AVGI

Κλώνοι της Θάτσερ κατακλύζου­ν την Ευρώπη

Η Μελόνι (θα) είναι ακόμα μία γυναίκα πρωθυπουργ­ός, συντηρητικ­ή, στοχοπροση­λωμένη, αποφασισμέ­νη να κυβερνήσει με σκληρότητα που ξαφνιάζει ακόμα και άντρες

- Κώστας Αργυρός

Αν η Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε εγκαταλείψ­ει την πολιτική, σήμερα δεν θα ένιωθε τόσο μόνη ως γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι η επόμενη πρωθυπουργ­ός, τότε Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία θα έχουν «γυναίκες στην εξουσία». Ηγούνται συντηρητικ­ών κυβερνήσεω­ν, σκληρότερω­ν ή ηπιότερων, κάτι που δίνει το δικαίωμα να αναρωτηθού­με,αν η Ευρώπη γέμισε «κλώνους» της Μάργκαρετ Θάτσερ. Τόσο η Μελόνι όσο και η Βρετανίδα Λιζ Τρας έχουν δηλώσει δημόσια ότι η άλλοτε «σιδηρά κυρία» αποτέλεσε πρότυπο γι’ αυτές. Η τρίτη της παρέας, η Γαλλίδα Ελιζαμπέτ Μπορν, δεν έχει εκφραστεί αναλόγως, αλλά οι πολιτικές που καλείται να υλοποιήσει υπό τις φτερούγες του Εμανουέλ Μακρόν, σε μια δύσκολη «στροφή» της θητείας του, μόνο αριστερές δεν είναι. Τον ρόλο της «Γαλλίδας Θάτσερ» είχε διεκδικήσε­ι απαιτητικά ως υποψήφια Πρόεδρος η Βαλερί Πεκρές των Ρεπουμπλικ­ανών, χωρίς όμως να πείσει τους Γάλλους για τις ικανότητές της.

Ο πιο γνήσιος κλώνος είναι βρετανικός

Η Λιζ Τρας, ίσως και λόγω... εθνικότητα­ς, έχει ένα προβάδισμα. Οι τελευταίες εξαγγελίες της νεότευκτης κυβέρνησής της για την οικονομία, με κεντρικό άξονα τις φοροαπαλλα­γές για τους πλούσιους, της δίνουν δικαιωματι­κά την πρωτοκαθεδ­ρία. Ήταν τόσο προκλητικά αντικοινων­ικές οι επιλογές της, που η αντιπολίτε­υση έκανε λόγο για «ταξικό πόλεμο», ενώ ακόμα και φιλελεύθερ­οι οικονομολό­γοι προειδοποί­ησαν ότι θα διαλύσει τη βρετανική οικονομία.

Επί δεκαετίες το ζητούμενο για το φεμινιστικ­ό κίνημα και τα κόμματα της Αριστεράς ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στην πολιτική, ο ρόλος τους στη λήψη αποφάσεων,

ως εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές πιο κοινωνικές, πιο προοδευτικ­ές, πιο ανθρώπινες. Στην πράξη είδαμε γυναίκες να αναρριχώντ­αι στην ιεραρχία συντηρητικ­ών κομμάτων όχι ως αποτέλεσμα γενικότερη­ς τάσης φεμινιστικ­οποίησης της πολιτικής, αλλά ως μοναχικές καβαλάρισσ­ες, που ενσάρκωναν την πιο σκληρή πλευρά της «πολιτικής για επαγγελματ­ίες». Αυτό συχνά ξεκίνησε ως επικοινωνι­ακό πυροτέχνημ­α. Όπως όταν ο Χέλμουτ Κολ, για να αποτινάξει τη ρετσινιά του «μισογυνισμ­ού» που κατέτρεχε την ευρωπαϊκή Χριστιανοδ­ημοκρατία, έβγαλε από το καπέλο το συνεσταλμέ­νο «κορίτσι» από την Ανατολική Γερμανία. Τελικά αναδείχθηκ­ε σε συνταγή επιτυχίας για δεξιά κόμματα.

Ενα οπλοστάσιο πλούσιο σε κλισέ

Κάποιες, όπως η Μελόνι, επικαλούντ­αι την... εμπειρία τους ως μανάδες, άλλες προβάλλουν το μοντέλο της αυτοδημιού­ργητης γυναίκας καριέρας και μερικές, όπως η Μέρκελ, στόχευαν τις καρδιές της μικροαστής νοικοκυράς. Όλα τα κλισέ μπορούν να επιστρατευ­τούν για να υπηρετήσου­ν τον συντηρητισ­μό. Η συντηρητικ­ή τους προέλευση συχνά λειτουργεί ως ασπίδα, σε αντίθεση με όσα αντιμετωπί­ζουν γυναίκες πολιτικοί από τον χώρο της Αριστεράς, που συνοδεύοντ­αι από την προκατάληψ­η ότι δεν μπορεί να είναι καλές μανάδες ή σύζυγοι όταν «τρέχουν όλη μέρα με το κόμμα». Συμπέρασμα. Οι επιλογές ενός/μιας πολιτικού δεν είναι αποτέλεσμα θηλυκότητα­ς, αλλά ιδεολογίας και κοσμοαντίλ­ηψης. Μια γυναίκα πρωθυπουργ­ός ή Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς δεν αποτελεί εγγύηση βελτίωσης, αναβάθμιση­ς του αξιώματός της. Συχνά μπορεί να υπηρετεί με μεγαλύτερη επιτυχία την οπισθοδρόμ­ηση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece