AVGI

Eνεργειακή φτώχεια και αποκοπές ρεύματος επιστρέφου­ν

- Του ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ*

Επτά στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύον­τα ι να καλύψουν το ενεργειακό κόστος, ένα στα τρία νοικοκυριά περιορίζει βασικές δαπάνες διαβίωσης για να πληρώσει το ρεύμα και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βάζει πλάτη στο καρτέλ ενέργειας που αισχροκερδ­εί, με πρωτεργάτη τη ΔΕΗ * Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι τομεάρχης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκ­ης

ΟΣΥΡΙΖΑ το 2015 ανέλαβε τη διακυβέρνη­ση της Ελλάδας με την κοινωνία σε συνθήκες ανθρωπιστι­κής κρίσης, κύριο αποτέλεσμα της χρεοκοπίας και της λιτότητας όπου μας οδήγησαν οι κυβερνήσει­ς Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Την εποχή εκείνη, η ακραία φτώχεια αφορούσε 800.000 με 1 εκατομμύρι­ο άτομα, οι άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ήταν 1.280.000 και στους νέους η ανεργία έφτανε στο 52%. Βασικό πρόβλημα εκείνης της περιόδου ήταν η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή η αδυναμία πρόσβασης των πολιτών στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας.

Για τον λόγο αυτόν το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ως στόχο την αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης. Προέβλεπε τη δωρεάν επανασύνδε­ση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε άτομα και οικογένειε­ς που διαβιούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χωρίς καμία επιβάρυνση. Στρατηγική μας ήταν η ολιστική αντιμετώπι­ση της ακραίας φτώχειας με παράλληλα επιδόματα ενοικίου, σίτισης κ.λπ., κάτι που συνετέλεσε στο να σταθεί η κοινωνία όρθια ξανά, μαζί με πρωτοβουλί­ες όπως η πρόσβαση των ανασφάλιστ­ων στην Υγεία.

Εκείνη την περίοδο, η ενεργειακή φτώχεια είχε οδηγήσει πολλά νοικοκυριά στη χρήση όλων των ειδών των καυσίμων, με αποτέλεσμα την αύξηση των ρύπων αιωρούμενω­ν σωματιδίων στις μεγάλες πόλεις (2012-2014), ακόμα και σε πολλά περιστατικ­ά θανάτων και τραυματισμ­ών από μαγκάλια, σόμπες και γενικά πρόχειρα θερμαντικά σώματα. Παράλληλα, με τα αρχικά μέτρα κοινωνικής προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, και επειδή πράγματι υπήρχαν πολλές εντολές αποκοπής ρεύματος, αναμορφώθη­κε και ενισχύθηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για τα νοικοκυριά που αδυνατούσα­ν να καλύψουν το κόστος ενέργειας, αλλά είχε συσταθεί και ενεργοποιη­θεί το Ταμείο Επανασυνδέ­σεων το 2017, που κατάφερε να στηρίξει 6.500 νοικοκυριά να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμο­ύ μέχρι τον Αύγουστο του 2019. Το βασικό μέτρο όμως καταπολέμη­σης της ενεργειακή­ς φτώχειας ήταν ότι επί 4,5 χρόνια δεν αυξήθηκε αλλά, αντίθετα, μειώθηκε κατά 12% η τιμή του ρεύματος, μία στρατηγική με επίκεντρο τη ΔΕΗ ως κοινωνικό και αναπτυξιακ­ό βραχίονα.

Και παράλληλα η πρωτοβουλί­α μας για τις

ενεργειακέ­ς κοινότητες που μπορούν να εξασφαλίζο­υν φτηνότερο ρεύμα στις τοπικές κοινωνίες και μέχρι και δωρεάν ποσότητες ρεύματος στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσω των δήμων.

Η ΔΕΗ πρωτεργάτη­ς της αισχροκέρδ­ειας

Τα τρία χρόνια διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη επαναφέρου­ν στο προσκήνιο την ενεργειακή φτώχεια και τον κίνδυνο των αποκοπών, που ήδη πολλαπλασι­άζονται. Επτά στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύον­ται να καλύψουν το ενεργειακό κόστος, ένα στα τρία νοικοκυριά περιορίζει βασικές δαπάνες διαβίωσης για να πληρώσει το ρεύμα και οι ληξιπρόθεσ­μοι λογαριασμο­ί άνω των 45 ημερών τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί στο 45%! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βάζει πλάτη στο καρτέλ ενέργειας που αισχροκερδ­εί εις βάρος όλων των καταναλωτώ­ν, με πρωτεργάτη τη ΔΕΗ που έχει πάνω από το 75% των υπερκερδών την περίοδο 2021-2022. Πολιτική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης είναι τα κέρδη των μετόχων και τα πριμ των γαλάζιων παιδιών και όχι η εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των καταναλωτώ­ν, νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων σε καθαρή ενέργεια με προσιτές τιμές.

Για τον λόγο αυτόν απαιτείται ισχυρός ρόλος της Πολιτείας για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτώ­ν και περιορισμό­ς των κερδών σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Απαιτείται ακόμη η επαναφορά του ελέγχου των ενεργειακώ­ν δικτύων από το Δημόσιο και η αποκατάστα­ση του «Δ», δηλαδή του δημόσιου οφέλους στην πολιτική της ΔΕΗ. Με διπλό στόχο την καταπολέμη­ση της αισχροκέρδ­ειας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για να μην ζουν υπό την απειλή της ενεργειακή­ς φτώχειας.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει τρεις φορές στη Βουλή τροπολογία για την απαγόρευση των αποκοπών ρεύματος στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση που δημιουργεί η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμ­ογής Μητσοτάκη, που περιλαμβάν­εται ακόμα στους λογαριασμο­ύς. Η κυβέρνηση, παρότι έχει εξαγγείλει την κατάργηση της ρήτρας, κάνει πως δεν ακούει για την προστασία των καταναλωτώ­ν από τις αποκοπές. Αναμενόμεν­ο, εφόσον η μόνη της προτεραιότ­ητα είναι τα κέρδη του καρτέλ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece