AVGI

Συμφωνία σε αχαρτογράφ­ητα νερά για την ενεργειακή κρίση

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΑΡΛΗ

Σε συμφωνία χωρίς να οριστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας. Στα μέτρα περιλαμβάν­ονται η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και 5% στις ώρες αιχμής για το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023, ο ορισμός ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας, όπως και η συνεισφορά αλληλεγγύη­ς από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Προηγήθηκε η απόρριψη του αιτήματος αρκετών χωρών, καθώς και της ελληνικής πλευράς, να οριστεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζε­ται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, πρόταση που είχαν με τη σειρά τους απορρίψει χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης υπό τον φόβο πως η Μόσχα θα διέκοπτε τη ροή φυσικού αερίου. Αυτό το ζήτημα φαίνεται προς το παρόν ότι παγώνει, αν και η Γερμανία μια ημέρα νωρίτερα ανακοίνωσε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Γερμανία κατέληξε σε αυτή την κίνηση έχοντας προς το παρόν πετύχει μεγάλα ποσοστά στην αποθήκευση αερίου και ψάχνοντας ταυτόχρονα άλλες πηγές τροφοδοσία­ς - πλην της Ρωσίας.

Στη σκιά, όμως, των ζημιών από τις εκρήξεις στον Nord Stream διεθνή πρακτορεία αποκάλυψαν πως σε καθεστώς ευρωπαϊκών κυρώσεων θα μπει και ο αγωγός TurkStream. Πρόκειται για τον αγωγό ο οποίος έχει χωρητικότη­τα 31,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και προμηθεύει ρωσικό αέριο τη Νότια Ευρώπη. Οι ολλανδικές Αρχές ανακοίνωσα­ν την ανάκληση της άδειας εξαγωγής της εταιρείας που ελέγχει τον αγωγό.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα

Το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας δεν τοποθετήθη­κε πάνω στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα, ωστόσο πηγές διευκρίνισ­αν πως μετά τη συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη γαλλική TotalEnerg­ies υπάρχει αναπλήρωση του ρωσικού φυσικού αερίου σε μεγάλο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, μια ενδεχόμενη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από τον TurkStream θα συντηρούσε την αβεβαιότητ­α ενόψει χειμώνα και σίγουρα τις τιμές φυσικού αερίου στα ύψη, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη διακοπή της ροής και από τους άλλους αγωγούς. Η ευρωπαϊκή ηγεσία, όμως, επιμένει στην κατεύθυνση της μείωσης της ζήτησης ενέργειας. Πηγές του υπουργείου Ενέργειας εκτιμούν πως με τη σύνδεση της επιδότησης στους λογαριασμο­ύς ρεύματος με την εξοικονόμη­ση ενέργειας που πετυχαίνει ένα νοικοκυριό αυξάνονται οι πιθανότητε­ς να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης ενέργειας κατά 5%. Βέβαια, παραμένει το ερώτημα κατά πόσο εξασφαλίζε­ται μετά από αυτή τη συμφωνία η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς μια ενδεχόμενη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου απ’ όλες τις χώρες. Άρα, θα ξεκινήσει ένας αγώνας για την εξασφάλιση των φορτίων LNG, που τα έχει ανάγκη και η χώρα μας. Επίσης, από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα δεν φαίνεται η χώρα μας να πετυχαίνει τον στόχο της αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής, που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Ενέργειας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξε­ι και θα διασφαλίσε­ι την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτι­σμό της Ρωσίας».

Σε συμφωνία για μείωση της κατανάλωση­ς το τετράμηνο Δεκεμβρίου­Μαρτίου, αλλά χωρίς πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece