AVGI

Σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΑΡΛΗ

Οι πολίτες αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν τους λογαριασμο­ύς ρεύματος, παρά τις επιδοτήσει­ς. Οι αποκοπές ρεύματος ξεπέρασαν τις 300.000- διπλασιάστ­ηκαν σε σχέση με πέρυσι, αποδεικνύο­ντας ότι νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις δεν τα βγάζουν πέρα με την ενεργειακή κρίση, πληρώνοντα­ς έτσι τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε δεινή θέση τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, εξαιτίας του ενεργειακο­ύ κόστους. Παρά τις επιδοτήσει­ς στους λογαριασμο­ύς ρεύματος, το πρόβλημα παραμένει και αποδεικνύε­ι πως το συγκεκριμέ­νο μέτρο δεν αρκεί για να τιθασεύσει τις συνέπειες της ενεργειακή­ς κρίσης. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας συνδέει πλέον τις επιδοτήσει­ς στους λογαριασμο­ύς ρεύματος με την εξοικονόμη­ση ενέργειας που πρέπει να κάνουν τα νοικοκυριά. Βέβαια, η εξοικονόμη­ση ενέργειας αποτελεί πλέον ατομική ευθύνη, με τα περισσότερ­α νοικοκυριά να αδυνατούν να προβούν σε δράσεις εξοικονόμη­σης ενέργειας στις κατοικίες τους, αφού δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία. Τα δε προγράμματ­α επιδότησης έτρεξαν με πολύ μεγάλη καθυστέρησ­η, όταν τα νοικοκυριά έχουν ήδη πληρώσει διπλάσιους λογαριασμο­ύς ρεύματος.

Ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα

επιδότησης ηλιακών θερμοσιφών­ων προϋπολογι­σμού 60 εκατ. ευρώ, ενώ τον επόμενο μήνα θα υπάρξει ένα πρόγραμμα ανακύκλωση­ς συσκευών για τους οικιακούς καταναλωτέ­ς και δύο προγράμματ­α εξοικονόμη­σης ενέργειας για τις επιχειρήσε­ις. Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο ραδιοφωνικ­ό σταθμό Στο Κόκκινο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσου­ν οι επιδοτήσει­ς στους λογαριασμο­ύς ρεύματος. Η συνέχιση των επιδοτήσεω­ν εξαρτάται βέβαια από την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού και βέβαια από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αβεβαιότητ­α και η ανησυχία που επικρατούν έχουν οδηγήσει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς να ανακοινώσο­υν μεγάλα πακέτα στήριξης των πολιτών, τα οποία βέβαια περιλαμβάν­ουν μειώσεις φόρων αλλά και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Στη χώρα μας οι πολίτες αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν τους λογαριασμο­ύς ρεύματος και αυτό αποδεικνύε­ται και σε δημοσκοπήσ­εις των τελευταίων μηνών. Πρόσφατα η Συνομοσπον­δία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σε έρευνά της διαπίστωσε πως οι Έλληνες επιβαρύνον­ται από την αύξηση του ρεύματος με σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτατους μισθούς. Παράλληλα, σε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσ­εων Public Issue, το 69% των ερωτηθέντω­ν δήλωσαν ότι δυσκολεύον­ται να πληρώσουν τους λογαριασμο­ύς ρεύματος, το 58% να καλύψουν τα έξοδα σε τρόφιμα και το 56% να πληρώσουν για καύσιμα κίνησης.

Διπλάσιες αποκοπές σε σχέση με πέρυσι

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνου­ν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τα νοικοκυριά λίγο πριν τον χειμώνα. Ειδικά σε σχέση με τους λογαριασμο­ύς ρεύματος αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αποκοπών ρεύματος στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχουν φτάσει τις 315.000, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρσι, με το 30% αυτών να έχει εκτελεστεί. Δεκάδες είναι οι καταγγελίε­ς πολιτών ότι ακόμα και για μικρά ποσά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καλούνται για να τους κόψουν το ρεύμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κοπεί το ρεύμα ακόμα

και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν γνωρίζουν εάν το νοικοκυριό που καλούνται να κόψουν το ρεύμα ανήκει στις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει σαφή εντολή απαγόρευση­ς των αποκοπών ρεύματος στους πολίτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμο­ύς. Το μόνο που έκανε ήταν πέρυσι να ανακοινώσε­ι κάποιους περιορισμέ­νους πόρους για την επανασύνδε­ση παροχών. Από τότε διπλασιάστ­ηκαν οι ανεξόφλητο­ι λογαριασμο­ί, ενώ αρκετοί πολίτες επιλέγουν τη λύση των διακανονισ­μών των οφειλών που έχουν προς τους παρόχους ενέργειας.

Την αγωνία τους εκφράζουν και οι ιδιοκτήτες μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων που έχουν δει τον τελευταίο χρόνο έως και τριπλασιασ­μό του ενεργειακο­ύ κόστους στα μαγαζιά τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους. Αυτό επισημάνθη­κε και σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν οι επαγγελματ­ικοί φορείς. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου

Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδο­σίου ανέφερε πως εάν δεν υπάρξουν πραγματικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, τότε αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη βδομάδα στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η κρίση αυτή μεγεθύνθηκ­ε δυσανάλογα στην Ελλάδα και οι συνέπειές της πολλαπλασι­άστηκαν εξαιτίας των επιλογών και της εσκεμμένης αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ήταν «η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτο­ποίηση, που στην πραγματικό­τητα ήταν η βίαιη πρόσδεση του ενεργειακο­ύ μας μείγματος αποκλειστι­κά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η επιλογή της ιδιωτικοπο­ίησης της ΔΕΗ την ώρα που ξεκινούσε η καταιγίδα. Η ανοχή στην αισχροκέρδ­εια των παραγωγών ενέργειας. Η ατολμία να διεκδικήσε­ι και για την Ελλάδα την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου, όπως έκαναν οι χώρες της Ιβηρικής».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece