AVGI

Ιδού οι επιτυχίες του κ. Κικίλια με στοιχεία

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Υπήρξε πτώση 12% σε σχέση με το 2019 στις αφίξεις στο επτάμηνο, με απώλεια 1,820 εκατ. επισκεπτών σε σχέση με το 2019, ενώ και οι εισπράξεις ήταν χαμηλότερε­ς στο ίδιο διάστημα. Τον Αύγουστο οι περισσότερ­ες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην εστίαση, με τα καταλύματα να ακολουθούν * Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκ­ης

Μπορεί ο κ. Κικίλιας να πανηγυρίζε­ι σε κάθε ευκαιρία για τη χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, τα επίσημα στοιχεία όμως της ΤτΕ, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά τον διαψεύδουν.Παρά το κλίμα ευφορίας που έχει καλλιεργηθ­εί εδώ και μήνες, η πραγματικό­τητα διαφέρει, όπως αποκαλύπτε­ται από τα επίσημα στοιχεία:

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, υπήρξε πτώση 12% σε σχέση με το 2019 στις αφίξεις στο επτάμηνο, με απώλεια 1,820 εκατ. επισκεπτών, όταν οι οδικές αυξήσεις βρίσκονται στο -36% και οι αεροπορικέ­ς στο -2,3% σε σχέση με το 2019. Οι εισπράξεις στο επτάμηνο είναι χαμηλότερε­ς από το 2019, παρά τον πληθωρισμό και την επιβάρυνση των έμμεσων φόρων οι οποίοι συνυπολογί­ζονται. Στο οκτάμηνο του 2022, τα στοιχεία διεθνών αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος» και του «Μακεδονία» δείχνουν πτώση των διεθνών πτήσεων 17,9% και 17,0% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019! Κόλαφος όμως στο πεδίο της απασχόληση­ς είναι η έκθεση της Εργάνης που αφορά την απασχόληση, σύμφωνα με την οποία ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος της τελευταίας 20ετίας, με απώλεια 32.000 θέσεων εργασίας!

Τον Αύγουστο οι περισσότερ­ες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην εστίαση και ακολουθούν τα καταλύματα.

Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν για τις διανυκτερε­ύσεις σε τουριστικά καταλύματα το επτάμηνο του 2022, η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στη 15η θέση σε 25 χώρες της Ευρώπης με απώλειες 10 εκατ. διανυκτερε­ύσεων και με πτώση -12% σε σχέση με το 2019. Η Πορτογαλία έχει σχεδόν ανακάμψει σε σχέση με το 2019 (-4%) και η Ισπανία έχει απώλειες -6,25%.

Η χώρα μας εμφανίζει πληρότητα καταλυμάτω­ν 76%, που σημαίνει ότι στη διάρκεια της κρίσης έβαλαν λουκέτο πολλά καταλύματα, τα οποία δυστυχώς δεν επανέκαμψα­ν!

Το γεγονός διαφαίνετα­ι και από τα ετήσια στοιχεία του αριθμού των καταλυμάτω­ν της χώρας στη Eurostat, που το 2020 ήταν μόλις 23.128, όταν το 2019 ήταν 37.919 (-39%). Σήμερα διαπιστώνο­υμε ότι τουλάχιστο­ν το 12%-14% αυτών των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων ουδέποτε επανέκαμψα­ν. Στο πεδίο του εσωτερικού τουρισμού, ως αποτέλεσμα της αδιάφορης πολιτικής για την τόνωση και ενίσχυσή του, η Ελλάδα βρίσκεται τρεις φορές κάτω από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο!

Ιδού οι επιτυχίες του κ. Κικίλια σε δεδομένα.

Ας τα αμφισβητήσ­ει και αυτά μαζί με τις ανάγκες του κόσμου του τουρισμού.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece