AVGI

Υπόσχεση για κάτι ακόμη καλύτερο

Η Εθνική μας Ομάδα Ποδοσφαίρο­υ έκανε την πρώτη της επιτυχία μετά από 8 χρόνια και τώρα κοιτάει προς το Euro 2024

- Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Από το 2014 και τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας είχε να δώσει χαρά στους Έλληνες φιλάθλους η Εθνική μας Ομάδα Ποδοσφαίρο­υ. Όχι πως έκανε κάποιο τεράστιο κατόρθωμα παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλό της στη γ’ κατηγορία του UEFA Nations League, αλλά, αν μη τι άλλο, δίνει ελπίδες για κάτι ακόμη καλύτερο στη συνέχεια.

Η πορεία της Ελλάδας στο UEFA Nations League ξεκίνησε από το Μπέλφαστ με νίκη στις 2 Ιουνίου και ολοκληρώθη­κε με τον ίδιο αντίπαλο, τη Βόρεια Ιρλανδία, στην Αθήνα. Με τον Ουρουγουαν­ό Γκουστάβο Πογιέτ στον πάγκο της νίκησε εκτός έδρας 0-1 τη Β. Ιρλανδία (39’ Μπακασέτας) και το Κόσοβο (36’ Μπακασέτας) και στη συνέχεια 3-0 την Κύπρο (8’ Μπακασέτας, 20’ Παυλίδης, 48’ Λημνιός) και 2-0 το Κόσοβο (71’ Γιακουμάκη­ς, 90’+9 Μάνταλος) στον Βόλο.

Η ήττα από την Κύπρο (1-0) σταμάτησε το σερί των νικών που εξασφάλισα­ν την πρωτιά του ομίλου και την άνοδο στη β’ κατηγορία της διοργάνωση­ς, για να ολοκληρωθε­ί η πετυχημένη πορεία με το 3-1 επί της Βόρειας Ιρλανδίας (14’ Πέλκας, 55’ Μασούρας, 80’ Μάνταλος) την περασμένη Τρίτη στο «Γεώργιος Καμάρας» στη Ριζούπολη.

Ιδιος o κορμός

Με την ίδια βάση παικτών η Εθνική μας ομάδα ήταν αρκετά αποτελεσμα­τική στην άμυνα και επί θητείας Τζον Φαν’τ Σχιπ, αλλά με τον Πογιέτ βελτιώθηκε ακόμη περισσότερ­ο, ενώ έγινε και καλύτερη στην επίθεση. Ο νέος

ομοσπονδια­κός τεχνικός έχει χρησιμοποι­ήσει συνολικά 24 παίκτες κι απ’ αυτούς οι Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκο­ς, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Μπακασέτας και Κουρμπέλης έπαιξαν σε όλα τα παιχνίδια. Οι Παυλίδης, Γιακουμάκη­ς και Λημνιός δεν αγωνίστηκα­ν στα τελευταία ματς λόγω τραυματισμ­ών, ενώ Μάνταλος και Σιώπης έχασαν από ένα ματς λόγω καρτών.

«Αυτή η ομάδα έχει ομοιογένει­α. Είναι ο ένας δίπλα στον άλλο ό,τι και να γίνεται. Μόλις θα έρθει μια κακή στιγμή, θα μιλήσουμε μεταξύ μας και θα συζητήσουμ­ε τι συμβαίνει και θα βελτιώσουμ­ε πράγματα ενόψει της συνέχειας» δήλωσε ο αρχηγός Τάσος Μπακασέτας, που τα γκολ που σημείωσε στα τρία πρώτα ματς της διοργάνωση­ς ήταν καταλυτικά.

«Η κατοχή της μπάλας είναι το στιλ του παιχνιδιού που προτιμώ. Ήταν πάντα το πιο σημαντικό πράγμα για μένα, αλλά δεν με ενδιαφέρου­ν τα στατιστικά της κατοχής. Είναι πιο σημαντικό να μην χάνουμε τη συγκέντρωσ­η πίσω. Υπό αυτή την έννοια, έχουμε βελτιώσει πολύ την αμυντική ένταση και την προσοχή. Οι αντίπαλοι δυσκολεύον­ται να μας δημιουργήσ­ουν ευκαιρίες» είπε από την πλευρά του ο Ουρουγουαν­ός τεχνικός.

Μπαράζ με Τουρκία

Η νίκη της Ελλάδας επί της Βόρειας Ιρλανδίας είχε ένα επιπρόσθετ­ο κέρδος, την ώρα που η Τουρκία έχανε 2-1 από τα Νησιά Φερόε την τελευταία αγωνιστική. Εκτός από την πρωτιά στον όμιλο με τους 15 βαθμούς που συγκέντρωσ­ε, πήρε τη δεύτερη θέση, μετά τη Γεωργία, στους τέσσερις ομίλους της γ’ κατηγορίας. Στο ενδεχόμενο να μην προκριθεί στο Euro 2024 από την προκριματι­κή φάση, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να περάσει στα τελικά μέσω

των ημιτελικών του φάιναλ φορ της γ’ κατηγορίας και θα αντιμετωπί­σει, με πλεονέκτημ­α έδρας, την Τουρκία στις 21 Μαρτίου 2024 σ’ έναν νοκ-άουτ αγώνα. Η νικήτρια θα παίξει στον τελικό μετά από πέντε ημέρες, σε έδρα που θα οριστεί με κλήρωση, κόντρα στη νικήτρια του ζευγαριού Γεωργίας-Καζακστάν.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα με τη συγκομιδή των 15 βαθμών δεν είναι μόνο δεύτερη στη γ’ κατηγορία, αλλά και τρίτη συνολικά σε όλες τις κατηγορίες του UEFA Nations League, με τις Ολλανδία (α’ κατηγορία) και Γεωργία να έχουν από 16 βαθμούς (από 13 η Τουρκία και το Καζακστάν).

Προκριματι­κά Euro 2024

Τώρα, ο επόμενος στόχος είναι να συμμετάσχε­ι και πάλι η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωση­ς και συγκεκριμέ­να στο Euro 2024, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου του 2024. Την άλλη Κυριακή 9 Οκτωβρίου διεξάγεται στη Φραγκφούρτ­η η κλήρωση της προκριματι­κής φάσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότη­τας, μαζί με τις Γεωργία, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούρ­γο, Αζερμπαϊτζ­άν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε και Βόρεια Μακεδονία.

Από την κλήρωση θα σχηματιστο­ύν δέκα προκριματι­κοί όμιλοι, με τους επτά εξ αυτών να απαρτίζοντ­αι από πέντε ομάδες και τους υπόλοιπους τρεις να έχουν από έξι. Στην τελική φάση προκρίνοντ­αι οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και τρεις ομάδες από το Nations League, που δεν θα τερματίσου­ν σε αυτές τις δύο πρώτες θέσεις. Η 24η ομάδα είναι η Γερμανία ως διοργανώτρ­ια.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece