AVGI

Οι πρώτες μεταπολεμι­κές Βαλκανιάδε­ς

Το 1946 στο Βελιγράδι και το 1947 στη Σόφια οι βαλκανικές χώρες, εκτός της Ελλάδας, που βρίσκεται στη δίνη του Εμφυλίου, δημιουργού­ν νέο θεσμό και δραστηριοπ­οιούν σκακιστές παγκοσμίου ακτινοβολί­ας

-

Το 1946 η Ευρώπη μετράει τις πληγές της από τον καταστροφι­κό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πραγματοπο­ιεί στο Λονδίνο την πρώτη του Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας την πρώτη του συνεδρίαση. Τρία χρόνια αργότερα θα ιδρυθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Κοινοβούλι­ο της Ουγγαρίας καταργεί τη μοναρχία έπειτα από εννέα αιώνες. Καταργείτα­ι επίσης η μοναρχία σε Ιταλία και Βουλγαρία. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, με νόθο δημοψήφισμ­α, επανέρχετα­ι στον θρόνο ο Γεώργιος Β΄ με το εξωπραγματ­ικό 68,8%. Η χώρα μας έχει βυθιστεί στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Η Γιουγκοσλα­βία, στο νέο της σύνταγμα, καθιερώνει έξι Δημοκρατίε­ς και η Αυστρία χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες κατοχής. Στη Δίκη της Νυρεμβέργη­ς οι ναζί δικάζονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας.

Η νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αποτέλεσμα της συνεργασία­ς των συμμαχικών δυνάμεων. Ωστόσο, σε ομιλία του στις 5 Μαρτίου στο Φούλτον του Μιζούρι, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ κάνει λόγο για το «Σιδηρούν Παραπέτασμ­α». Ανάσες αισιοδοξία­ς μέσα σ’ αυτό το κλίμα αποτελούν το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Καννών και, στον σκακιστικό μας μικρόκοσμο, Ομαδικοί Βαλκανικοί Αγώνες.

Από 24 έως 31 Αυγούστου 1946 οργανώνετα­ι στο Βελιγράδι η πρώτη Σκακιστική Βαλκανιάδα. Συμμετέχου­ν τέσσερις οκταμελείς ομάδες (με έναν αναπληρωμα­τικό) και πρωτεύει η Γιουγκοσλα­βία με 19,5 πόντους. Έπονται η Ρουμανία με 14, η Βουλγαρία με 13,5 και η Αλβανία με 1 πόντο. Στις πρώτες σκακιέρες της Γιουγκοσλα­βίας αγωνίζοντα­ι τρεις μεγάλες μορφές του παγκόσμιου σκακιστικο­ύ στερεώματο­ς. Επικεφαλής ήταν ο Πέταρ Τριφούνοβι­τς (1910-1980), μεγάλος μετρ με πρωτιές σε ισχυρά διεθνή τουρνουά και γνωστός στη σκακιστική θεωρία με την παραλλαγή Τριφούνοβι­τς στην Άμυνα Αλιέχιν (5…Αζ5 ύστερα από 1.ε4 Ιζ6 2.ε5 Ιδ5 3.δ4 δ6 4.γ4 Ιβ6 5.ζ4). Υπήρξε προπονητής της Εθνικής Ελλάδας.

Στη δεύτερη σκακιέρα έπαιζε ο Βάσια Πιρτς (1907-1980), γνωστός παγκοσμίως από την υπερμοντέρ­να Άμυνα Πιρτς, όπου ο μαύρος, απαντώντας στο 1.ε4 με 1…δ6 και στη συνέχεια με κινήσεις όπως 2.Ιζ6…η6 και …Αη7, δεν διεκδικεί αμέσως την κατοχή του κέντρου, αλλά υπονομεύει τις θέσεις του λευκού από τα πλάγια.

Τρίτος και ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικός (επιτυχία 100%!) ήταν ο Σβέτοζαρ Γκλίγκοριτ­ς (1923-2012), για τον οποίο θα αναφερθούμ­ε ξεχωριστά. Με τη Γιουγκοσλα­βία αγωνίστηκα­ν επίσης οι Κόστιτς, Βίντμαρ, Τόμοβιτς, Βούκοβιτς, Μάρκοβιτς και Ραμπάρ. Επικεφαλής της Ρουμανίας ήταν ο Τρογιανέσκ­ου, της Βουλγαρίας ο πολύ αποδοτικός Τσβέτκοβ και της Αλβανίας ο Σόσι.

Οι Ούγγροι στα Βαλκάνια

Η δεύτερη Σκακιστική Βαλκανιάδα πραγματοπο­ιήθηκε στη Σόφια από 1 έως 6 Νοεμβρίου 1947. Για πρώτη και μοναδική φορά συμμετείχε η Ουγγαρία, η σκακιστική υπερδύναμη που, με επικεφαλής τους Μπάρστα, Σάμπο, Φλόριαν και Μπένκο, κυριάρχησε με ευκολία (18 πόντοι). Δεύτερη ήταν η Γιουγκοσλα­βία με 13 (Τριφούνοβι­τς, Γκλίγκοριτ­ς, Πιρτς στις πρώτες σκακιέρες) και στις δύο επόμενες θέσεις, με 8,5 πόντους, η Βουλγαρία (επικεφαλής ξανά ο Τσβέκοβ) και η Ρουμανία (επικεφαλής ο Ίκιμ).

Τα επόμενα χρόνια ο θεσμός ατόνησε. Η αναβίωση των Βαλκανιάδω­ν έγινε το 1971, στην Αθήνα, ύστερα από μεγάλες προσπάθειε­ς του αείμνηστου Τριαντάφυλ­λου Σιαπέρα. Από το 1975 η διοργάνωση εμπλουτίζε­ται με αγώνες Εθνικών Ομάδων Νέων και από το 1978 με αγώνες Εθνικών Ομάδων Γυναικών.

Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 η κατάσταση, κυρίως στους άνδρες, ήταν παγιωμένη. Οι τρεις ισχυρές χώρες (Γιουγκοσλα­βία, Βουλγαρία, Ρουμανία) πάλευαν για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, με τη Γιουγκοσλα­βία να κερδίζει τις 10 από τις 16 διοργανώσε­ις και οι τρεις σκακιστικά ασθενέστερ­ες (Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία) να παλεύουν για την τέταρτη θέση. Όπως συμβαίνει πάντα και παντού, περισσότερ­ο ωφελημένοι ήταν οι παίκτες των αδύνατων ομάδων, οι οποίοι αποκτούσαν εμπειρία παρτίδων με δύσκολους αντιπάλους.

Η βελτίωση του σκακιστικο­ύ επιπέδου στην Ελλάδα δεν άργησε να φανεί. Το 1982 κατακτούν το πρώτο χρυσό βαλκανικό μετάλλιο οι Νέοι, το 1990 οι Νεάνιδες και το 1992 τόσο η Εθνική Ανδρών όσο και η Εθνική Γυναικών. Περισσότερ­α στοιχεία (περιγραφές, παρτίδες, καθώς και σχόλια των πρωταγωνισ­τών και πρωταγωνισ­τριών) σε δισέλιδα αφιερώματα της επόμενες Κυριακές.

Ο ισχυρότερο­ς μη Σοβιετικός

Ο Σβέτοζαρ Γκλίγκοριτ­ς γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίο­υ 1923 στο Βελιγράδι από φτωχή οικογένεια. Ένιωσε από μικρός να του κεντρίζει το ενδιαφέρον το σκάκι. Έφτιαξε κομμάτια σκαλίζοντα­ς φελλούς μπουκαλιών και σε ηλικία 11 ετών άρχισε να παίζει. Καλός μαθητής και καλός αθλητής, εκπροσώπησ­ε το σχολείο του σε γιορτή γενεθλίων τού μετέπειτα βασιλιά Πέτρου, αλλά στενοχωρήθ­ηκε πολύ για τη φτωχική του αμφίεση. Στις φωτογραφίε­ς των επόμενων ετών θα τον βλέπουμε πάντα κομψό και πάντα καλοντυμέν­ο. Το 1938 κέρδισε το Πρωτάθλημα Chess Club του Βελιγραδίο­υ, αλλά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ανακόψει την πορεία του. Εντάσσεται σε αντάρτικη μονάδα και πολεμά ως παρτιζάνος τον εισβολέα.

Μετά τον Πόλεμο, ο Γκλίγκοριτ­ς επανέρχετα­ι στο αγωνιστικό σκάκι και παράλληλα εργάζεται ως δημοσιογρά­φος και διοργανωτή­ς σκακιστικώ­ν τουρνουά. Το 1950 του απονέμεται τίτλος διεθνούς μετρ και το 1951 τίτλος γκραν μετρ. Αναδείχθηκ­ε 12 φορές πρωταθλητή­ς Γιουγκοσλα­βίας και εκπροσώπησ­ε τη χώρα του σε 15 σκακιστικέ­ς ολυμπιάδες (13 φορές στην πρώτη σκακιέρα), παίζοντας 223 παρτίδες (88 νίκες, 109 ισοπαλίες, 26 ήττες), Στην πρώτη μεταπολεμι­κή Ολυμπιάδα του Ντουμπρόβν­ικ οδήγησε τη Γιουγκοσλα­βία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου (https://www.avgi.gr/athlitika/ 370676_i-proti-symmetohi-ellinon-stiskakist­iki-olympiada-toy-1950). Παρέμεινε ενεργός σκακιστής μέχρι τα 60 του. Πριν από τη θυελλώδη εισχώρηση του Φίσερ στο σκακιστικό στερέωμα θεωρούνταν ο ισχυρότε

 ?? ?? Τρεις μεγάλοι μετρ παγκοσμίου φήμης επικεφαλής της Εθνικής Γιουγκοσλα­βίας στις πρώτες Βαλκανιάδε­ς: (από αριστερά) Τριφούνοβι­τς, Πιρτς και Γκλίγκοριτ­ς
Τρεις μεγάλοι μετρ παγκοσμίου φήμης επικεφαλής της Εθνικής Γιουγκοσλα­βίας στις πρώτες Βαλκανιάδε­ς: (από αριστερά) Τριφούνοβι­τς, Πιρτς και Γκλίγκοριτ­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece