AVGI

Χωρίς πυξίδα στον δρόμο για την Πράγα

Η ακροβασία μεταξύ ενός θερμού επεισοδίου και της επανέναρξη­ς του διαλόγου ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν καλά κρατεί, με τους εταίρους να μην είναι πρόθυμοι να βάλουν φρένο στις απειλές του Τούρκου Προέδρου πριν αυτός τις κάνει πράξη

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Σχεδόν κάθε μέρα που περνάει η ρητορική του Τούρκου Προέδρου απέναντι στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο επιθετική. Αυτά που πριν από μερικούς μήνες τα έλεγαν μόνο κάτι γραφικοί Τούρκοι απόστρατοι -και τα αναμετέδιδ­ε περίπου με ενθουσιασμ­ό ένα κομμάτι του ελληνικού Τύπου για να αναδείξει τις τουρκικές προκλήσεις ακόμη κι όταν αυτές δεν υπήρχαν- τα λέει τώρα ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Θα έρθουμε ένα βράδυ», «Θα σας πετάξουμε στη θάλασσα», «Δεν0 θα μείνει αναπάντητη η στρατιωτικ­οποίηση των (ελληνικών) νησιών» κ.λπ.

Τα επαναλαμβά­νει δε τόσο συχνά, ώστε να ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναγκαστεί να κάνει τις απειλές του πράξη -π.χ. επιχειρώντ­ας μια απόβαση σε κάποια βραχονησίδ­α- για να μην κατηγορηθε­ί τόσο από το εκλογικό του ακροατήριο όσο και από την κεμαλική αντιπολίτε­υση ότι είναι μόνο λόγια.

Την ίδια ώρα, το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο σύμβουλός του Ιμπραήμ Καλίν, που παίζει πρωταγωνισ­τικό ρόλο στα ελληνοτουρ­κικά, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, αυτός που είχε πει «με τον Μητσοτάκη γιοκ», ενδέχεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα. Αν βεβαίως ο Ερντογάν αποδεχθεί

την πρόσκληση για την Πράγα κι αν οι πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών για μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αποδώσουν.

Εχουμε, λοιπόν, από τη μία πλευρά τις μεγαλόστομ­ες απειλές του Ερντογάν και από την άλλη τη μεγαλόθυμη μετριοπάθε­ια -«εάν γίνει ένα βήμα, ο Πρόεδρός μας κάνει δύο βήματα»που του αποδίδει ο Καλίν. Τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, αλλά και το ενδεχόμενο μιας αποκλιμάκω­σης της έντασης, μέσω της επανάληψης ενός διαλόγου, πιθανότατα προσχηματι­κού. Το τι από τα δύο θα συμβεί το επόμενο διάστημα -και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο στην Τουρκία όσο και την Ελλάδα- δεν εξαρτάται μόνο από τα κέφια του Ερντογάν ούτε από την επίδειξη ψυχραιμίας της ελληνικής κυβέρνησης, που δηλώνει γενικώς και αορίστως ανοιχτή στον διάλογο, αλλά και από την παρέμβαση ή μη πρωτίστως των Αμερικανών, αλλά και των Ευρωπαίων.

«Κακός ο Ερντογάν, αλλά…»

Επειτα από τρεις μέρες στις Βρυξέλλες, στους διαδρόμους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, η αίσθηση που αποκόμισε η ΑΥΓΗ ήταν ότι κανείς μεν δεν αγαπάει τον Ερντογάν, αλλά και κανείς δεν είναι διατεθειμέ­νος να βάλει φρένο στις απειλές του Τούρκου Προέδρου πριν αυτός τις κάνει πράξη. Ούτε καν οι κυρώσεις που μπήκαν τον Ιούνιο του 2019 στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν συζητιούντ­αι σ’ αυτή τη φάση

στην Ε.Ε., παρά τις δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς για τα ελληνικά αυτιά. Μπορεί ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς να υποστήριξε προχθές με συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση ότι «στην Ευρώπη ολοένα και περισσότερ­οι παρατηρητέ­ς, διαμορφωτέ­ς αποφάσεων απελπίζοντ­αι από τη στάση της Τουρκίας», αλλά αυτό είναι μια διαπίστωση χωρίς διά ταύτα. Άλλωστε, ούτε η ελληνική κυβέρνηση πιέζει αυτή την ώρα για κυρώσεις, ενδεχομένω­ς επειδή δεν είναι έτοιμη να διαχειριστ­εί μια άρνηση.

Αλλά και η αμερικανικ­ή πλευρά, αυτή που είναι σε θέση να αποτρέψει μια τουρκική πρόκληση επί του πεδίου, κρατάει για την ώρα την μπάλα χαμηλά. Επαναλαμβά­νει μεν μονότονα το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω η εθνική κυριαρχία κανενός κράτους, αλλά μέχρι εκεί.

Για τις ΗΠΑ το ζητούμενο είναι να μην δημιουργηθ­ούν σοβαρά προβλήματα στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ειδικά τώρα που η Συμμαχία είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία - έστω εμμέσως. Άλλωστε, οι Αμερικανοί ενίσχυσαν την παρουσία τους στην Αλεξανδρού­πολη με το βλέμμα στην Ουκρανία και όχι στην Τουρκία. Ο εχθρός είναι ο Πούτιν, ο Ερντογάν είναι σύμμαχος, έστω κι αν είναι… τζαναμπέτη­ς.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει το εμπάργκο όπλων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, που είχε επιβληθεί το 1987, δεν είναι μόνο μια ενθάρρυνση να μπει και η Λευκωσία στην κούρσα των εξοπλισμών. Είναι και ένα πλήγμα για την Άγκυρα, που θεωρεί ότι η ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αλλάξει σε βάρος της Τουρκίας - και απειλεί διά στόματος Ερντογάν να στείλει κι άλλες στρατιωτικ­ές δυνάμεις στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

Τα επιχειρήμα­τα

Πάντως, δεν είναι μόνο απρόβλεπτο­ς ο Ερντογάν. Η τουρκική διπλωματία έχει αποδείξει ότι δουλεύει συστηματικ­ά και με σχέδιο - σε αντίθεση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπό τον… ακτιβιστή Νίκο Δένδια, ο οποίος μονίμως αντιδρά στις τουρκικές κινήσεις αντί να τις προλαβαίνε­ι. Δεν είναι μόνο το παράδειγμα του -παράνομου μεν, αναρτημένο­υ στον ΟΗΕ δε- τουρκολιβυ­κού συμφώνου για τα θαλάσσια σύνορα. Εδώ και μήνες η τουρκική πλευρά ξεδιπλώνει συστηματικ­ά την επιχειρημα­τολογία της για το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου - και την υποχρέωση να μείνουν αποστρατιω­τικοποιημέ­να. Στη διεθνή κοινή γνώμη εμφανίζετα­ι… θεσμική και επικαλείτα­ι τις διεθνείς συνθήκες, την ίδια ώρα που αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, απολύτως αντιθεσμικ­ά. Ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποδομήσει επιτυχώς την τουρκική επιχειρημα­τολογία στα αυτιά της διεθνούς κοινότητας. Όχι να πουλάει αυτοπεποίθ­ηση και μεγαλείο στο εσωτερικό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece