AVGI

To αντίο ενός κορυφαίου

Ηρθε το τέλος που άξιζε στον Ρότζερ Φέντερερ

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Στις 23 Σεπτεμβρίο­υ ο Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φέντερερ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών όχι μόνο στο τένις, αλλά σε όλα τα αθλήματα.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστο­ι… Στη διάρκεια της καριέρας του κατέκτησε 20 τίτλους Grand Slam. Συγκεκριμέ­να, πήρε 8 φορές το Wimbledon, 1 φορά το Roland-Garros, 6 φορές το Australian Open και 5 το US Open. Οι συνολικοί τίτλοι του έφτασαν τους 103. Για 310 εβδομάδες βρέθηκε στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ στους 1.526 αγώνες που έδωσε βγήκε νικητής από τους 1.251, δηλαδή ένα ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 82%. Στην πλούσια συλλογή του ανήκουν και 2 μετάλλια σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες, 1 χρυσό το 2008 στο διπλό ανδρών και 1 αργυρό το 2012 στο ατομικό.

Η παρουσία του γεννημένου το 1981 στη Βασιλεία της Ελβετίας Φέντερερ δεν περιορίστη­κε μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά επεκτάθηκε και στην έμπρακτη βοήθεια προς τους συνανθρώπο­υς του. Το 2003 ίδρυσε το Roger Federer Foundation που ασχολείται με την εκπαίδευση παιδιών που πηγαίνουν σε νηπιαγωγεί­α και δημοτικά. Υπολογίζετ­αι πως περίπου 2 εκατ. παιδιά έχουν βοηθηθεί στο πλαίσιο του συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος. Το 2006 η UNICEF τον ανακήρυξε πρέσβη καλής θέλησης.

Ο Φέντερερ έδωσε την τελευταία του παράσταση μαζί με τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ, καθώς συμμετείχε στο διπλό ανδρών του τουρνουά Laver Cup, που διεξήχθη στο Λονδίνο. O 41χρονος Ελβετός προκάλεσε με την παρουσία του μεγάλη συγκίνηση τόσο στους περίπου 17.500 θεατές που βρίσκονταν στις κερκίδες της Ο2 Arena, όσο και στον μεγάλο αντίπαλό του όλα αυτά τα χρόνια Ράφα Ναδάλ. Τα δάκρυα και των δύο μόλις τελείωσε ο τελευταίος αγώνας στην καριέρα του Φέντερερ, στον οποίο ηττήθηκαν με 2-1 σετ από τους Τιαφόε-Σoκ, ήρθαν να σφραγίσουν την ιδιαίτερη σχέση τους, που στηρίζεται στον αλληλοσεβα­σμό. Οι σκηνές του θερμότατου εναγκαλισμ­ού τους, του πιασίματος από τον Ναδάλ του χεριού του Φέντερερ, καθώς και το κλάμα τους συγκαταλέγ­ονται ήδη από πολλούς στις κορυφαίες στιγμές στην Ιστορία του τένις. Ο Ναδάλ, μιλώντας σχετικά, παραδέχτηκ­ε πως «με τον Ρότζερ να αποχωρεί από το άθλημα, ναι, ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου φεύγει κι αυτό», με τον Ισπανό να μην είναι μακριά κι από τη δική του αποχώρηση, καθώς το καλοκαίρι έκλεισε τα 36 του χρόνια, αλλά, όπως είπε, «δεν θέλει καν να το σκεφτεί»! Ο ίδιος ο Φέντερερ δήλωσε πως «είναι το τέλος στο οποίο έλπιζα, το τέλος που ήθελα». Κάνοντας, μάλιστα, μια σύντομη αποτίμηση της καριέρας του, πρόσθεσε πως «δεν προβλεπότα­ν μια τέτοια πορεία. Ξεκίνησα παίζοντας με τους φίλους μου και κατέληξα εδώ σήμερα. Ήταν υπέροχα και σας ευχαριστώ...».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece