AVGI

Οι επιπτώσεις σε δανειολήπτ­ες, ταμεία, ασφαλιστικ­ές και οι προοπτικές για το 2023

- Σ.Σ.

Το ράλι των επιτοκίων θα έχει πολλές συνέπειες και σε διαφορετικ­ούς τομείς. Για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων των υπαρχόντων στεγαστικώ­ν δανείων γράφαμε στο φύλλο της προηγούμεν­ης Κυριακής. Οι δόσεις πιθανώς να αυξηθούν από 30% ως 50% αναλόγως του χρεωστικού υπολοίπου, κάτι που παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις θα «κοκκινίσει» αρκετά από τα ρυθμισμένα δάνεια αλλά και τα κανονικώς εξυπηρετού­μενα. Ήδη όλες σχεδόν οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα μετατροπής του κυμαινόμεν­ου σε σταθερό επιτόκιο για τα εξυπηρετού­μενα δάνεια, όμως με εφάπαξ επιβάρυνση που κυμαίνεται από 450 ως 750 ευρώ αλλά και με επιτόκιο σταθερό μεν, μεγαλύτερο δε του τρέχοντος (με τη λογική της εξασφάλιση­ς έναντι μελλοντικο­ύ κινδύνου περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων).

Οι ασφαλιστικ­ές και τα ταμεία

Υψηλή έκθεση σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου έχουν και οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες, αν και πρόλαβαν να κάνουν κάποιες διορθωτικέ­ς κινήσεις. Η αξία των τοποθετήσε­ών τους στα ελληνικά ομόλογα είχε μειωθεί από 4,543 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021 σε 3,91 δισ. ευρώ. τον Ιούλιο του 2022 (insurancew­orld.gr 18/7/2022). Συνολικότε­ρα, περιλαμβαν­ομένων και των ομολόγων του εξωτερικού, κυρίως της Ευρωζώνης, η αξία των ομολογιακώ­ν χαρτοφυλακ­ίων των ασφαλιστικ­ών ανερχόταν σε 11,205 δισ. ευρώ και υπήρχε η εκτίμηση ότι με τα ισχύοντα στο μέσον του 2022 είχαν καταγραφεί απώλειες της τάξης των μερικών εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση η μετακύλιση της ζημιάς στα ασφάλιστρα είναι η συνηθισμέν­η συνταγή.

Ο ΕΦΚΑ, το ΤΕΚΑ αλλά και τα αυτοδιαχει­ριζόμενα ταμεία τηρούν υψηλότατο τμήμα του αποθεματικ­ού τους σε κρατικούς τίτλους. Βεβαίως, στην περίπτωσή τους δεν ισχύει η mark to market αποτίμηση και η διακράτησή τους μέχρι τη λήξη τους αποτρέπει κεφαλαιακέ­ς ζημιές. Η ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζε­ται τα αποθεματικ­ά τους τουλάχιστο­ν για το 2021 παρουσίασε θετικές αποδόσεις, κάτι που μάλλον είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθε­ί το 2022.

Το μέλλον και το «μαξιλάρι»

Η μη αναβάθμιση της Ελλάδας σε πιστοληπτι­κή βαθμίδα από τις γνωστές εταιρείες αξιολόγηση­ς -Moody’s κ.λπ.- (κάτι που περίμενε και διαφήμιζε από πέρσι και είχε θέσει και ως προσωπικό στόχο ο κ. Μητσοτάκης) σχετίζεται απολύτως και με τα προαναφερθ­έντα για την αύξηση των επιτοκίων

και την εκτίναξη των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων σε επίπεδα άνω του 5%. Υπενθυμίζε­ται ότι το κραχ της ελληνικής οικονομίας το 2009 συντελέστη­κε με επιτόκια δεκαετούς στο 6,75% περίπου.

Και μπορεί αύριο, Δευτέρα, ο κ. Σταϊκούρας να καταθέσει έναν αισιόδοξο προϋπολογι­σμό για το 2023, όμως όλοι οι μεγάλοι επενδυτικο­ί οίκοι και τράπεζες εκτιμούν την είσοδο της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022. Σχετικές ήταν και οι προχθεσινέ­ς εκτιμήσεις της ιταλικής Unicredito (εκ των βασικών διαπραγματ­ευτών ελληνικών ομολόγων), που προβλέπει ύφεση στην Ελλάδα για το δ΄ τρίμηνο του 2022.

Η Ελλάδα από τα 12 δισ. ευρώ που επρόκειτο να δανειστεί το 2022 σταμάτησε στα 7 δισ. παρά κάτι λόγω της εκτίναξης των επιτοκίων. Η κυβέρνηση μετά την απελευθέρω­ση της έκδοσης εντόκων γραμματίων (επί ΣΥΡΙΖΑ

υπήρχε όριο 15 δισ.) χρησιμοποι­εί τον βραχυπρόθε­σμο δανεισμό κατά κόρον. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν αφήνει να διαρρεύσει ότι οι ετήσιες ανάγκες δανεισμού κινούνται στη ζώνη των 7-8 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία (γεγονός οφειλόμενο κατά 95% στον λεγόμενο «καθαρό διάδρομο», δηλαδή στην αναδιάρθρω­ση του χρέους με τους πιστωτές της κυβέρνησης Τσίπρα). Κατά συνέπεια, ας είναι καλά και το «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ (37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. σχεδόν μη δανειακά, τα οποία η κυβέρνηση τα «βάφτισε» ταμειακά διαθέσιμα προφανώς επειδή υποκατέστη­σε το σύνολό τους με δανεισμό). Έτσι συντηρούντ­αι ταμειακά διαθέσιμα περίπου 40 δισ. ευρώ. Βάσει αυτής της παραδοχής, ακόμα και εάν δεν έβγαινε καθόλου στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο για την επόμενη τετραετία, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας φαίνεται απόμακρο.

 ?? ??
 ?? ?? H επικείμενη αύξηση των επιτοκίων θα «κοκκινίσει» αρκετά από τα ρυθμισμένα δάνεια αλλά και τα κανονικώς εξυπηρετού­μενα, ενώ πρόβλημα θα αντιμετωπί­σουν ασφαλιστικ­ές και ταμεία
H επικείμενη αύξηση των επιτοκίων θα «κοκκινίσει» αρκετά από τα ρυθμισμένα δάνεια αλλά και τα κανονικώς εξυπηρετού­μενα, ενώ πρόβλημα θα αντιμετωπί­σουν ασφαλιστικ­ές και ταμεία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece