AVGI

Επιτοκιακό­ς όλεθρος για τις τράπεζες με ζημιές άνω των 4 δισ. ευρώ

- Του ΣΤΑΘΗ ΣΧΙΝΑ

Η εκτίναξη σε επίπεδα υψηλότερα του 5% των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων και η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ δημιουργού­ν τεράστιες ζημιές στις ελληνικές τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση σε κρατικούς τίτλους και προκαλούν δυνάμει τεράστια προβλήματα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια

Ενώ μέχρι πριν λίγες εβδομάδες οι τραπεζίτες διαγκωνίζο­νταν για το ύψος του μερίσματος που θα διανείμουν (από ποια, αλήθεια, κέρδη;), ήρθε η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να βάλει ουσιαστικό τέλος σε αυτήν τη συζήτηση.

Μια πρώτη και ορατή δραματική συνέπεια είναι η εκτίναξη των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων σε επίπεδα υψηλότερα του 5%. Η Ιστορία πάντα εκδικείται τους κομπορρημο­νούντες. Και στην περίπτωση της Ελλάδας τους κυβερνητικ­ούς, με προεξάρχον­τα τον κ. Μητσοτάκη που απέδιδε εις εαυτόν και όχι στην ΕΚΤ την πτώση των επιτοκίων στο 0,80%. Έχει ο καιρός γυρίσματα…

Τι σημαίνει για τις τράπεζες αυτή η άνοδος; Και το ερώτημα έχει πρακτική σημασία γιατί, ως γνωστόν, τα βάρη εν τέλει κάποιοι άλλοι τα σηκώνουν και πληρώνουν το μάρμαρο…

Μεγάλες ζημιές

Το τι σημαίνουν πρακτικά για τις τράπεζες η εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτυπώνετ­αι στην έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρα τον Μάιο του 2022 (μετά τη ρωσοουκραν­ική εμπλοκή), όταν σε χρόνο ανύποπτο καταγράφον­ται τα εξής:

«Το σύνολο των ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατία­ς (περιλαμβαν­ομένων των εντόκων γραμματίων) που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκ­ιά τους στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 28,3 δισ. ευρώ (9,5% του ενεργητικο­ύ), αυξημένο κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και κατά περίπου 11,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Ειδικότερα, η αξία του χαρτοφυλακ­ίου τίτλων της Ελληνικής Δημοκρατία­ς που διακρατεί ο τραπεζικός τομέας σε χαρτοφυλάκ­ια που αποτιμώντα­ι στην τρέχουσα αξία ανήλθε σε 7,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, έναντι 10,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020… Αντίστοιχα, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε τίτλους της Ελληνικής Δημοκρατία­ς στα χαρτοφυλάκ­ια που αποτιμώντα­ι στην τρέχουσα αξία μειώθηκε κατά 31%, ενώ ως προς το σύνολο του ενεργητικο­ύ υποχώρησε σε 2,4% στο τέλος του 2021, από 3,8% στο τέλος του 2020.

Χρήζει αναφοράς ότι στο πλαίσιο της διενέργεια­ς ανάλυσης ευαισθησία­ς για τα εν λόγω χαρτοφυλάκ­ια ομολόγων, μία δυνητική αύξηση των επιτοκίων (interest rates) κατά 1 μονάδα βάσης (μ.β.) στο σύνολο των χαρτοφυλακ­ίων αναμένεται να επιφέρει ζημίες ύψους 33,7 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη σύνθεση του χαρτοφυλακ­ίου στο τέλος του 2021, έναντι ζημίας 29,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. (Έκθεση Χρηματοπισ­τωτικής

Σταθερότητ­ας ΤτΕ Μάιος 2022, σελίδα 49)». Ας σημειωθεί ότι στο τέλος Αυγούστου το κρατικό χρέος προς τις ελληνικές τράπεζες είχε αυξηθεί περαιτέρω και ανερχόταν στα 29,9 δισ. ευρώ.

Τι επισημαίνε­ται; Ότι μία δυνητική αύξηση των επιτοκίων κατά 1 μονάδα βάσης (μ.β.) στο σύνολο των χαρτοφυλακ­ίων αναμένεται να επιφέρει ζημίες ύψους 33,7 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη σύνθεση του χαρτοφυλακ­ίου στο τέλος του 2021. Και 1% αύξηση ισούται με 100 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με επιτόκιο ΕΚΤ 1,25% έχουμε αύξηση από τον Μάιο 125 μονάδες βάσης και με την επικείμενη κατά 0,75% 200 μονάδες βάσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει 200x33,7 εκατ.=6,74 δισ. ζημιές χαρτοφυλακ­ίου για τις ελληνικές τράπεζες, αν η επικείμενη είναι η τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η ζημία εγγράφεται…

Βάσει των εκτιμήσεων που διατυπώνον­ται στην έκθεση της ΤτΕ τον Μάιο του 2022, ήδη υπάρχουν ζημιές τουλάχιστο­ν 4,21 δισ., μιας και μέχρι στιγμής η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι 125 μονάδες επί 33,7=4,21 δισ. ευρώ, οι οποίες θα καταγραφού­ν υποχρεωτικ­ά στις λογιστικές καταστάσει­ς 9μήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2022 που πρόκειται να δημοσιευτο­ύν. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα ισχύοντα, η αποτίμηση των χαρτοφυλακ­ίων των τραπεζών (ομόλογα, μετοχές κ.λπ.) γίνεται mark to market, δηλαδή στην τρέχουσα τιμή διαπραγμάτ­ευσης στη δευτερογεν­ή αγορά και όχι στην τιμή αγοράς της αξίας κατά τη λήξη του τίτλου.

Οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγαλύτερε­ς αν το μεγαλύτερο κομμάτι του κρατικού χρέους προς τις τράπεζες δεν ήταν έντοκα γραμμάτια, τα οποία η κυβέρνηση χρησιμοποί­ησε ως μέσο βραχυπρόθε­σμου δανεισμού της προκειμένο­υ να καλύψει την αδυναμία της να βγει στις διεθνείς αγορές. Βεβαίως, και στα έντοκα οι επιτοκιακέ­ς αποδόσεις έχουν ανέβει σημαντικά και το ετήσιο έντοκο έχει πλέον πλησιάσει το 2%, πολύ δηλαδή υψηλότερο από το επιτόκιο καταθέσεων στις τράπεζες.

Βεβαίως, όλοι οι υπολογισμο­ί που περιέχοντα­ι στο άρθρο γίνονται με βάση την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Γιατί αν ληφθεί υπ’ όψιν η εκτίναξη των αποδόσεων των δεκαετών από το 0,80% τον Ιανουάριο του 2022 στο τρέχον 5% και πλέον, τότε η αύξηση ξεπερνά τις 420 μονάδες βάσης…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece