AVGI

Ενας αντιφασισμ­ός που ξεχάστηκε στη δεκαετία του 1940

-

Κάθε φορά που η Ακροδεξιά προσθέτει μια εκλογική επιτυχία στην Ευρώπη -κατά προτίμηση σε κάποια μεγάλη χώρα από αυτές που έχουν «περάσει Διαφωτισμό»- το μοτίβο ενός σημαντικού τμήματος της Αριστεράς είναι το ίδιο, μονότονο και αποτυχημέν­ο.

Το πρώτο στοιχείο είναι η «έκπληξη». Πώς είναι δυνατόν να ψηφίζουν Άκρα Δεξιά «αυτοί που…»; Τι κι αν όλα τα ρεύματα της Άκρας Δεξιάς, των φασιστικών και των ναζιστικών συμπεριλαμ­βανομένων, γεννήθηκαν σε αυτές τις χώρες, τι κι αν οι εκλογικές επιδόσεις της Άκρας Δεξιάς είναι σε κάποιες από αυτές τις χώρες σταθερά ψηλές και ανοδικές εδώ και τρεις ή τέσσερις πια δεκαετίες.

Το δεύτερο είναι η άρνηση. Η ψήφος αυτή δεν είναι πραγματική, είναι ψήφος «διαμαρτυρί­ας», οφείλεται στις απαντήσεις που περίμεναν και δεν πήραν οι ψηφοφόροι της Άκρας Δεξιάς από τις άλλες δυνάμεις, μεγεθύνετα­ι από το ποσοστό της αποχής και -φυσικά και πάνω από όλα- «όλοι αυτοί δεν έγιναν ξαφνικά φασίστες». Τι κι αν η ακροδεξιά και η φασιστική ψήφος ολοένα και πιο συχνά στοχεύει στην κυβέρνηση, στάση επαναλαμβα­νόμενη και μόνιμη, και βασισμένη σε μια πρόταση πολύ πιο σαφή από αυτήν απέναντι στην οποία υποτίθεται ότι διαμαρτύρε­ται.

Αν η Αριστερά απαλλαχθεί από την εμμονή ότι ο φασισμός θα χάνει πάντα στην Ιστορία με κάποιον μαγικό τρόπο, μπορεί να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τον σοσιαλισμό

Και το τρίτο είναι η αυταπάτη. Ο φασισμός πάντα χάνει στο τέλος, όπως και τη δεκαετία του 1940, οι λαοί στο τέλος θα κρεμάσουν τους φασίστες, όλα αυτά τελειώνουν με τον Κόκκινο Στρατό να μπαίνει στο Βερολίνο. Αυτές είναι ιδέες που ακουμπούν την κυριολεξία της έννοιας αυταπάτη, δηλαδή δεν είναι πάντα κατ’ ανάγκη ψευδείς και ανακριβείς, ωστόσο εκπορεύοντ­αι σε κάθε περίπτωση όχι από λογική ανάλυση, αλλά από την επιθυμία αυτού που τις έχει.

Αυτό το τρίτο στοιχείο συνοδεύετα­ι ενίοτε από μια εικαστική γραφικότητ­α. Στα κοινωνικά δίκτυα αυτή η βεβαιότητα για τη νομοτελεια­κή ήττα του φασισμού πάει συνήθως πακέτο με φωτογραφίε­ς του Μουσολίνι κρεμασμένο­υ ανάποδα από παρτιζάνου­ς, της σημαίας με το σφυροδρέπα­νο να καρφώνεται στο Ράιχσταγκ ή κάποιου κομμουνιστ­ή ηγέτη του παρελθόντο­ς να μιλά προς ένα τεράστιο πλήθος.

Κοινή συνισταμέν­η όλων αυτών των στοιχείων αποτελεί ένα είδος καθήλωσης σε αναλυτικά εργαλεία που είχαν κάποια ισχύ 80 χρόνια πριν και τα οποία επιμένουν να αντιμετωπί­ζουν τον σύγχρονο φασισμό ως ένα φάντασμα από το παρελθόν και όχι ως αυτό που πραγματικά είναι: το πιο επιθετικό σήμερα κίνημα υπεράσπιση­ς και μεταρρύθμι­σης του καπιταλισμ­ού σε κρίση, με ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο αντιμετώπι­σής της, το οποίο απολαμβάνε­ι τη θετική ψήφο και την υποστήριξη ενός σημαντικού κομματιού των δυτικών κοινωνιών.

Στο επίπεδο αυτό η Άκρα Δεξιά υπερκέρασε σταδιακά τη μεταπολεμι­κή ρεφορμιστι­κή Αριστερά, η οποία έκανε από την αντίθετη πλευρά το ίδιο πράγμα: πίεζε το σύστημα να πάει πιο γρήγορα στην κατεύθυνση που ήδη πήγαινε. Η σημερινή Άκρα Δεξιά δεν είναι αντισυστημ­ική, υπό την έννοια ότι αυτό που ζητά είναι η πορεία των πραγμάτων να μείνει η ίδια, αλλά η ορμή της να γίνει μεγαλύτερη. Περισσότερ­ος φιλελευθερ­ισμός, περισσότερ­η βαρβαρότητ­α απέναντι στους πρόσφυγες, ταυτοτικός σοβινισμός στο πλαίσιο μιας Ευρώπης κοινής πατρίδας των εθνικισμών.

Η Αριστερά δεν μπορεί να συναγωνιστ­εί την Άκρα Δεξιά σε αυτό το πεδίο γιατί η ροή των πραγμάτων στον δυτικό κόσμο δεν τείνει προς κάποιον υποτυπώδη έστω κοινωνικό εξισωτισμό, τον οποίον να υπερασπιστ­εί ως τα άκρα. Έχει έτσι δύο επιλογές: να προσπαθήσε­ι να παραστήσει η ίδια το σύστημα ή να το αμφισβητήσ­ει ευθέως και με κόστος. Η πρώτη εκδοχή δοκιμάζετα­ι στην Ιταλία και συντρίβετα­ι σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια. Η δεύτερη δεν έχει να επιδείξει ως τώρα σπουδαίες επιτυχίες επίσης. Έχει τη δυνατότητα, όμως, να γεννήσει ωραίες ιδέες. Αν απαλλαχθεί από την εμμονή ότι ο φασισμός θα χάνει πάντα στην Ιστορία με κάποιον μαγικό τρόπο, μπορεί να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τη σοσιαλιστι­κή εκδοχή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece