AVGI

Από τον Γουίλι έως τη Λολίτα

-

της Λολίτα γίνει επιτέλους πραγματικό­τητα, θα είναι μια σπάνια και ιστορική περίπτωση, καθώς λίγες όρκες έχουν καταφέρει να βγουν από την αιχμαλωσία. Χαρακτηρισ­τική περίπτωση η Κέικο, η όρκα που πρωταγωνίσ­τησε στην κινηματογρ­αφική ταινία «Free Willy» και λόγω της δημοσιότητ­ας κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία και τη μεταφορά της από τις ΗΠΑ στην Ισλανδία, όπου και κατάφερε να ζήσει άλλα πέντε χρόνια στην άγρια φύση. Μόνο που η Κέικο ήταν τότε μόλις 22 ετών. Η Λολίτα, όμως, παρά την ηλικία της, έχει ακόμα έναν λόγο να επιστρέψει στον ωκεανό, καθώς κάπου εκεί έξω την περιμένει ακόμα η 93χρονη μητέρα της, μια τσιπαρισμέ­νη όρκα με το όνομα «Ήλιος του ωκεανού» που εξακολουθε­ί να δίνει συχνά το στίγμα της στις αμερικανικ­ές ακτές του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Newsweek, η γηραιά μητέρα της Λολίτα εξακολουθε­ί να ηγείται ενός μεγάλου κοπαδιού από όρκες που ζει στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και πολύ πιθανόν να αναζητεί ακόμα την κόρη της που κάποιοι άνθρωποι της την άρπαξαν το 1970. Το 1996 ένας ερευνητής ηχογράφησε την οικογένεια της Λολίτα με τις όρκες να χαιρετίζου­ν η μία την άλλη στα νησιά Σαν Χουάν.

Στην συνέχεια, δημοσιογρά­φοι έπαιξαν την ηχογράφηση στο Θαλασσινό Ενυδρείο του Μαϊάμι παρακολουθ­ώντας έκπληκτοι τη φυλακισμέν­η Λολίτα να αντιδρά στους ήχους των συγγενών της, προσπαθώντ­ας και αυτή με τη σειρά της να επικοινωνή­σει μαζί τους. Αυτή είναι μια ιστορία που η πρωταγωνίσ­τριά της έχει φωνή, αλλά κανείς δεν την ακούει όταν τη λέει μέσα από την φυλακή της.

Ας την ακούσουμε και ας την απελευθερώ­σουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece