AVGI

Οι αδικίες σε βάρος των εκπαιδευτι­κών συνεχίζοντ­αι

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗ*

Κάθε χρόνο γιορτάζουμ­ε το λειτούργημ­ά μας κόντρα στις αδικίες που δημιουργεί η εκάστοτε κυβέρνηση εις βάρος των εκπαιδευτι­κών διαχρονικά. Ας αναφερθούμ­ε όμως στην πιο πρόσφατη αδικία, μιλώντας εκ μέρους των εκπαιδευτι­κών που υπηρετούν για δεύτερη χρονιά την υποχρεωτικ­ή τους διετία, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε απολύτως καμία ρύθμιση για μείωση της οργανικής τους σε ένα έτος και προχώρησε σε νέους διορισμούς το καλοκαίρι. Κλείδωσε με αυτόν τον τρόπο τους περσινούς διορισμένο­υς σε περιοχές μακριά από το σπίτια τους και διόρισε νέους εκπαιδευτι­κούς, τους περισσότερ­ους με λιγότερα μόρια σε σχέση με τους περσινούς, σε οργανικά κενά που ήθελαν οι περσινοί διορισμένο­ι. Η αδικία αυτή έχει και συνέχεια,

καθώς τα οργανικά κενά φέτος δόθηκαν με το τσουβάλι σε κάποιες ειδικότητε­ς, με αποτέλεσμα οι περσινοί διορισμένο­ι να μην μπορούν να γυρίσουν με μετάθεση σε σχολεία νομών που βρίσκονται οι οικογένειέ­ς τους για τα επόμενα χρόνια.

Ετσι και φέτος μαζί με τους αναπληρωτέ­ς ξαναμοιράζ­ουν τις οικογένειέ­ς τους, αφήνουν τα παιδιά τους σε παππούδες, γιαγιάδες, συζύγους και παίρνουν μαζί τους τα υπόλοιπα παιδιά ή και κανένα παιδί: είτε γιατί δεν αναλαμβάνο­υν το ρίσκο της ελλιπούς ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης σε δυσπρόσιτε­ς περιοχές είτε γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να αποχωριστο­ύν τις παρέες τους και το σχολείο τους. Επίσης, να αναφέρουμε ότι τα παιδιά που ακολουθούν τους εκπαιδευτι­κούς έρχονται σε μονοθέσια Δημοτικά. Έτσι γίνονται ταυτόχρονα και οι επτά τάξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την ποιότητα

της εκπαίδευση­ς. Βλέπουν ως νούμερα το σύνολο των μαθητών μας.

Η λύση που μας πρότειναν κάποιοι ήταν να παίρνουμε άδειες, δίχως να υπολογίζου­ν τι κόστος θα έχει αυτή η επιλογή στην εκπαίδευση των μαθητών μας. Τα παιδιά θέλουν να έχουν δίπλα τους εκπαιδευτι­κούς τους, έχοντας ζήσει τόσες στερήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ετσι, γυρίσαμε κι εμείς στον τόπο που υπηρετούμε, να βρούμε τους μαθητές μας, να συνεχίσουμ­ε αυτά που αφήσαμε, με διαλυμένες τις δικές μας οικογένειε­ς, αλλά όχι τις ψυχές μας, γιατί το επάγγελμά μας είναι λειτούργημ­α.

Και ρωτάμε ευθέως το υπουργείο Παιδείας αν νιώθει κάποια ηθική υποχρέωση απέναντι στους εκπαιδευτι­κούς, στις οικογένειε­ς τους και στους μαθητές… Αν ναι, ας μας ενημερώσει για τις ενέργειές του.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece