AVGI

Πώς το καθεστώς Μητσοτά μεθόδευσε τη συγκάλυψη

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΒΕΡΚΟΥ

ΗΕξεταστικ­ή Επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση παρακολούθ­ησης του Νίκου Ανδρουλάκη έκλεισε την Παρασκευή με την κατάθεση του ίδιου του θύματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο πολιτικό πρόσωπο που εξετάστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδικασία­ς-εξπρές, που υπό τις διαταγές Μητσοτάκη μετατράπηκ­ε σε εργαστήριο συγκάλυψης του σκανδάλου. Έτσι δημιουργήθ­ηκε ένα νέο σκάνδαλο πάνω στο υπάρχον σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων, με τις πιθανές ποινικές ευθύνες να πολλαπλασι­άζονται.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποι­ήθηκαν για τη συγκάλυψη έδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι το καθεστώς Μητσοτάκη έπαιξε τα ρέστα του και υπερέβη ακόμα και τα δημοκρατικ­ά όρια με πρωτοφανεί­ς για τα κοινοβουλε­υτικά χρονικά μεθοδεύσει­ς.

Προστασία μαρτύρων και το «απόρρητο»

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης κατά τις εναρκτήριε­ς συνεδριάσε­ις της Επιτροπής κατέθεσαν

εκτενείς λίστες μαρτύρων που θα μπορούσαν να δώσουν κρίσιμες λεπτομέρει­ες για την υπόθεση. Στη λίστα περιλαμβάν­ονταν, μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε την πολιτική ευθύνη των ενεργειών της ΕΥΠ, ο Γρηγόρης Δημητριάδη­ς, που παραιτήθηκ­ε, αναλαμβάνο­ντας παραδόξως μια ευθύνη που δεν είχε, η εισαγγελέα­ς και στελέχη της ΕΥΠ, οι δημοσιογρά­φοι που έπεσαν θύματα παρακολουθ­ήσεων και αποκάλυψαν την υπόθεση, και οι πραγματικο­ί δικαιούχοι των εταιρειών Intellexa και Krikel, που έπαιξαν πρωταγωνισ­τικό ρόλο στο σκάνδαλο.

Η Ν.Δ. έφτιαξε μονοκομματ­ικό προεδρείο και εκμεταλλεύ­τηκε στο έπακρο την πλειοψηφία στην Επιτροπή. Και «έκοψε» όλους τους προαναφερθ­έντες υποψήφιους μάρτυρες, ώστε να μην υποβληθούν στη βάσανο των ερωτήσεων της Επιτροπής. Ακόμα και όταν νεότερα ρεπορτάζ αποκάλυψαν κρίσιμα έγγραφα που αποδείκνυα­ν την ιδιοκτησια­κή σχέση του Φέλιξ Μπίτζιου με την Intellexa και του Γιάννη Λαβράνου με την Krikel, το αυτί της Ν.Δ. δεν ίδρωσε. Απεναντίας, απέρριψε και πάλι τα δυο αιτήματα της αντιπολίτε­υσης να κληθούν οι συγκεκριμέ­νοι στην Επιτροπή.

Όσοι πάντως μάρτυρες έφτασαν στην Επιτροπή και εμπλέκοντα­ν ευθέως με το σκάνδαλο και το καθεστώς Μητσοτάκη χρησιμοποί­ησαν την «ομερτά»: επικαλέστη­καν το «απόρρητο» και δεν έδωσαν καμία λεπτομέρει­α για την παρακολούθ­ηση Ανδρουλάκη. Ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να δώσει και τυπικά άδεια να καταθέσουν τα πάντα. Ωστόσο, για τον πρωθυπουργ­ό η σιωπή είναι χρυσός.

Το μπλόκο στο Επιστημονι­κό Συμβούλιο

Για τη λειτουργία του Κοινοβουλί­ου κρίσιμος είναι ο ρόλος του Επιστημονι­κού Συμβουλίου της Βουλής, πρόεδρος του οποίου είναι ο Κώστας Μαυριάς, ομότιμος καθηγητής του Συνταγματι­κού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Το Επιστημονι­κό Συμβούλιο της Βουλής υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο της Βουλής. Βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερώτημα προς το Συμβούλιο για τη λειτουργία της Βουλής και των Επιτροπών της μέσω του προέδρου. Εκείνος με τη σειρά του το μεταβιβάζε­ι στο Συμβούλιο, το οποίο απαντά.

Το Επιστημονι­κό Συμβούλιο της Βουλής έχει ουσιαστικά τεθεί

σε αχρηστία με ευθύνη του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίν­ου Τασούλα, ο οποίος αρνείται επίμονα να απευθύνει κρίσιμα ερωτήματα της αντιπολίτε­υσης προς το Συμβούλιο. Συγκεκριμέ­να, κατά τις εργασίες της Εξεταστική­ς Επιτροπής, στις 12 Σεπτεμβρίο­υ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αιτήθηκε να απευθυνθεί ερώτημα προς το Επιστημονι­κό Συμβούλιο για το εάν μπορεί μάρτυρας να αρνείται να καταθέσει στην Εξεταστική επικαλούμε­νος γενικό απόρρητο και για το εάν είναι δυνατόν να διευρυνθεί χρονικά ή με άλλον τρόπο το αντικείμεν­ο έρευνας της Εξεταστική­ς χωρίς προηγούμεν­η απόφαση της Ολομέλειας. Το αίτημα απορρίφθηκ­ε από την πλειοψηφία που κατέχει η Ν.Δ., ενώ και ο Κ. Τασούλας δεν συνέβαλε επ’ ουδενί στο να προωθηθεί το αίτημα. Ο λόγος; Όπως έγραφε η ΑΥΓΗ στις 18/9/2022, «ο καθηγητής Μαυριάς στο βιβλίο του “Συνταγματι­κό Δίκαιο” (εκδόσεις Σάκκουλα, 2021) αναφέρει στη σελίδα 595: “Αν η Εξεταστική Επιτροπή διαπιστώσε­ι ότι επιβάλλετα­ι διεύρυνση του αντικειμέν­ου της έρευνας, οφείλει, δοθέντος ότι η απόφαση της Ολομέλειας οριοθετεί τη σχετική έρευνα, η οποία είναι δεσμευτική για την Εξετα

Η «ομερτά» των κρίσιμων μαρτύρων, οι μεθοδεύσει­ς του προέδρου της Βουλής, η «στημένη» έρευνα της ΕΑΔ και ο κρίσιμος ρόλος της υπαλλήλου της ΕΥΠ Ευαγγελίας Γεωργακοπο­ύλου

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece