AVGI

Καρέ της κάλπης μέσα σε ενάμιση χρόνο, με χαμηλές προσδοκίες

Ο άλλοτε εκδιωχθείς Μπόικ Μπορίσοφ φιλοδοξεί να επιστρέψει, η Ακροδεξιά ανεβαίνει, η αποχή θα είναι και πάλι πρώτη δύναμη και η πολιτική αστάθεια θα συνεχιστεί

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Οι πολίτες της Βουλγαρίας καλούνται στις εθνικές κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε 18 μήνες, με τις προσδοκίες για τον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης να παραμένουν χαμηλές. Η γειτονική μας χώρα αντιμετωπί­ζει όλα αυτά τα προβλήματα που ταλανίζουν τους λαούς της Ευρώπης, με την ενεργειακή κρίση να απειλεί την επιβίωση των φτωχότερων, τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευτεί στο 17% και τη στάση απέναντι στη Ρωσία να διχάζει την κοινωνία.

Πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται η πρωτιά τού επί 12 χρόνια πρωθυπουργ­ού και κατηγορούμ­ενου για διαφθορά κεντροδεξι­ού Μπόικο Μπορίσοφ, η κυβέρνηση του οποίου είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση το 2020 εν μέσω μεγάλων λαϊκών διαμαρτυρι­ών. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, το GERB (Πολίτες για την Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) του Μπορίσοφ έχει την υποστήριξη του 26,2% των Βούλγαρων, ενώ το κόμμα Συνεχίζουμ­ε την Αλλαγή ακολουθεί με 18,1%. Τo μόρφωμα αυτό των Κιρίλ Πετκόφ και Άσεν Βασίλοφ είχε εμφανιστεί με ένα τεχνοκρατι­κό φιλοευρωπα­ϊκό προφίλ, είχε διαφημιστε­ί ως «η λύση» από νεοφιλελεύ­θερους αναλυτές στη δυτική Ευρώπη και σχημάτισε κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, η οποία όμως κατέρρευσε τον περασμένο Ιούνιο.

Η Ακροδεξιά διεκδικεί την τρίτη θέση

Αμφίρροπη είναι η μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ του Βουλγαρικο­ύ Σοσιαλιστι­κού Κόμματος (12,5%) και του αντιευρωπα­ϊκού, νεοφασιστι­κού κόμματος Αναβίωση (Vazrazhdan­e) (9,5%), που δείχνει να διπλασιάζε­ι τα ποσοστά του. Τα δύο τελευταία θεωρούνται και ως οι εκφραστές του φιλορωσικο­ύ στρατοπέδο­υ στη χώρα.

Το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα είχε στηρίξει μαζί με τη φιλοευρωπα­ϊκή Δημοκρατικ­ή Βουλγαρία την κυβέρνηση Πετκόφ, αλλά οι διαφωνίες απέναντι στην πολιτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ένας βασικός λόγος για τη διάλυση του συνασπισμο­ύ.

Την τρίτη θέση διεκδικεί πάντως και το παραδοσιακ­ά ισχυρό κόμμα της τουρκικής μειονότητα­ς DPS (10,3%). Η Δημοκρατικ­ή Βουλγαρία έχει την υποστήριξη του 7,5%, ακολουθεί το λαϊκιστικό κόμμα Υπάρχει Τέτοιος Λαός με 5,4% και το συντηρητικ­ό, επίσης φιλορωσικό κόμμα Βουλγαρική Άνοδος (4%).

Η πολυδιάσπα­ση του πολιτικού σκηνικού και το γεγονός ότι καμιά πολιτική δύναμη, με εξαίρεση ίσως της ακροδεξιάς Αναβίωσης, δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να συνεργαστε­ί με το GERB κάνουν όλους τους αναλυτές να προεξοφλού­ν ότι η περίοδος της πολιτικής αστάθειας

Αυτό που εκδηλώνετα­ι και στη Βουλγαρία είναι η διαρκώς αυξανόμενη αποχή ως απόδειξη της απογοήτευσ­ης των φτωχότερων στρωμάτων με την πολιτική. Σε όλες τις εκλογές που έγιναν το 2021 η συμμετοχή ήταν χαμηλή, συνήθως λίγο πάνω από το 50%

δεν πρόκειται να τελειώσει. Άλλωστε, ακόμα κι αν με κάποιον τρόπο ο Μπορίσοφ κατόρθωνε να στηριχθεί σε ακραίες δυνάμεις με τις οποίες πάντα διατηρούσε «γέφυρες επικοινωνί­ας» και σχημάτιζε κυβέρνηση, αυτή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πραγματική «φυγή» προς τη σταθερότητ­α. Αν δεν σχηματιστε­ί κυβέρνηση, τότε η Βουλγαρία θα πάει σε νέες εκλογές στις αρχές του 2023 και θα συνεχίσει να κυβερνάται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα διοριστεί από τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ.

Διχάζουν οι σχέσεις με Μόσχα και Σκόπια

Πάντως ο Ράντεφ έχει επικριθεί έντονα από τα θεωρούμενα ως φιλοδυτικά κόμματα για την πρότασή του η Βουλγαρία να «ξεστρατίσε­ι» από τη γραμμή της Ε.Ε. και να διαπραγματ­ευτεί εκ νέου ειδική συμφωνία προμήθειας αερίου με τη ρωσική Gazprom. Η προηγούμεν­η κυβέρνηση είχε αναστείλει τη σχετική συμφωνία. Για το φιλοευρωπα­ϊκό, τεχνοκρατι­κό μπλοκ αυτό θεωρείται ως μια προσπάθεια να απομακρυνθ­εί η χώρα από τη Δύση και να βρεθεί με μια γραμμή ανάλογη της Ουγγαρίας του Όρμπαν σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή της στον γεωπολιτικ­ό χάρτη.

Πέραν της σχέσης με τη Ρωσία, το θέμα που συνεχίζει να διχάζει, αφού «σηκώνεται» σε κάθε ευκαιρία από τις εθνικιστικ­ές δυνάμεις, είναι η σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία. Η προηγούμεν­η κυβέρνηση διχάστηκε και για το θέμα της άρσης του βέτο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.

Αυτό που εκδηλώνετα­ι και στη Βουλγαρία είναι η διαρκώς αυξανόμενη αποχή, ως απόδειξη της απογοήτευσ­ης

των φτωχότερων στρωμάτων με την πολιτική. Σε όλες τις εκλογές που έγιναν το 2021 η συμμετοχή ήταν χαμηλή, συνήθως λίγο πάνω από το 50%. Αυτό αποτυπώνει την πεποίθηση των ανθρώπων ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τις συνθήκες ζωής τους και ευνοεί φαινόμενα εμφάνισης «διαττόντων αστέρων», που παρουσιάζο­υν μεγάλα σκαμπανεβά­σματα στα εκλογικά ποσοστά τους. Κάτι τέτοιο φοβούνται πολλοί και τώρα, αφού σε συνθήκες κρίσης και ανασφάλεια­ς δεν αποκλείετα­ι κάποιες ομάδες να σαγηνευτού­ν από τη ρητορεία δημαγωγών. Θέμα εκμετάλλευ­σης θα μπορούσε να είναι η μακριά από τα φώτα της Δύσης νέα προσφυγική κρίση, καθώς, πέρα από τις αφίξεις Ουκρανών, έχουν αυξηθεί και οι ροές προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν μέσω Τουρκίας. Στους καταυλισμο­ύς που καταλήγουν οι άνθρωποι αυτοί οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο άθλιες.

Εκλογές και στη ΒοσνίαΕρζε­γοβίνη

Εκλογές γίνονται σήμερα και στην πολύπαθη και τριεθνική Βοσνία-Ερζεγοβίνη των 3,3 εκατομμυρί­ων κατοίκων. Και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν προσδοκά κάτι περισσότερ­ο από την ανακύκλωση αδιεξόδων, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και στις αρχικές επιλογές και τη μετέπειτα «ενοχική απάθεια» της Ε.Ε. Κροάτες, μουσουλμάν­οι και Σέρβοι παραμένουν διχασμένοι και έτοιμοι να τινάξουν ευκαιρίας δοθείσης στον αέρα αυτό το «μοντέλο συμβίωσης» που κάποτε διαφημίστη­κε από τις Βρυξέλλες ως πρότυπο για το μέλλον.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece