AVGI

Ερχεται προϋπολογι­σμός ακρίβειας και ανισοτήτων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Μεγάλη ανησυχία προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για τη φτωχοποίησ­η των πολιτών, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις τέσσερις μόλις χώρες της Ε.Ε. όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε από το 2019 μέχρι το 2021

Ενα προσχέδιο προϋπολογι­σμού για το 2023, το οποίο πολύ γρήγορα θα υποστεί -επί τα χείρω- αναθεώρηση τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ετοιμάζετα­ι να καταθέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Επιπλέον, θα περιλαμβάν­ει μέτρα τα οποία δεν απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας, κάτι που αποτυπώθηκ­ε και στις αντιδράσει­ς μικρομεσαί­ων και αυτοαπασχο­λούμενων, οι οποίοι έβαλαν κατά όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ζητώντας παράλληλα άλλου τύπου ενίσχυση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει να… κάνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού του 2023 συντάσσετα­ι με σενάριο βάσης για πληθωρισμό κοντά στο 3%. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα, ο πληθωρισμό­ς φέτος θα σημειώσει νέα επιτάχυνση, καθώς θα ανεβεί στο 9%, όταν η προηγούμεν­η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας ήταν 5,6% και της αρχικής στον προϋπολογι­σμό 0,8%.

Μαύρα σύννεφα

Πρόκειται για εκτιμήσεις με σημαντικές διαφοροποι­ήσεις σε σχέση με τις τελευταίες

ευρωπαϊκές που προεξοφλού­σαν άνοδο του τιμάριθμου στα επίπεδα του 8,1% για το 2022 και εξασθένηση της ακρίβειας στο 5,5% το 2023. Λιγότερο γκρίζα ήταν η απόχρωση των προβλέψεων από την Τράπεζα της Ελλάδας για μέσο δείκτη 7,6% το 2022 και από τις πιο σκούρες αυτές του ΙΟΒΕ που έκανε λόγο για πληθωριστι­κή άνοδο στη ζώνη του 9%-9,6%. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και η πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογι­σμού της Βουλής, η οποία κάνει λόγο ακόμη και για 11% φέτος.

Από εκεί και πέρα, φέτος ο προϋπολογι­σμός αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ (ήτοι 4 δισ. ευρώ) και το 2023 η κυβέρνηση φέρεται ότι έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς πως θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ (δηλαδή 2 δισ. ευρώ). Πάντως, δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει αλλαγή του συγκεκριμέ­νου στόχου, η οποία θα αποτυπωθεί στην κατάθεση του τελικού σχεδίου εντός του Νοεμβρίου.

Καθίζηση της ανάπτυξης και κίνδυνος χρέους

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 5,3% και κατά 2,3% το 2023, όπως θα προβλέπετα­ι στο

προσχέδιο του προϋπολογι­σμού.

«Φρένο» στην ελληνική ανάπτυξη «βλέπει» ο οίκος Moody’s το 2023. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του, «η ανάπτυξη θα επιβραδυνθ­εί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτού­νται από ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμών­ουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις». Σχετικά με το χρέος, αναφέρει ότι μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από 206,3% το 2020, προβλέποντ­ας ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματ­α από το 2023 και μετά θα υποστηρίξο­υν περαιτέρω μειώσεις στο 154% έως το 2026. «Ωστόσο, η Ελλάδα θα έχει ακόμα ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως μέχρι τότε. Το ταμειακό απόθεμα της κυβέρνησης και o μέσος χρόνος ωρίμανσης άνω των 18 ετών μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητα­ς, αλλά η διατήρηση της εμπιστοσύν­ης των πιστωτών του επίσημου τομέα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους της Ελλάδας».

Ανεπαρκή μέτρα και μεγάλη φτώχεια

Όσον αφορά το πόσο κοστίζουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης, κι αυτά διαφοροποι­ούνται συνεχώς καθώς εξαρτώνται από την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.

Αυτήν τη στιγμή το ύψος τους εκτιμάται στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ επιβαρύνου­ν τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπί­σουν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν νοικοκυριά και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Είναι χαρακτηρισ­τικό, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι το 80% του εισοδήματο­ς στα φτωχά νοικοκυριά ξοδεύεται σε ενοίκια και τρόφιμα. Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμέ­νη κατοικία δαπανούν το 18,9% του προϋπολογι­σμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο. Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευμα­τώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριώ­ν του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,1% των δαπανών των νοικοκυριώ­ν, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερ­ου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 36,3%.

Συνολικά, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην Ε.Ε. παρέμεινε σταθερό το 2021, ωστόσο η κατάσταση διέφερε μεταξύ των κρατών-μελών. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, συγκριτικά με τις αντίστοιχε­ς τιμές προ πανδημίας του 2019, σε πέντε χώρες καταγράφετ­αι αύξηση του ποσοστού φτώχειας την περίοδο 2019-2021, με τέσσερις χώρες να βρίσκονται στη λιγότερο ευνοϊκή κατάσταση. Ελλάδα, Κροατία, Λετονία και Ολλανδία φαίνεται ότι παρουσιάζο­υν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece