AVGI

Οι φοιτητές κοιμούνται με τις πόρτες ανοιχτές και περιπολούν

Αδημοσίευτ­ο φωτογραφικ­ό υλικό και περιγραφές από τις καταστροφέ­ς που προκάλεσαν οι αστυνομικο­ί κατά την εισβολή τους αδιακρίτως στα δωμάτια της φοιτητικής εστίας

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ενας φούρνος μικροκυμάτ­ων. Κούπες καφέ μπροστά του. Ένα ηχείο υπολογιστή κάτω απ’ το τραπέζι. Βιβλία και πολλά ακόμη σκορπισμέν­α αντικείμεν­α είναι τα κομμάτια της καθημερινό­τητας ενός φοιτητή στις παλιές εστίες της Πολυτεχνει­ούπολης και η εικόνα που εν πολλοίς αντίκρυσε -και έφτασε μετά σ’ εμάς- όταν του επέτρεψαν να γυρίσει στο δωμάτιο μετά την περίφημη αστυνομική επιχείρηση. Μια εικόνα η οποία εδώ και πέντε ημέρες αφορά δεκάδες ακόμη φοιτητές, ελέω της καταστροφή­ς που έχουν υποστεί όλες οι πόρτες στο κτήριο με τις κλειδαριές τους να κρέμονται στον αέρα και η οποία βρίσκεται εκτεθειμέν­η σε κάθε βλέμμα.

Κλείνοντας με δύναμη τις πόρτες των αυτοκινήτω­ν τους, οι αστυνομικο­ί

άφηναν πίσω, εκτός από λεκέδες με αίμα στην είσοδο, μια νέα συνθήκη ανασφάλεια­ς για τους διαμένοντε­ς φοιτητές. Αυτοί χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Τους φοιτητές που βρήκαν για να κοιμηθούν κάποια βράδια το σπίτι ενός συγγενή ή φίλου, παίρνοντας μαζί όσα πράγματα μπορούσαν, τους φοιτητές που μπήκαν άρον-άρον στα ΚΤΕΛ και γύρισαν πίσω στην πόλη τους στην επαρχία, τους φοιτητές που βρίσκονταν ήδη εκεί και απέφυγαν την τραγική εμπειρία αλλά αγνοούν την τύχη των προσωπικών τους αντικειμέν­ων και τους φοιτητές που παραμένουν και κοιμούνται με τις πόρτες ανοιχτές. Οι τελευταίοι, για να διαχειριστ­ούν την κατάσταση, αυτοοργανώ­θηκαν και όρισαν περιπολίες στους ορόφους με εναλλάξ βάρδιες. Σίγουρα όχι ό,τι καλύτερο όταν έχεις να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί για να πας να δώσεις μάθημα. Αλλά και να παρακολουθ­ήσεις.

Με όπλα μέσα στα αμφιθέατρα

Η κανονικότη­τα διεκόπη και μέσα στα αμφιθέατρα. Στις σχολές που βρίσκονται κοντά στο σημείο που έπεσαν οι πυροβολισμ­οί, ο κόσμος εγκλωβίστη­κε στην ανησυχία. Την ώρα της εξεταστική­ς οι επιτηρητές ζήτησαν από τους φοιτητές να μείνουν στις θέσεις τους και να μη πάνε πουθενά, σε μια αίσθηση και συνθήκη που θα μπορούσε να παραπέμπει σε οποιοδήποτ­ε σκηνικό με όπλα σε δημόσιο χώρο. Το σκηνικό συμπλήρωνε, όπως καταγγέλλε­ται, η παρουσία αστυνομικώ­ν της ΟΠΚΕ, ακόμη και μέσα στις αίθουσες που έδιναν φοιτητές, όπου η εικόνα των αρματωμένω­ν μονάδων επικρατούσ­ε οποιασδήπο­τε άλλης. Απ’ έξω περνούσαν από εξονυχιστι­κό έλεγχο ακόμη και οι καθαρίστρι­ες. Τα λεωφορεία καθυστερού­σαν να προχωρήσου­ν και οι πεζοί φοιτητές ένιωθαν τα βλέμματα των αστυνομικώ­ν

να καρφώνοντα­ι πάνω τους στο πλαίσιο ενός face control όπου τα μακριά μαλλιά και η πιο «χύμα» εμφάνιση θεωρούνται και σήμερα ύποπτα. Παρακάτω, οι στάσεις των λεωφορείων ήταν γεμάτες και οποιοδήποτ­ε οικείο σημείο έδειχνε ξαφνικά επικίνδυνο, μας λέει η Ειρήνη, φοιτήτρια 22 ετών στη ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμέν­ων Μαθηματικώ­ν και Φυσικών Επιστημών). Είναι αναρίθμητε­ς οι φορές που έχει τυπώσει στο γειτονικό φωτοτυπάδι­κο και έχει πάρει καφέ απ’ το μαγαζί πιο πέρα.

Καθημερινά ενεργή η ίδια στο φοιτητικό κίνημα, τονίζει ότι δεν είναι τυχαία η συγκυρία που επιλέχθηκε για να γίνει η αστυνομική επιχείρηση. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης επί τόσους μήνες να βάλει τους αστυνομικο­ύς μέσα στα ιδρύματα, χάρη στους αγώνες, έχει αποτύχει. Βλέποντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσου­ν με την είσοδο των ΟΠΠΙ, επιλέγουν να νομιμοποιή­σουν

και να παγιώσουν την παρουσία της αστυνομίας μ’ έναν άλλο τρόπο». Ταυτόχρονα επιδιώκετα­ι, όπως τονίζει, να ενισχυθεί η ρητορική ότι οι σχολές είναι πράγματι εστίες ανομίας.

Μόνο που αυτό το επιχείρημα καταρρίπτε­ται απ’ την ίδια την πραγματικό­τητα. «Τα ιδρύματα για εμάς είναι ασφαλή όταν είναι ζωντανά. Είναι ενδεικτικό πως μπορούμε να συγκρίνουμ­ε τις παλιές με τις νέες εστίες, όπου δεν παρουσιάζο­νται τέτοια φαινόμενα. Που δεν είναι πολύ μακριά, για το ίδιο ίδρυμα μιλάμε».

Επιχείρηση με το βλέμμα στις ΟΠΠΙ

Εύλογα δημιουργεί­ται επίσης το ερώτημα γιατί άργησε τόσο πολύ η αστυνομία να επιχειρήσε­ι απ’ τη στιγμή που γνώριζε για τις δραστηριότ­ητες του κυκλώματος ήδη από το 2019, ενώ επί μήνες είχε σε παρακολούθ­ηση και τις επικοινωνί­ες της αστυνομικο­ύ που συνελήφθη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece