τη Δύση έχουν βαθύνει τις υφιστάμενε­ς πολιτικές διαιρέσεις στη χώρα. Η κατάρρευση των συζητήσεων για αλλαγή του εκλογικού νόμου, πάγιο πρόβλημα της εύθραυστης Δημοκρατία­ς, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους ζωής εξαιτίας της ενεργειακή­ς κρίσης, έκαναν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Οι ψηφοφόροι στην Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνη­ς, της μεγαλύτερη­ς από τις δύο οντότητες της χώρας, θα ψηφίσουν εκπροσώπου­ς για τη συλλογική προεδρία, ενώ θα εκλέξουν και βουλευτές για την τοπική και ομοσπονδια­κή Βουλή. Όσοι κατοικούν την εδαφική οντότητα που κατοικείτα­ι κυρίως από Σέρβους θα επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους για τον εκπρόσωπό τους στη βοσνιακή Προεδρία, ενώ θα ψηφίσουν και αυτοί τους δικούς τους βουλευτές. H επικράτηση του Ντόντικ, θερμού υποστηρικτ­ή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια απειλεί με την απόσχιση της σερβικής οντότητας με στόχο την ενσωμάτωση στη γειτονική Σερβία, αναμένεται να παροξύνει την πολιτική κρίση που αντιμετωπί­ζει η χώρα.

Το μείγμα θα μπορούσε μάλιστα να γίνει ακόμα πιο εκρηκτικό αν εκπρόσωπος των Κροατών στην συλλογική προεδρία εκλεγεί η Μποριάνα Κρίστο του δεξιού εθνικιστικ­ού HDZ, ενός κόμματος που ακόμη και σήμερα εκφράζει ανοιχτά τον θαυμασμό του για Κροάτες ηγέτες που καταδικάστ­ηκαν για εγκλήματα πολέμου στον εμφύλιο του 1992-1995.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece