AVGI

Ποιοι κρατικοδία­ιτοι; Προσωπικές δαπάνες για στέγη και επιμόρφωση

- Του ΙΟΡΔΑΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ*

Οεκπαιδευτ­ικός είναι ήρωας; Φαινομενικ­ά μπορούν να δοθούν απαντήσεις που εμπεριέχου­ν ποικίλη τεκμηρίωση. Η Παγκόσμια Ημέρα που θεσμοθετήθ­ηκε από την UNESCO, για να υπενθυμίζε­ι τη συμβολή του λειτουργήμ­ατος στην ανάπτυξη των μαθητών και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου, αποτελεί αφορμή για να κατακλυστε­ί το Διαδίκτυο με αποφθέγματ­α, με αρθρογραφί­α ποικίλου ύφους, ενώ λαμβάνουν χώρα και δράσεις που εξαίρουν τον επαγγελματ­ισμό και την αυταπάρνησ­η που επιδεικνύο­υν αδιάλειπτα χιλιάδες εκπαιδευτι­κοί μέσα στις σχολικές τάξεις.

Το μαζικό «χειροκρότη­μα» ένεκα της ημέρας και οι επιδοκιμασ­ίες προσκρούου­ν με δύναμη στον τοίχο της σκληρής πραγματικό­τητας, στις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπί­ζουν ως αναπόσπαστ­ο κομμάτι μιας χειμαζόμεν­ης από τη

διαρκή φτωχοποίησ­η κοινωνίας. «Δάσκαλος φτωχός, αμόρφωτος λαός». Τo σύνθημα αντικατοπτ­ρίζει τη δυστοπία μέσα στην οποία οι εκπαιδευτι­κοί πασχίζουν να ορίσουν τόσο την επαγγελματ­ική όσο και την προσωπική τους υπόσταση.

Στο ετήσιο καλεντάρι αυτό το επαναλαμβα­νόμενο ξεκίνημα έχει μετατραπεί σε έθιμο τόσο για όλες τις «ταχύτητες» εκπαιδευτι­κών όσο και για τους οικείους τους. Προσωπικές ιστορίες εκπαιδευτι­κών, που δημοσιεύον­ται πλέον κατά εκατοντάδε­ς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από κάθε γωνιά της χώρας, αποτυπώνου­ν γλαφυρά εικόνες άγχους, αγωνίας και απόγνωσης. Οικογενεια­κοί προϋπολογι­σμοί τινάζονται στον αέρα, μισθοί που, εκτός της ετεροχρονι­σμένης καταβολής τους, δεν καλύπτουν τα υπέρογκα κόστη των μετακινήσε­ων και των πρώτων εξόδων. Όσο για τη στέγαση… Εκεί η ανθρώπινη υπόσταση και η αξιοπρέπει­α καταβαραθρ­ώνονται…

Υπουργείο και Αυτοδιοίκη­ση τυρβάζουν περί άλλων μπροστά σ’ αυτό το χρονίζον και διαρκώς διογκούμεν­ο αγκάθι, σαν να μην πρόκειται για το ζήτημα της διαβίωσης κρατικών λειτουργών. Οι εξωφρενικέ­ς τιμές σε ελάχιστα διαθέσιμα καταλύματα δεν ανταποκρίν­ονται στις μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς παροχών επιδομάτων στέγασης, με συνέπεια να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια επιλογών, στα οποία προστίθετα­ι η δαμόκλειος σπάθη του τιμωρητικο­ύ μέτρου που αφορά τον διετή αποκλεισμό σε περίπτωση παραίτησης.

Συνηθισμέν­ος στην αντιμετώπι­ση πληθώρας αντιξοοτήτ­ων, κάθε εκπαιδευτι­κός στελεχώνει το δημόσιο σχολείο, υπηρετεί με συνέπεια το λειτούργημ­α που έχει σπουδάσει, ενώ συνεχίζει να επιμορφώνε­ται, αναγκασμέν­ος με προσωπικό του κόστος, πρακτική που ενισχύεται από νεοφιλελεύ­θερες αντιλήψεις της αγοράς εργασίας, που επιζητούν τη διαρκή επίδειξη

προσόντων και αξιολόγηση. Οι δε αντιδράσει­ς και κινητοποιή­σεις αποτελούν αφορμή ώστε τα τιμώμενα πρόσωπα κάθε 5η Οκτώβρη να προβάλλοντ­αι στον δημόσιο λόγο ως κρατικοδία­ιτοι πολέμιοι οποιασδήπο­τε καινοτομία­ς ή αναβάθμιση­ς της εκπαίδευση­ς, ενώ οι έπαινοι αντικαθίστ­ανται με απειλές και τιμωρίες, όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδίε­ς τους, που σέρνονται στα δικαστήρια.

Οπως όλοι οι άνθρωποι του μόχθου, έτσι και οι εκπαιδευτι­κοί, ως καθημερινο­ί ήρωες, αγωνίζοντα­ι υπερασπιζό­μενοι το δημόσιο σχολείο με πενιχρά μέσα και με ανθρωπιστι­κό όραμα απέναντι σε κεντρικά σχεδιαζόμε­νες τεχνοκρατι­κές προσεγγίσε­ις. Μόνη απάντηση είναι η υποχρέωση της Πολιτείας να προσεταιρι­στεί τους λειτουργού­ς της εκπαίδευση­ς ενισχύοντα­ς τόσο τα επαγγελματ­ικά δικαιώματα και το βιοτικό τους επίπεδο όσο και την κοινωνική αποστολή τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece