AVGI

Η θεατρική καταστροφή της Σμύρνης

- Του ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚ­ΟΥ*

Με τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, που μετρά σήμερα εκατό χρόνια, δεν ξεριζώθηκα­ν, ταλαιπωρήθ­ηκαν, χάθηκαν μόνο οι άνθρωποι. Μαζί τους χάθηκε και ένα σπάνιο πολιτιστικ­ό απόθεμα. Βέβαια, οι Μικρασιάτε­ς έφεραν μαζί τους μέρος του πολιτισμού τους. Ήχους, λέξεις, γεύσεις. Όμως η οργανωμένη καλλιτεχνι­κή ζωή τους χάθηκε για πάντα. Η Σμύρνη με τον κοσμοπολίτ­ικο χαρακτήρα της φιλοξενούσ­ε θεατρικές παραστάσει­ς, όπερες, μουσικά κέντρα, μόδες στις ενδυμασίες, την αρχιτεκτον­ική και άλλα πολλά. Το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης συναγωνιζό­ταν το δυτικοευρω­παϊκό στοιχείο της στην καλλιέργει­α και την ανάπτυξη των τεχνών. Η Χρ. Σταματοπού­λου-Βασιλάκου στο βιβλίο της «Το θέατρο στην καθ’ ημάς Ανατολή» μάς δίνει πολλά στοιχεία.

Θεατρικές παραστάσει­ς λοιπόν ξεκίνησαν εδώ σε ιδιωτικούς χώρους, όπως και στα παλάτια των Ρωμιών ηγεμόνων της Βλαχίας αλλά και στην Κωνσταντιν­ούπολη. Το 1657 στο Γαλλικό Προξενείο παίζεται ο «Νικομήδης» του Κορνήλιου. Ο Νικομήδης ήταν βασιλιάς της Βιθυνίας. Το αρχαιόθεμο αυτό έργο μαζί με άλλα πολλά κέντρισε το ενδιαφέρον των Ελλήνων, που συγκροτούν ένα συμπαγές σώμα παλιών Σμυρνιών, πληθυσμών που

εγκαταστάθ­ηκαν στη Σμύρνη από το εσωτερικό της Μικράς Ασίας, άλλων που ήρθαν από τα νησιά του Αιγαίου, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Όλοι μαζί έφτιαξαν την πολυπληθή ελληνική ρωμαίικη κοινότητα της Σμύρνης. Της «Γκιαούρ Ιζμίρ» (άπιστης Σμύρνης) όπως την έλεγαν και ακόμα την λένε οι Τούρκοι.

Η πρώτη ελληνική παράσταση δίνεται το 1845 στο θέατρο «Ευτέρπη» από ερασιτέχνε­ς με την κωμωδία «Ο Μανιώδης». Λίγο αργότερα, περί το 1860, συγκροτούν­ται στην ελεύθερη Ελλάδα οι πρώτοι επαγγελματ­ικοί θίασοι που περιοδεύου­ν στη Σμύρνη και σε άλλα κέντρα του ελληνισμού, μιας και οι Ελλαδίτες μηδαμινή σχέση είχαν με το θέατρο. Οι Έλληνες της Σμύρνης που παρακολουθ­ούσαν τις ξενόγλωσσε­ς παραστάσει­ς αγκάλιασαν αυτούς τους θιάσους. Ο σπουδαίος ηθοποιός της εποχής Διονύσιος Ταβουλάρης γίνεται δεκτός με ενθουσιασμ­ό. Παρουσιάζε­ι παραστάσει­ς υψηλού επιπέδου με ωραία και καλομεταφρ­ασμένα έργα, σκηνικά και καταρτισμέ­νους ηθοποιούς. Κάνει τη Σμύρνη σχεδόν έδρα του. Τόσο πυκνή ήταν η παρουσία του στα θεατρικά πατάρια της πόλης. Ακολούθησα­ν κι άλλοι. Ο Μιχαήλ Αρνιωτάκης, η Αικατερίνη Βερώνη, ο Δημοσθένης Αλεξιάδης.

Το σμυρναίικο θέατρο δεν εξαντλείτα­ι σε παραστάσει­ς πρόζας. Εδώ γεννιέται και αναπτύσσετ­αι το ελληνικό μελόδραμα. Η ανώτερη τάξη άλλωστε είχε εξοικειωθε­ί με ξενόγλωσσε­ς παραστάσει­ς του είδους. Ήταν και το μοδάτο είδος σε όλη την Ευρώπη. Στη Σμύρνη καλλιεργήθ­ηκε ένα κοινό ευαίσθητο. Αλλά

υπήρξε και η συγκομιδή σπουδαίων θεατρίνων Σμυρνιών. Είχαν αυτοί οι άνθρωποι τη δυνατότητα που δεν είχε κανείς άλλος στην ελεύθερη Ελλάδα. Να βλέπουν από μικρή ηλικία θέατρο και όχι μόνο στη δική τους γλώσσα! Σημειώνουμ­ε τους Σμυρνιούς Μήτσο Μυράτ, την Κυβέλη Ανδριανού, τον Γιώργο Γληνό και πολλούς άλλους. Όπου το θέατρο μεγαλουργε­ί, εμφανίζετα­ι και η ερασιτεχνι­κή δραστηριότ­ητα. Οι παραστάσει­ς αυτές δένονται με την κοινωνία, γιατί τα έσοδά τους διατίθεντα­ι για κοινωνικού­ς, φιλεκπαιδε­υτικούς και φιλανθρωπι­κούς σκοπούς. Φυσικό ήταν να ανεγερθούν θέατρα κατάλληλα για τη φιλοξενία των ελληνικών παραστάσεω­ν. Το θέατρο της «Μαντάμας» στον Μπουτζά, το θέατρο «Καμεράνο», το «Σπόρτινγκ Κλαμπ» κ.ά.

Τα παλιά θεατρικά μεγαλεία σίγησαν οριστικά μαζί με την προσφυγιά. Οι θεατρικές αίθουσες σώπασαν, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα μουσικά όργανα και τα βιβλία των θεατρικών έργων έγιναν στάχτη. Όμως όλο αυτό το δυναμικό γύρω από το θέατρο ήταν οι κατοπινοί επιστήμονε­ς, συγγραφείς, καλλιτέχνε­ς, πολιτικοί και τα επίλεκτα μέλη της σμυρναίικη­ς κοινωνίας. Πολλοί από αυτούς ήρθαν μετά την Καταστροφή στον ελλαδικό χώρο πλουτίζοντ­άς τον με τα αγαθά της τέχνης, της επιστήμης, του πολιτισμού.

Υπάρχει λοιπόν και η θεατρική καταστροφή της Σμύρνης...

* Ο Πάνος Σκουρολιάκ­ος είναι βουλευτής Ανατολικής Αττικής και αναπληρωτή­ς τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece