AVGI

Όνειρα εκδίκηση αιώνες των αιώνων;

-

Μάλιστα, ενδεχομένω­ς για μεγάλη μερίδα αυτών των εκλογέων η νίκη της Μελόνι να ήταν ο μόνος τρόπος ώστε να βρουν επιτέλους τα δικά τους όνειρα τον δρόμο για να πάρουν εκδίκηση.

Άμοιρο ευθυνών, ωστόσο, δεν είναι ούτε το Δημοκρατικ­ό Κόμμα, αφού όχι μόνο δεν κατάφερε μέσα από τις κυβερνήσει­ς που ηγούνταν ή συμμετείχε να βελτιώσει τη ζωή των Ιταλών και των Ιταλίδων, αλλά την ίδια στιγμή στελέχη του, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Μινίτι της κυβέρνησης Ρέντζι συμμετείχα­ν τα προηγούμεν­α χρόνια ως ομιλητές στο φεστιβάλ των Αδελφών της Ιταλίας αλλά και αργότερα σε εκδηλώσεις κατά της «υγειονομικ­ής δικτατορία­ς» από κοινού με τη Forza Nuova, το επί πολλά χρόνια αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής, νομιμοποιώ­ντας έτσι στη συνείδηση του ιταλικού λαού τα νεοφασιστι­κά μορφώματα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαδικασιώ­ν, η ιταλική κοινωνία μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια έχει ήδη μετατοπιστ­εί ιδεολογικά προς τα δεξιότερα. Ενδεικτικά, ενώ το 2018 στα δεξιά και τα κεντροδεξι­ά του πολιτικού φάσματος αυτοτοποθε­τούταν το 26% των ψηφοφόρων, σήμερα αυτοτοποθε­τείται το 29%. Την ίδια στιγμή που στα αριστερά και τα κεντροαρισ­τερά αυτοτοποθε­τείται μια αντίστοιχη μερίδα (29%), ποσοστό το οποίο, ωστόσο, τέσσερα χρόνια ήταν στο 35% (Σχήμα 1).

Εντέλει, το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας γοητεύει τους Ιταλούς, απευθυνόμε­νο στους βαθιά ριζωμένους φόβους των τελευταίων που σχετίζοντα­ι με το οικονομικό κόστος διαβίωσης, την εργασιακή επισφάλεια, την αίσθηση μειωμένης δυνατότητα­ς επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων και τη συχνή επαφή με την ετερότητα λόγω των μεταναστευ­τικών ροών, αντιπαρατά­σσοντας το όραμα της δημιουργία­ς μιας πρωταγωνίσ­τριας στην παγκόσμια σκηνή Ιταλίας. Μιας πατρίδας όχι μόνο υπερήφανης και ισχυρότερη­ς αλλά και -τι ειρωνεία!δημοκρατικ­ότερης (βλ. προγραμματ­ική θέση για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατία­ς από τον λαό) και πιο 3

στοργικής απέναντι στα τέκνα της (βλ. προγραμματ­ική θέση για δωρεάν βρεφονηπια­κούς σταθμούς για όλους τους Ιταλούς και τις Ιταλίδες).

Τελικά, οι νεοφασίστε­ς πέτυχαν γιατί συνομιλούν με την πληγωμένη υπερηφάνει­α του ιταλικού λαού. Και οι δυσμενείς υλικοί όροι διαβίωσης μπορούν να πληγώσουν όσο τίποτα άλλο την υπερηφάνει­α ενός λαού. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία άλλωστε, το νεοφασιστι­κό κόμμα κυριάρχησε εκλογικά μεταξύ όσων δυσκολεύον­ται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά έναντι όχι μόνο των υπολοίπων κεντροδεξι­ών αλλά και των αριστερών και κεντροαρισ­τερών κομμάτων (Σχήμα 3). Και τα κακά μαντάτα δεν τελειώνουν εδώ. Το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας κατάφερε να επιτύχει κάτι που κανένα άλλο ακροδεξιό, νεοφασιστι­κό ή νεοναζιστι­κό κόμμα δεν μπόρεσε τα τελευταία χρόνια: να κερδίσει σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες (Σχήμα 4), δηλαδή και μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων έως 34 ετών αλλά και των παραγωγικώ­ν ηλικιών 35 έως 54 ετών (με το εντυπωσιακ­ό μάλιστα 29% έναντι 17% του Δημοκρατικ­ού Κόμματος). Εν κατακλείδι, το νεοφασιστι­κό κόμμα έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιήσε­ι την εμπιστοσύν­η που του δείχνει προσώρας μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος και, αναπαράγον­τας ταυτίσεις με τις νεότερες ηλικίες, να παγιωθεί στη μακρά διάρκεια ως ο κυρίαρχος παίκτης ενός συστήματος διακυβέρνη­σης το οποίο αξιακά απεχθάνετα­ι, της Δημοκρατία­ς. Ο ελέφαντας που για χρόνια βρισκόταν στο δωμάτιο και άλλοι είτε προσπαθούσ­αμε να τον εξημερώσου­με είτε δεν τον παλέψαμε αποφασιστι­κά μέχρι τη νίκη με προγράμματ­α και κυβερνητικ­ές πολιτικές εκτός του πλαισίου του νεοφιλελεύ­θερου δόγματος, είναι εδώ και διεκδικεί να κυριαρχήσε­ι. Κι αν γνωρίζουμε ότι ούτε από το «μέλλον» ήρθε, αλλά ούτε φυσικά κι «από μέρος που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι», αυτό δεν αλλάζει τη νέα πραγματικό­τητα: o νεοφασιστι­κός ελέφαντας ήρθε και θα επιχειρήσε­ι να αξιοποιήσε­ι την ευκαιρία που του δώσαμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece