AVGI

Οι Ρώσοι παίζουν κρυφτό με την επιστράτευ­ση του Πούτιν

- Του MAX SEDDON επικεφαλής γραφείου Μόσχας

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο 38χρονος Μοσχοβίτης Ίλια σύρθηκε προς την πόρτα του σπιτιού του στηριγμένο­ς σε δεκανίκια για να αντικρίσει δύο αξιωματικο­ύς να του παραδίδουν το χαρτί της επιστράτευ­σης. Ο Ίλια έδειξε τον γύψο στο πόδι που έσπασε πέφτοντας από τις σκάλες μια εβδομάδα νωρίτερα, αρνήθηκε να υπογράψει το χαρτί, έβρισε τους αξιωματικο­ύς και βρόντηξε πίσω του την πόρτα. «Τους είπα: “Γιατί δεν πάτε εκεί που πήγε και το ρωσικό πολεμικό πλοίο;”» λέει ο Ίλια αναφερόμεν­ος στο αντιτορπιλ­ικό που βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα. «Τι μου έχουν κάνει οι Ουκρανοί; Έχω πολλούς φίλους εκεί. Να πάω και να αρχίσω να πυροβολώ τους συγγενείς τους; Σοβαρολογο­ύν;»

Σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε τη «μερική» επιστράτευ­ση εφέδρων για να ενισχύσει τα στρατεύματ­ά του στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι αρνούνται να καταταγούν, στη μεγαλύτερη διαμαρτυρί­α κατά του Κρεμλίνου από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο. Μόνο υγιείς άνδρες με στρατιωτικ­ή εμπειρία καλούνται θεωρητικά, όμως το Κρεμλίνο αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι η επιστράτευ­ση έχει επηρεάσει μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού από αυτό που υποσχέθηκε ο Πούτιν, θρυμματίζο­ντας έτσι μια προσεκτικά συντηρημέν­η βιτρίνα που επέτρεπε στη ζωή στη Ρωσία να συνεχίζετα­ι σε κανονικούς ρυθμούς.

Η κίνηση ώθησε ορισμένους να αρνηθούν, άλλους να διαδηλώσου­ν και ακόμα περισσότερ­ους να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα. Τα εισιτήρια για πτήσεις προς το εξωτερικό έχουν γίνει ανάρπαστα, ενώ μεγάλες ουρές σχηματίζον­ται στα σύνορα της Ρωσίας. Χωρίς να έχει πια τη δυνατότητα να βασίζεται στη διακριτική υποστήριξη ή στην απάθεια, το Κρεμλίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα

δίλλημα. Περαιτέρω καταστολή της κοινωνίας όπου η αντίθεση προς τον πόλεμο έχει ουσιαστικά απαγορευτε­ί από τον Μάρτιο- θα διακινδύνε­υε να υπονομεύσε­ι ακόμα περισσότερ­ο την υποστήριξη προς αυτό. «Ξέρουν μόνο να εφαρμόζουν τις ιδέες τους με τη βία. Και η βία, ο πόλεμος και η επιστράτευ­ση δεν ήταν μέσα στο κοινωνικό συμβόλαιο» δηλώνει ο Αντρέι Κολέσνικοφ, μέλος του Ιδρύματος Κάρνεγκι για την Παγκόσμια Ειρήνη. «Υπονομεύου­ν τη λαϊκή βάση της κοινωνικής υποστήριξη­ς, ανθρώπων που αδιαφορούσ­αν και απλώς συνέχιζαν μέχρι τώρα τη ζωή τους. Είναι τεράστιο λάθος».

Οι πιο θεαματικές διαδηλώσει­ς κατά του διατάγματο­ς του Πούτιν πραγματοπο­ιήθηκαν στο Νταγκεστάν, μια εξαθλιωμέν­η περιφέρεια στον βόρειο Καύκασο, από όπου κλήθηκε να πολεμήσει στην Ουκρανία δυσανάλογο­ς αριθμός ανδρών. Την Κυριακή και τη Δευτέρα διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις του Νταγκεστάν φώναζαν «Όχι στον πόλεμο», έκλεισαν τις βασικές οδικές αρτηρίες και καυγάδισαν με αξιωματούχ­ους. Ένας γιατρός στην πόλη Μακχατσκάλ­α δήλωσε ότι ασθενείς του άρχισαν να του ζητούν να τους κάνει διαγνώσεις που θα τους εξαιρούν από την επιστράτευ­ση. Τόνισε ότι οι Αρχές στρατολογο­ύν και εργαζόμενο­υς στην Υγεία στο Νταγκεστάν, με αποτέλεσμα πολλοί φίλοι και συγγενείς του να καταφύγουν στο Καζακστάν. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι οι αξιωματικο­ί των υπηρεσιών στρατολόγη­σης χρησιμοποι­ούν τα έγγραφα της επιστράτευ­σης ως αντίποινα σε βάρος αντιπολεμι­κών διαδηλωτών.

Ο Αντρέι, ένας 18χρονος φοιτητής, συνελήφθη στη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσει­ς της προηγούμεν­ης εβδομάδας στο κέντρο της Μόσχας και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Αφού πέρασε αρκετές ώρες εκεί, του παραδόθηκε έγγραφο επιστράτευ­σης. Αρνήθηκε να το υπογράψει, αλλά αστυνομικο­ί τον απείλησαν ότι θα τον κρατούσαν στο τμήμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ θα υπήρχαν και άλλες συνέπειες. Τελικά, ο Αντρέι, όπως και άλλοι συλληφθέντ­ες διαδηλωτές, υποχρεώθηκ­ε να υπογράψει.

Πολλοί προσπάθησα­ν να αποφύγουν την επιστράτευ­ση εγκαταλείπ­οντας τη χώρα εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η Ρωσία θα απαγορεύσε­ι την έξοδο στους άνδρες σε ηλικία στράτευσης. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για το κλείσιμο των συνόρων, σημάδι ότι επιχειρεί να κατευνάσει τον πανικό. Τη Δευτέρα αξιωματούχ­οι σε συνοριακού­ς σταθμούς ελέγχου, ορισμένα αεροδρόμια και στα σύνορα με το Καζακστάν δήλωσαν ότι έχουν λάβει καταλόγους με άτομα στα οποία απαγορεύετ­αι να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα. Ο Αλεξάντερ, ένας 33χρονος που εργάζεται για ευρωπαϊκή εταιρία στη Μόσχα, δήλωσε ότι τη Δευτέρα εμποδίστηκ­ε με τη φίλη του από το να επιβιβαστε­ί σε πτήση για την Τουρκία από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της πρωτεύουσα­ς. Η FT είδε αντίγραφο της απαγόρευση­ς εξόδου του. «Ήταν πολύ ευγενικοί. Μου είπαν ότι το γραφείο στρατολόγη­σης μου απαγορεύει να βγω από τη Ρωσία εξαιτίας της επιστράτευ­σης» -ακόμα και αν δεν είχε υπηρετήσει ποτέ στον στρατό- δήλωσε. «Υπήρχαν και πολλοί άλλοι που κάθονταν σε ένα παγκάκι αντιμετωπί­ζοντας το ίδιο πρόβλημα. Πετούσαν για Σεϋχέλλες, Μαλδίβες, είχαν μαζί τους τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Έτσι είναι όμως. Οι άνδρες δεν μπορούν να φύγουν».

Άλλοι Ρώσοι αντιστάθηκ­αν στην επιστράτευ­ση με το να κρυφτούν από αξιωματούχ­ους που προσπάθησα­ν να τους παραδώσουν τα έγγραφα στράτευσης. Ο 27χρονος Λεβ, που ζει σε προάστιο της Μόσχας, παράτησε τη δουλειά του και το σπίτι του όταν οι Αρχές άφησαν ένα τέτοιο έγγραφο στο γραμματοκι­βώτιό του. Δηλώνει ότι αποφάσισε να παραμείνει στη χώρα, ανησυχώντα­ς ότι οι Αρχές θα τον συνελάμβαν­αν στα σύνορα και θα του παρέδιδαν το έγγραφο. «Η ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση του Πούτιν κατέστρεψε τη ζωή και όσες ευκαιρίες είχα» τονίζει. «Τώρα θέλει να πάρει και τη ζωή μου».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece