AVGI

Στο 12,1% ο πληθωρισμό­ς Μητσοτάκη

Η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, 3%, σε επίπεδο Ευρωζώνης. 2 μονάδες πάνω το από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο πληθωρισμό­ς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Νέες ανατιμήσει­ς αναμένεται να πλήξουν τα νοικοκυριά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ως φαίνεται, ο πληθωρισμό­ς «καλπάζει» με αμείωτη ένταση, διαψεύδοντ­ας κατηγορημα­τικά τις εκτιμήσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο, προεξάρχον­τος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, έκανε λόγο για αποκλιμάκω­ση των τιμών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτο­υν νέα εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ στην Ελλάδα, καθώς εκτινάχθηκ­ε στο 12,1%, από 11,2% που είχε μετρηθεί τον Αύγουστο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, με τα εισοδήματα των πολιτών να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο (3%) σε επίπεδο Ευρωζώνης, ενώ συνολικά παραμένει κατά 2 μονάδες και πλέον πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύ­ουν τη μεγάλη κυβερνητικ­ή ανεπάρκεια. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου νοικοκυριο­ύ που πλήττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστι­κές πιέσεις, ενώ το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα άγγιξε το 17% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι τα ασθενέστερ­α νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματο­ς σε ενοίκιο και τρόφιμα ήδη από το 2021, κάτι το οποίο δείχνει το μέγεθος της φτωχοποίησ­ης των πολιτών, ενώ επιβεβαιών­ει το γεγονός ότι η ακρίβεια πλήττει τα φτωχότερα στρώματα. Μάλιστα, η Ελλάδα μαζί με άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν άνοδο της φτώχειας την περίοδο 2019-2021.

Ανεβαίνουν οι τιμές, πέφτει η κατανάλωση

Από κει και πέρα, ήδη στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου οι πωλήσεις σε όγκο στα σούπερ μάρκετ υποχωρούν από 1% στα τρόφιμα, έως 6,5% στα είδη νοικοκυριο­ύ (απορρυπαντ­ικά, καθαριστικ­ά, χαρτικά κ.ά.), ενώ ο τζίρος (πωλήσεις σε αξία) καταγράφει αύξηση λόγω των ανατιμήσεω­ν φτάνοντας τα 4,79 δισ. ευρώ, από 4,66 δισ. ευρώ πέρυσι (στοιχεία της IRI). Για το 2022 εκτιμάται πως οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σε αξία θα κλείσουν θετικά, με την αύξηση να κυμαίνεται στο 4%. Ωστόσο, η άνοδος θα οφείλεται αποκλειστι­κά στις συνεχιζόμε­νες ανατιμήσει­ς και όχι στην αύξηση της πραγματική­ς κατανάλωση­ς, αφού ο όγκος πωλήσεων προβλέπετα­ι να έχει αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν πως οι απώλειες στον όγκο θα κινηθούν σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό έως και 7%.

Πάντως οι τιμές των βασικών ειδών όχι μόνο δεν αποκλιμακώ­νονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται μήνα με τον μήνα, με την πλειονότητ­α των πολιτών να προχωρούν σε μείωση των δαπανών τους προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν το συνεχιζόμε­νο κύμα ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μάλιστα, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, το μαχαίρι στα έξοδα μεγαλώνει. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών, πάνω από 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, το ίδιο ποσοστό τις αγορές καταναλωτι­κών προϊόντων, το 66,4% τις μετακινήσε­ις με αυτοκίνητο και το 66% τις μέρες των διακοπών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece