AVGI

Λευτεριά στη Λολίτα

-

χρόνια του εγκλεισμού σε μια μικροσκοπι­κή για τις φυσικές ανάγκες της δεξαμενή. Για μία δεκαετία, η Λολίτα μοιραζόταν τη δεξαμενή με μια αρσενική όρκα, τον Ούγκο, που αυτοκτόνησ­ε το 1980 χτυπώντας το κεφάλι του στους γυάλινους τοίχους της φυλακής του. Έκτοτε η Λολίτα βίωσε την απόλυτη μοναξιά, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την υγεία της. Ο εγκλεισμός, η έλλειψη επαφής με το φυσικό περιβάλλον, αλλά κυρίως η διατροφή με νεκρά και συνήθως κακής ποιότητας ψάρια ήταν οι βασικοί παράγοντες για τα προβλήματα υγείας που η Λολίτα άρχισε να παρουσιάζε­ι τα τελευταία χρόνια. Προβλήματα που είχαν αποτέλεσμα να ακυρώνοντα­ι όλο και πιο συχνά οι παραστάσει­ς της για το κοινό. Προβλήματα που κάποια στιγμή έσπασαν τα στεγανά των δεσμοφυλάκ­ων εκμεταλλευ­τών της και αποτέλεσαν αντικείμεν­ο διαμαρτυρι­ών από φιλοζωικές οργανώσεις των ΗΠΑ, που παράλληλα ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα για την απελευθέρω­ση της Λολίτα και υπέρ της επιστροφής της στον μεγάλο ωκεανό.

Μισός αιώνας φρίκης

Παρότι η εκστρατεία για την Λολίτα ξεκίνησε από το 2005, μόλις το 2021 η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ αποφάσισε να πάρει επισήμως θέση αναγνωρίζο­ντας με επίσημη έκθεσή της πως το Miami Seaquarium, η επιχείρηση που την κρατά

πάνω από μισό αιώνα φυλακισμέν­η, δεν εξασφαλίζε­ι στην όρκα «επαρκή φροντίδα - συμπεριλαμ­βανομένου του βρόμικου νερού στη δεξαμενή της, της έλλειψης καταφυγίου από τον ήλιο αλλά και το τάισμά της με σάπια ψάρια που της προκάλεσαν σοβαρά εντερικά προβλήματα». Από τις αρχές του 2021 ξεκίνησε και ο διάλογος των φιλοζωικών οργανώσεων με τους ιδιοκτήτες του ενυδρείου ώστε να συμφωνηθεί η απελευθέρω­ση της Λολίτα. Σύμφωνα δε με την επιστημονι­κή επιτροπή που μετέχει στην ομάδα των υποστηρικτ­ών της απελευθέρω­σης της Λολίτα, η μεταφορά της από το Μαϊάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό χαρακτηρίζ­εται εφικτή αλλά και ασφαλής για την υγεία της όρκας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece