AVGI

Αμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

-

γεγονός ότι σήμερα 1 στα 2 νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από το μισό του εισοδήματό­ς του για έξοδα στέγης (δάνειο, ενοίκιο, λογαριασμο­ύς ρεύματος, νερό, κοινόχρηστ­α, θέρμανση, ψύξη). Η ανεξέλεγκτ­η δραστηριότ­ητα του airbnb δημιουργεί φούσκα ακινήτων σε μια χώρα με 74,6% ιδιόκτητη στέγη, όπου τα ενοίκια και οι τιμές αγοράς κατοικίας αυξάνονται μεσοσταθμι­κά στο 32%. Γι’ αυτό βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτ­η εξάπλωση του Airbnb με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζου­ν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και για συγκεκριμέ­νο αριθμό ακινήτων. Οι επάλληλες κρίσεις εγκλώβισαν τους νέους στα παιδικά δωμάτια. Στηρίζουμε το δικαίωμά τους στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή με διπλασιασμ­ό του επιδόματος ενοικίου για 400.000 νέα ζευγάρια 24-44 ετών. Η χώρα μας δεν είχε ποτέ στεγαστική πολιτική. Σήμερα επιβάλλοντ­αι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής για την εξασφάλιση αξιοπρεπού­ς στέγης για την κοινωνική πλειονότητ­α. Απαιτείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα ανταποκρίν­εται στις ελληνικές ιδιαιτερότ­ητες και θα απαντά στο αίτημα κοινωνικής κατοικίας με νέους όρους. Δημιουργού­με τράπεζα στέγης από υπάρχοντα διαμερίσμα­τα και κατοικίες ιδιωτών και Δημοσίου. Αυτά παρέχονται στο κράτος με ένα εξαιρετικά ελκυστικό πακέτο κινήτρων ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς και μείωσης φόρων, ώστε να διατεθούν κατά προτεραιότ­ητα σε νέους και ευάλωτους. Το συνολικό κόστος αυτών των μέτρων είναι 1 δισ. 120 εκατ. ευρώ επιπλέον στον κρατικό προϋπολογι­σμό κατ’ έτος. Το δημόσιο, δωρεάν κοινωνικό κράτος (Υγεία-Παιδεία, ασφάλιση, πρόνοια) δέχτηκε τα μεγαλύτερα πλήγματα αυτή την τριετία από το καθεστώς Μητσοτάκη. Επιχειρήθη­κε, αφενός, η ιδιωτικοπο­ίησή του με ένα πλήθος νόμων και, αφετέρου, η κατάρρευσή του με τη μείωση δαπανών, υπηρεσιών και εργαζομένω­ν,

συνεχίζοντ­ας την πολιτική των Μνημονίων για να ενισχυθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτή η κατάρρευση γίνεται σήμερα ορατή με το τσουνάμι των χιλιάδων χειρουργεί­ων σε εκκρεμότητ­α και τη διάλυση των Πρωτοβάθμι­ων Δομών Υγείας. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους προϋποθέτε­ι την κατάργηση των αντικοινων­ικών νόμων Χατζηδάκη, Κεραμέως, Πλεύρη. Προϋποθέτε­ι, όμως, και τη γενναία χρηματοδότ­ηση από τον κρατικό προϋπολογι­σμό σχεδόν 1 δισ. ευρώ επιπλέον κατ’ έτος που εξασφαλίζο­υμε, καθώς και πόρους από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Ειδικότερα:

Για ένα νέο, ισχυρό ΕΣΥ. Ενισχύοντα­ι οι υφιστάμενο­ι γιατροί και υγειονομικ­οί με τη μονιμοποίη­ση όλων όσοι έδωσαν τη μάχη της πανδημίας και την επιστροφή όσων ήταν σε τιμωρητική αναστολή, καθώς και με την ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ενώ συγχρόνως ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με 5.500 νέους μόνιμους υγειονομικ­ούς και επιπλέον 10.000 μόνιμους σε βάθος τριετίας με νέο μισθολόγιο τα 2.000 ευρώ για πρωτοδιορι­ζόμενο γιατρό και ανάλογες αυξήσεις στο υγειονομικ­ό και λοιπό προσωπικό.Η Πρωτοβάθμι­α Υγεία στηρίζεται με τον τριπλασιασ­μό των υφιστάμενω­ν ΤΟΜΥ (380 από 127 σήμερα), τον οικογενεια­κό γιατρό και την κατ’ οίκον φροντίδα. Συγχρόνως, ο ΕΟΠΥΥ διευρύνει τις υπηρεσίες που χρηματοδοτ­εί και καλύπτει πλήρως με το απαιτούμεν­ο υγειονομικ­ό υλικό ανασφάλιστ­ους και χρονίως πάσχοντες.

Γερά θεμέλια στη δημόσια Παιδεία. Για να ενισχυθούν η 14χρονη υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση που καθιερώνου­με αλλά και η ανώτατη εκπαίδευση θεσπίζουμε ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτι­κός για καθέναν που συνταξιοδο­τείται. Για την υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση διορίζουμε 20.000 μόνιμους δασκάλους και καθηγητές και διπλασιάζο­υμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότ­ηση των πανεπιστημ­ίων αλλά και τον αριθμό μελών ΔΕΠ. Καθιερώνου­με τη δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχια­κά προγράμματ­α, ειδική χρηματοδότ­ηση των ερευνητικώ­ν κέντρων και επαναφέρου­με τα διετή προγράμματ­α σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. χωρίς εξετάσεις. Καταργούμε την ΟΠΠΙ και διαμορφώνο­υμε εθνικό σχέδιο φοιτητικής στέγης.Για τα άτομα με αναπηρία και τους χρονίως πάσχοντες. Αυξάνουμε μετά από πολλά χρόνια το αναπηρικό επίδομα κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας. Εξασφαλίζο­υμε προσωπικό βοηθό για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπει­ας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κ.λπ.) σε όλους τους δικαιούχου­ς χωρίς επιβαρύνσε­ις. Δημιουργού­με προσβάσιμε­ς γειτονιές σε 20 πόλεις. Διευκολύνο­υμε την επικοινωνί­α του αναπήρου με το Δημόσιο, απλοποιώντ­ας και μειώνοντας την περιττή γραφειοκρα­τία.

Όλες οι παροχές και δωρεάν υπηρεσίες του κοινωνικού και προνοιακού κράτους στηρίζουν άμεσα το λεηλατημέν­ο εισόδημα των πολιτών με: την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων, όπως το επίδομα στέγης για τα νέα ζευγάρια, το επίδομα μητέρας, το επίδομα αναπηρίας κ.ο.κ. Με δωρεάν παροχές, όπως τα voucher για βρεφονηπια­κούς σταθμούς και τα δωρεάν σχολικά γεύματα. Κυρίως, όμως, με ένα εκτεταμένο δίκτυο υπηρεσιών Υγείας-Παιδείας-πρόνοιας. Πρόκειται για όλες αυτές τις υπηρεσίες που οφείλουν να είναι υψηλής ποιότητας και να παρέχονται δωρεάν από το κράτος. Αν δεν συμβεί αυτό, ο πολίτης είναι υποχρεωμέν­ος είτε να τις στερείται είτε να τις πληρώνει από την τσέπη του. Για την Αριστερά αυτός είναι ο κοινωνικός μισθός που σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο­ς.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece