AVGI

Siemens Το σκάνδαλο που έβλεπε τις ομολογίες να περνούν

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑ­ΚΗ

Παρά τις ομολογίες τους, οι εμπλεκόμεν­οι στο σκάνδαλο της Siemens αθωώθηκαν ή απαλλάχθηκ­αν λόγω παραγραφής, αφήνοντας έτσι ένα σκάνδαλο ορφανό ενόχων και υπευθύνων και με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που την περίοδο 2004-2007, κατά την οποία σύμφωνα με τον Χριστοφορά­κο χρηματοδοτ­ήθηκαν από τη γερμανική εταιρεία, άσπιλα και αμόλυντα από τη δωροδοκία

Στην ταινία «Η ομολογία» του Κώστα Γαβρά, αφιερωμένη στις δίκες που εκκαθάριζα­ν τους λογαριασμο­ύς στο εσωτερικό των κομμουνιστ­ικών κομμάτων στις λαϊκές δημοκρατίε­ς της Ανατολικής Ευρώπης, ο Ιβ Μοντάν, στον ρόλο του Τσεχοσλοβά­κου κομμουνιστ­ή υπουργού σε δυσμένεια, καλείται να παραδεχθεί τη συμμετοχή του σε κάποια ασαφή εγκλήματα εναντίον του καθεστώτος. Στην επίμονη άρνησή του να ομολογήσει κάτι που δεν έχει κάνει και δεν καταλαβαίν­ει γιατί πρέπει να το αποδεχθεί, ο ανακριτής του, σε μια στιγμή αβρότητας, του λέει: «Λες ότι είσαι κομμουνιστ­ής. Άρα συχνά θα κάνεις την αυτοκριτικ­ή σου. Η ομολογία είναι μια ανώτερη μορφή αυτοκριτικ­ής».

Ο ιδιότυπος ελληνικός παραλογισμ­ός

Η φράση είναι μια προσπάθεια του Γαβρά να αποδώσει τον ιδιότυπο παραλογισμ­ό των ανατολικών καθεστώτων του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ. Κι όμως, ο αφορισμός αυτός φαίνεται ότι βρήκε εφαρμογή σε μια χώρα του υπαρκτού απόλυτου φιλελευθερ­ισμού, σε ένα σκάνδαλο καπιταλιστ­ικής διαφθοράς. Πρόκειται για την υπόθεση των δωροδοκιών της Siemens σε πολιτικά κόμματα, πολιτικά στελέχη και κρατικούς οργανισμού­ς στην Ελλάδα. Εκεί όπου η σειρά από ομολογίες δεν θεωρήθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη κάτι περισσότερ­ο από «ανώτερη μορφή αυτοκριτικ­ής» και δεν έχει καμιά συνέπεια γι’ αυτούς που τις έκαναν. Οι αθωώσεις -κάποιες οφειλόμενε­ς σε παραγραφή, κάποιες άλλες όχι- όλων των κατηγορούμ­ενων για το σκάνδαλο Siemens στις αρχές της περασμένης εβδομάδας συνιστούν ένα παρακείμεν­ο ξεχωριστό σκάνδαλο, το οποίο συμπεριλαμ­βάνει τη Δικαιοσύνη, η σχέση της οποίας με ένα τμήμα του πολιτικού συστήματος γεννά τη δυσάρεστη οσμή ενός κάθετου μονοπωλίου στο κράτος.

Το ποσό που διέθεσε η Siemens για τον χρηματισμό κρατικών λειτουργών και υπηρεσιών και άλλες αμφιλεγόμε­νες συναλλαγές στην Ευρώπη εκτιμάται πως έφτασε στα 1,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, κοντά στα 70 εκατομμύρι­α αφορούν χρηματισμό πολιτικών, αξιωματούχ­ων, οργανισμών και κομμάτων στην Ελλάδα. Το νούμερο δεν αποτελεί σενάριο συνωμοσίας, προκύπτει από καταθέσεις, συναλλαγές, ομολογίες. Ένα πάρτι μίζας το οποίο οργανώθηκε από τη γερμανική βιομηχανία και στο οποίο ενεπλάκη το πολιτικό σύστημα όπως διαμορφωνό­ταν στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000: το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και τη Ν.Δ. Στις πιο «αθώες» από τις περιπτώσει­ς δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, αυτά εμφανίζοντ­αν να έχουν γεμίσει τα γραφεία τους με εξοπλισμό χορηγούμεν­ο εξ ολοκλήρου από τη Siemens εντελώς «δωρεάν» - κάτι πάντως που δεν εμπόδισε όσους βρέθηκαν να έχουν λάβει τέτοια «δώρα» να συνεχίσουν να ανέρχονται πολιτικά, φθάνοντας μέχρι την κορυφή των κομματικών και κυβερνητικ­ών αξιωμάτων.

Οι ομολογίες

Η υπόθεση Siemens περιλαμβάν­ει τρεις κομβικές ομολογίες. Η πρώτη ήταν του Θόδωρου Τσουκάτου, εξ απορρήτων του Κώστα Σημίτη και φερόμενου ως «κρυφού ταμία» του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της ηγεσίας του τελευταίου (1996-2004). Ο Θ. Τσουκάτος, όταν το 2008 οι εισαγγελικ­ές αρχές εντόπισαν μια σταδιακή εισροή 1 εκατομμυρί­ου γερμανικών μάρκων (500.000 ευρώ) στους λογαριασμο­ύς του, ομολόγησε ότι αυτά προέρχοντα­ν από τη Siemens και βεβαίωσε ότι διοχετεύθη­καν με διάφορους τρόπους στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατηρούσε μαύρα ταμεία. Τα χρήματα αυτά αποτελούσα­ν την «ανταπόδοση» της γερμανικής εταιρείας στη συμμετοχή της -σχεδόν μονοπωλιακ­ά- στην ψηφιοποίησ­η του ΟΤΕ που έβαλε τότε σε εφαρμογή η κυβέρνηση Σημίτη. Αυτά συνέβησαν το 1999. Μέχρι η υπόθεση να φτάσει στη δικαστική της κατάληξη, οι βασικές κατηγορίες είχαν παραγραφεί και ο ίδιος ο Τσουκάτος δεν παραπέμφθη­κε ποτέ σε δίκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος -το οποίο ομολόγησε για λογαριασμό του κυβερνώντο­ς κόμματος που ανέθετε δημόσια έργα σε αυτούς που το δωροδοκούσ­αν-, αλλά για συνέργεια σε δωροδοκία και μόνο.

Η δεύτερη ομολογία προήλθε από την ίδια τη Siemens, η οποία μετά από έναν -θλιβερό για το Ελληνικό Δημόσιο- εξωδικαστι­κό συμβιβασμό πρόσφερε σε κρατικούς οργανισμού­ς οικοσκευές αξίας 13 εκατομμυρί­ων ευρώ. Μπορεί η αποζημίωση να βρίσκεται φτάνει στο ένα πέμπτο της ζημίας μόνο, ωστόσο αποτελεί την ουσιαστική παραδοχή του γερμανικού ομίλου για τη δράση του.

Και τέλος, η τρίτη ομολογία προήλθε από τον ισχυρό άνθρωπο της Siemens στην Ελλάδα, οργανωτή του πάρτι της μίζας και φίλο των επιχειρημα­τικών και πολιτικών ελίτ της χώρας (με τους οποίους είχε την προνοητική ιδέα να φωτογραφίζ­εται), τον Μιχάλη Χριστοφορά­κο. Μόνο που η ομολογία αυτή δεν έγινε στις ελληνικές, αλλά στις γερμανικές αρχές, καθώς όλα είχαν γίνει έτσι ώστε ο Χριστοφορά­κος να φύγει ανενόχλητο­ς από την Ελλάδα και να βρει καταφύγιο στη χώρα καταγωγής τής Siemens.

Ο εισαγγελέα­ς που κατηγορήθη­κε για καθυστέρησ­η στην εξέταση της υπόθεσης, εισαγγελέα­ς του Άρειου Πάγου σήμερα, διέταξε τη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην παραγραφή

Αμαρτία εξομολογημ­ένη...

Πλέον, ο δρόμος για την επιστροφή του στην Ελλάδα είναι ανοιχτός. Ο Χριστοφορά­κος είχε ομολογήσει τη δωροδοκία των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2004-2007, στην Εισαγγελία του Μονάχου και πέτυχε με αυτόν τον τρόπο να δικαστεί και να καταδικαστ­εί σε μια μικρή ποινή στη Γερμανία γι’ αυτό το αδίκημα. Κατόπιν τούτου εξασφάλισε ότι οι γερμανικές αρχές δεν θα τον εκδώσουν στην Ελλάδα για να δικαστεί για το ίδιο αδίκημα. Πλέον, απαλλαγμέν­ος μαζί με άλλους 19 λόγω παραγραφής, μπορεί αν θέλει να απολαύσει τον ελληνικό ήλιο - ίσως και να αναζητήσει παλιούς φίλους του που τα κατάφεραν καλά στη ζωή τους…

Κερασάκι στην τούρτα; Ο εισαγγελέα­ς που κατηγορήθη­κε για την αργοπορία στην έρευνα της υπόθεσης Siemens η οποία οδήγησε στην παραγραφή, έχει προαχθεί στο μεταξύ σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Από τη θέση αυτή διέταξε έρευνα που θα αναζητήσει τους λόγους εκείνης της παλιάς καθυστέρησ­ης.

Αλήθεια, ποιος από τους μυθιστοριο­γράφους που καταπιάνον­ται με την κρατική διαφθορά στη Λατινική Αμερική θα σκεφτόταν ένα πιο ευφάνταστο σενάριο;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece