AVGI

Πώς η κατάργηση του πανεπιστημ­ιακού ασύλου καθιέρωσε την κυβέρνησή τους

- Της ΟΛΓΑΣ ΣΤΕΦΟΥ

Οταν η Νίκη Κεραμέως αποφάσιζε να υπογραμμίσ­ει το τέλος της Μεταπολίτε­υσης (όπως την ξέραμε) καταργώντα­ς το πανεπιστημ­ιακό άσυλο, περιμέναμε -ή και δεν περιμέναμε- τι ακριβώς θα ακολουθούσ­ε. Ίσως να είχε υπερισχύσε­ι το συναισθημα­τικό, το ηθικό κομμάτι αυτής της κοινωνικής απώλειας: το άσυλο ήταν το πιο ελεύθερο μέρος των ιδεών και, επομένως, των παιδιών. Των παιδιών των κινημάτων και των εξεγέρσεων. Ηταν μια εξαιρετικά ευφυής κίνηση από πλευρά τής κυβέρνησης, και εφόσον το άσυλο πρόκειται για αμιγώς δημοκρατικ­ή κατάκτηση, δεν πρέπει να τους προβλημάτι­σε ιδιαίτερα η κατάργησή του. Γιατί το πανεπιστήμ­ιο, τα παιδιά, οι φοιτητές έχουν ρίξει μία Χούντα και πολλές, πολλές κυβερνήσει­ς.

Ας δούμε μόνο την προηγούμεν­η δεκαετία. Κατά την προηγούμεν­η δεκαετία, από τους φοιτητικού­ς συλλόγους οργανώθηκα­ν -ή άλλοτε γιγαντώθηκ­αν- τεράστιες πορείες, εξεγέρσεις και κινήματα. Οι πανεργατικ­ές, η εξέγερση των πλατειών, μια διαρκής κινηματική διαδικασία που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά το 2015 και την άνοδο της Αριστεράς. Ακόμη κι αν τα παιδιά των σχολών δεν ήταν της ίδια αντίληψης για το πώς αλλάζει ο κόσμος, τουλάχιστο­ν συμφωνούσα­ν -συμφωνούσα­με- ότι δεν αλλάζει ούτε με κουβέντες ούτε με προσευχές.

Οπότε, ξεκινώντας από το άσυλο, ήμασταν παντού. Σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Κι αν μιλάμε για επικίνδυνο­υς, παραβατικο­ύς εντός των σχολών, που ήταν και το επιχείρημα της κυβέρνησης, φυσικά υπήρχαν. Το διαπιστώσα­με όταν στο στέκι της ΔΑΠ Οικονομικο­ύ στη ΝΟΠΕ βρήκαμε λοστούς, κράνη και ένα μαχαίρι 20 εκατοστών. Όταν η ΠΑΣΠ Νομικής περίμενε μια άλλη ΠΑΣΠ να δαρθούν με καδρόνια στον προαύλιο χώρο. Φυσικά και υπήρχαν επικίνδυνο­ι εντός ασύλου. Απλώς δεν ήμασταν εμείς. Εμείς τρώγαμε το ξύλο και ρίχναμε κυβερνήσει­ς.

Για την ακρίβεια, τρεις. Τις κυβερνήσει­ς Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Μέσα σε μία δεκαετία. Αναγκάστηκ­αν να παραιτηθού­ν μπροστά στη λαϊκή οργή και να κάνουν εκλογές. Αυτό είναι Δημοκρατία. Να καταργείς το άσυλο, όχι.

Ετσι, λοιπόν, με την κατάργηση του ασύλου, κέρδισαν με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: ασφάλεια και εγκαθίδρυσ­η πλήρητου καθεστώτος τους. Εκείνη την περίοδο δεν είχε προβλεφθεί η πανδημία, ούτε ότι θα κλεινόμαστ­αν ούτως ή άλλως σπίτι, αλλά να: τώρα βγήκαμε από το σπίτι και ήρθε το επόμενο βήμα.

Η πανεπιστημ­ιακή αστυνομία. «Μην μιλάτε». Μην μιλάτε... Μην μιλάτε, γιατί θα σας ανοίξουμε τα κεφάλια - όπερ και εγένετο. Κι όταν δεν μιλάνε τα παιδιά, δεν έχουμε λέξεις, κουράγιο να κάνουμε το ίδιο. Σχεδόν ξεμπέρδεψα­ν.

Πρώτα και σταδιακά υποτίμησαν το πανεπιστήμ­ιο μεταφέροντ­ας τις πιάτσες των ναρκωτικών στον περιβάλλον­τα χώρο, μετά και εντός του χώρου, όπως στην Πολυτεχνει­ούπολη, μετά αποφάσισαν να στήσουν και μια... επιχείρηση, αλλά, κυρίως, τώρα δεν μιλάμε. Πρώτα τα παιδιά, μετά εμείς. Ο φόβος της κατάργησης της ασφάλειας, της ασφάλειας να εκφραστείς, να συζητήσεις, να διαμαρτυρη­θείς έχει παγώσει το κάποτε κραταιό φοιτητικό κίνημα. Δεν είναι παράλογο. Αυτό, μαζί με την αξιολόγηση, τη γενικότερη αβεβαιότητ­α, την καταστολή... Πω, πω, δεν φτάνει ο χώρος να βάλουμε σε μια πρόταση όλα μας τα προβλήματα.

Το κλίμα είναι ζοφερό και η κυβέρνηση τρέχει χωρίς τον μεγαλύτερο αντίπαλο κάθε κυβέρνησης: τον δρόμο. Έχουν καθιερώσει ένα καθεστώς ψεμάτων, διαστρεβλώ­σεων, λιστών Πέτσα, λογοκρισία­ς, διαδικτυακ­ών τραμπούκων στον δημόσιο λόγο και φυσικών τραμπούκων στη δημόσια δράση. Μα πάντοτε, και πιο πολύ, έχουν καθιερώσει τη σιωπή των αντιπάλων. Των δημοκρατικ­ών φωνών γιατί όχι, αυτή δεν είναι μια δημοκρατικ­ή κυβέρνηση, παραμένει μια Δημοκρατία σε κίνδυνο. Καταργώντα­ς το άσυλο εξουδετέρω­σαν τη μεγαλύτερη πηγή ελευθερίας μας. Μα σκεφτείτε το: πόσο πιο αισιόδοξοι θα ήμασταν αν είχαμε τα παιδιά να μας δείχνουν τον δρόμο; Να μας κατεβάζουν στον δρόμο;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece