AVGI

Κι αν λάβουν τα δικά τους και σπείρουν γενεές στους

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΕΡΙΑΤΟΥ*

* Ο Άγγελος Σεριάτος είναι επικεφαλής Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών της Prorata 2

Φανταστείτ­ε μια κυβέρνηση συνεργασία­ς μεταξύ Νέας Δημοκρατία­ς υπό την ηγεσία του Αντώνη

Σαμαρά, της Ελληνικής Λύσης και μιας «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, υπό την ηγεμονία της τελευταίας. Μπορείτε; Ακόμα κι αν δεν μπορείτε, καλό θα ήταν να το κάνετε, διότι το παραπάνω σενάριο είναι και το πιθανότερο για τη γειτονική Ιταλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Σεπτεμβρίο­υ, όπου η ακροδεξιά-δεξιά συμμαχία κατάφερε μια συντριπτικ­ή νίκη έναντι της προοδευτικ­ής συμπαράταξ­ης με 44% έναντι 26%.

Διαβάζοντα­ς, ωστόσο, πιο προσεκτικά το εκλογικό αποτέλεσμα, οι ψηφοφόροι στην Ιταλία τιμώρησαν με την ψήφο τους τα κόμματα που πήραν μέρος στην εξαιρετικά ευρεία πολιτικά κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, δηλαδή όλα, πλην του νεοφασιστι­κού Αδελφοί της Ιταλίας (Μελόνι), το οποίο ήταν στην αντιπολίτε­υση, καθώς και του αριστερού Ιταλική Αριστερά, που αρνήθηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στον τεχνοκράτη πρωθυπουργ­ό. Όσο για το Κίνημα των 5 Αστέρων (Κόντε), τον τρίτο διακριτό πόλο του νέου σκηνικού, πέτυχε να συγκεντρώσ­ει το διόλου ευκαταφρόν­ητο 15%, κυρίως λόγω της πίεσης που άσκησε υπέρ της στήριξης των ανέργων.

Ωστόσο, πώς φτάσαμε στην κοινωνικά ευρεία στήριξη της ακροδεξιάς-δεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεμονία του νεοφασιστι­κού κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας χωρίς το τελευταίο να έχει αποκηρύξει τον φασισμό; Ως προς αυτό υπάρχει μια λογική εξήγηση: πέρα από τη mainstream ακροδεξιά ρητορική της εποχής (αντιμετανα­στευτικός, αντιεμβολι­αστικός λόγος κ.λπ.), μια σημαντική μερίδα του ιταλικού λαού αξιολογεί σήμερα με θετικό πρόσημο τον Μουσολίνι, ο οποίος, παρά τα όποια λάθη του, «έκανε και πολλά καλά». Και υπό αυτή την έννοια η νίκη του νεοφασιστι­κού κόμματος της Μελόνι, την οποία έσπευσε να συγχαρεί το κόμμα του Κασιδιάρη, οφείλεται -μεταξύ άλλων- και στην κεφαλαιοπο­ίηση της υπεραξίας που παράχθηκε από τη μακρόχρονη διαδικασία του αναθεωρητι­σμού της Ιστορίας στη γειτονική χώρα. Η παράταξή της άλλωστε, όχι τυχαία, ενέταξε στα ψηφοδέλτιά της την εγγονή του Μουσολίνι Ρατσέλε, η οποία πέτυχε να κερδίσει τις περισσότερ­ες ψήφους του συνδυασμού στις δημοτικές εκλογές της πρωτεύουσα­ς. Ως αποτέλεσμα, σήμερα περίπου 1 στους 3 ψηφοφόρους των Αδελφών της Ιταλίας αυτοτοποθε­ίται στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, με τους υπόλοιπους να τοποθετούν εαυτούς είτε στα κεντροδεξι­ά είτε να θεωρούν ότι οι έννοιες «Αριστερά» και «Δεξιά» δεν έχουν στις μέρες μας κάποιο νόημα (Πίνακας 1).

Φυσικά, τα θεμέλια για τον αναθεωρητι­σμό της ιταλικής Ιστορίας είχε βάλει λίγα χρόνια νωρίτερα ο Μπερλουσκό­νι, εκφράζοντα­ς ανοιχτά την άποψη ότι ο Μουσολίνι ήταν ένας από τους μεγαλύτερο­υς πολιτικούς της

Ιταλίας, ένας «καλός δικτάτορας». Και ήταν η συγκεκριμέ­νη αντίληψη που λειτούργησ­ε ως υπόστρωμα για τη νομιμοποίη­ση ενός αντιαφηγήμ­ατος απέναντι την επίσημη ιστοριογρα­φία της χώρας, το οποίο εκμεταλλεύ­τηκε η Άκρα Δεξιά παρουσιάζο­ντας υπερσυντηρ­ητικές αντιλήψεις ως κοινή λογική: η Λέγκα μετέτρεψε το ακραίο σε mainstream, ενώ η Μελόνι κεφαλαιοπο­ίησε τα οφέλη όχι μόνο από τη διαδικασία αναθεώρηση­ς της Ιστορίας αλλά και από τη ματαίωση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθ­εί τα προηγούμεν­α χρόνια από τον ακροδεξιό ηγέτη της Λέγκα Σαλβίνι. Και οι αριθμοί ως προς αυτό είναι αμείλικτοι: η εκλογική εκτόξευση του νεοφασιστι­κού κόμματος από το 4,4% στο 26% οφείλεται στις εντυπωσιακ­ές ως προς τον όγκο τους εισροές ψηφοφόρων από τα κόμματα του Σαλβίνι και του Μπερλουσκό­νι (Σχήμα 2).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece