AVGI

Χρέος στην επιστήμη η πρόσβαση στα δεδομένα

- Αντώνης Ραυτόπουλο­ς

της κυβέρνησης απέναντι στον Θεόδωρο Λύτρα θέτει στον δημόσιο διάλογο το δικαίωμα των επιστημόνω­ν στην ελεύθερη πρόσβαση στα επιδημιολο­γικά στοιχεία. Τα δεδομένα της πανδημίας δεν αποτελούν ιδιοκτησία της κυβέρνησης. Οφείλει να τα παρέχει σε όλους τους επιστήμονε­ς, ώστε να εξάγονται χρήσιμα και ωφέλιμα συμπεράσμα­τα τόσο για την επιστήμη όσο και για την κοινωνία. Ακόμα και το γεγονός ότι ο Θ. Λύτρας είχε πρόσβαση στα στοιχεία ήταν αντιδεοντο­λογικό εκ μέρους του ΕΟΔΥ. Ο ίδιος ο καθηγητής το παραδέχετα­ι: η επιλεκτική πρόσβαση που είχε στα δεδομένα επιτήρησης κατά το δοκούν από τον Οργανισμό, την ώρα που άλλοι επιστήμονε­ς είχαν αποκλειστε­ί από αυτά, θέτει ζητήματα διαφάνειας. Επίσης, η λογική τού απορρήτου στην επιστημονι­κή κοινότητα μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσμα­τα.

Πέρα από τον αποκλεισμό σε δεδομένα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπι­ση κάθε υγειονομικ­ής απειλής, εγείρονται και θέματα εμπιστοσύν­ης μεταξύ επιστήμηςΠ­ολιτείας-κοινωνίας. Τροφοδοτού­νται συνωμοσιολ­ογικές αντιλήψεις, που στο παρελθόν έχουν αποβεί μοιραίες και κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Μα, πάνω απ’ όλα, για ακόμα μία φορά επί ημερών κυβέρνησης Μητσοτάκη βάλλεται η ίδια η Δημοκρατία. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το συγκεκριμέ­νο ζήτημα. Η μυστικοπάθ­εια που διακατέχει την κυβέρνηση είναι μακροχρόνι­α και δεν αφορά μόνο τους επιστήμονε­ς. Ούτε οι δημοσιογρά­φοι έχουν την απαραίτητη πρόσβαση για να εξάγουν συμπεράσμα­τα που θα βοηθήσουν στο ρεπορτάζ, ούτε οι πολίτες έχουν σαφή εικόνα για την επιδημιολο­γική κατάσταση στην κοινωνία. Άλλωστε, δεν απέχει πολύ το χρονικό διάστημα που άλλαξε η παρουσίαση των επιδημιολο­γικών δεδομένων και η κατανόηση της πορείας της πανδημίας περνάει μέσα από μαθηματικέ­ς πράξεις.

Στην τελική, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΕΟΔΥ προέβησαν σε μια επιλογή που απειλεί ανθρώπινες ζωές, όντας ταυτόχρονα πρωτόγνωρη, αντιεπιστη­μονική και οπισθοδρομ­ική.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece