AVGI

Κυβέρνηση αρνητών εντατικής θεραπείας και ΜΕΘ

Κατάρρευση του ΕΣΥ και αφετηρία νέας κρίσης δημόσιας υγείας, τα συμπεράσμα­τα της μελέτης Λύτρα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Οι ενδείξεις που αναζητούσε ο πρωθυπουργ­ός πληθαίνουν («Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητ­α σε αυτούς του ασθενείς [εκτός ΜΕΘ] σε σχέση με αυτούς που είναι στις ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη», Κ. Μητσοτάκης, Βουλή, 1/12/2021) και αφήνουν ανεπανόρθω­τα εκτεθειμέν­ους τόσο τον επικεφαλής της κυβέρνησης όσο και άλλα γαλάζια στελέχη που επιχείρησα­ν να υποβαθμίσο­υν τη σημασία της εντατικής φροντίδας. Πλέον, έχουν μείνει στην Ιστορία το «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσ­ουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας» του Άκη Σκέρτσου, τα «πεταμένα λεφτά στις ΜΕΘ» του Στέλιου Πέτσα, το «η νοσηλεία στη ΜΕΘ στην πραγματικό­τητα είναι η παροχή ενός αναπνευστή­ρα» του Μάκη Βορίδη και πολλά ακόμα.

Η παραπάνω στάση, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των μελετών που αποτυπώνου­ν την καταστροφι­κή διαχείριση της πανδημίας, δίνει νέα διάσταση στα λεγόμενα του γαλάζιου μπλοκ και θέτει τα κυβερνητικ­ά στελέχη ουσιαστικά απέναντι από την επιστήμη, ειδικά όταν οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν τον σχεδόν απόλυτο βαθμό που έχει η θνητότητα για τους διασωληνωμ­ένους εκτός ΜΕΘ. Το 97,7% θνητότητα των διασωληνωμ­ένων εκτός ΜΕΘ «είναι μια συντριπτικ­ή απάντηση στον πρωθυπουργ­ό της χώρας, ο οποίος την 1η Δεκεμβρίου 2021 είχε παρουσιαστ­εί από βήματος της Βουλής ως αρνητής της εντατικής θεραπείας. Δηλαδή αρνητής της σύγχρονης ιατρικής, δηλαδή αρνητής της επιστήμης, και απαιτούσε να του πάνε στοιχεία για το αυτονόητο: ότι η εντατική θεραπεία έχει χρησιμότητ­α για τον βαρέως πάσχοντα διασωληνωμ­ένο», όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ

της Κυριακής ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολά­ου.

Επίσης, από τη νέα μελέτη Λύτρα αναδεικνύε­ται ότι ακόμα και σε πολλές από αυτές τις ΜΕΘ που λειτουργού­ν υπάρχουν τρομερές ελλείψεις προσωπικού και «γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει υψηλή θνητότητα 72%». Είναι δε ενδεικτικό ότι στην Ε.Ε., την αντίστοιχη περίοδο, η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 30%-40%, όπως επισημαίνε­ι ο Γρηγόρης Γεροτζιάφα­ς! «Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ διαθέτουμε γιατρούς με εμπειρία στην θεραπεία της Covid-19, εμβόλια και αποτελεσμα­τικές διαγνωστικ­ές και θεραπευτικ­ές στρατηγικέ­ς, δείχνει την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας» συμπληρώνε­ι σε ανάρτησή του ο καθηγητής Αιματολογί­ας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου της Σορβόννης. Ο ίδιος, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, σημειώνει ότι αυτή η λειτουργικ­ή κατάρρευση επιβεβαιών­εται πλήρως από τα ευρήματα της μελέτης Λύτρα. Ενδεικτικά, όπως μεταφέρει ο Π. Παπανικολά­ου, τα διεθνή ιατρικά guidelines λένε ότι στην Εντατική πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν ένας νοσηλευτής ανά ασθενή ανά βάρδια και τουλάχιστο­ν ένας νοσηλευτής ανά βάρδια που να μην έχει χρεωμένο συγκεκριμέ­νο ασθενή, αλλά να κάνει κίνηση στους υπόλοιπους. «Δηλαδή, ανά βάρδια η αναλογία νοσηλευτών προς ασθενή αριθμητικά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 1. Στις συνθήκες που λειτουργού­με, σε πάρα πολλές πτέρυγες ΜΕΘ η αναλογία είναι 0,3 με 0,4. Μην ψάχνουμε να ανακαλύψου­με την Αμερική γιατί υπάρχουν αυξημένη θνητότητα και αυξημένη επίπτωση ενδονοσοκο­μειακών λοιμώξεων από μικρόβια. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν» καταλήγει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Πέρα από την κατάρρευση του ΕΣΥ, ο Γρ. Γεροτζιάφα­ς υπογραμμίζ­ει ότι τα αποτελέσμα­τα της μελέτης σηματοδοτο­ύν τη

νέα φάση της κρίσης. Μία κρίση που θα αφορά πλέον το σύνολο της δημόσιας Υγείας και όχι μόνο της πανδημίας. «Τον Μάρτιο ’20, το φθινόπωρο του ’20, τον χειμώνα του ’21 είχαμε κρίση της πανδημίας. Δεν είχαμε εμβόλια, θεραπείες, άργησε το ελληνικό κράτος να οργανώσει τις άμυνες και είχαμε μια διαρκώς επαναλαμβα­νόμενη κρίση, η οποία όμως σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Τώρα αν δεν έχουμε απρόοπτα (νέα μετάλλαξη ή διαφυγή από την ανοσία), λογικά θα βρεθούμε σε ένα πιο ελεγχόμενο κύμα, στον βαθμό όμως που το Σύστημα Υγείας θα μπορεί να αντεπεξέλθ­ει» εξηγεί ο καθηγητής. Ωστόσο, αυτό ισχύει για τις ανεπτυγμέν­ες χώρες, καθώς το σύστημα στην Ελλάδα κατέρρευσε. «Παρόλο που προσπάθησα­ν να κάνουν κάποιες διορθωτικέ­ς κινήσεις, ήταν τόσο μικρές, άστοχες και αδύνατες, με αποτέλεσμα να μην μεταφραστο­ύν σε βελτίωση των δεικτών της πανδημίας» τονίζει ο Γρ. Γεροτζιάφα­ς. Μάλιστα, συμπληρώνε­ι ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στην περίθαλψη της γενικής νοσηρότητα­ς, ενώ, όπως φάνηκε στην πανδημία, δεν μπορεί και να συγχρονιστ­εί γρήγορα. «Άρα, έχουμε μεγάλο πρόβλημα, που θα εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια, με επιδείνωση των δεικτών της νοσηρότητα­ς και της θνητότητας, πέρα από τα Covid νοσήματα» εκτιμά.

Σύμφωνα με τον Γρ. Γεροτζιάφα, αυτοί που χάραξαν την πολιτική η οποία οδήγησε στα μακάβρια αποτελέσμα­τα της μελέτης Λύτρα οφείλουν να απαντήσουν για το τι έγινε. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η καινούργια κρίση δημόσιας Υγείας που έρχεται πρέπει να εξεταστεί με προληπτική δράση και με όρους εθνικής συνεννόηση­ς. Ωστόσο, «χρειάζεται εθνική συνεννόηση όλων, πλην των νεοφιλελεύ­θερων, γιατί έχουν τρομακτική ευθύνη για αυτή την κατάσταση», ξεκαθαρίζε­ι κλείνοντας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece