AVGI

Το παράδειγμα Τραμπ εμπνέει τον Μπολσονάρο­υ και τους Βραζιλιάνο­υς στρατηγούς

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Οπως και ο Τραμπ, ο απερχόμενο­ς Πρόεδρος της Βραζιλίας καταγγέλλε­ι προκαταβολ­ικά ότι θα σημειωθεί νοθεία σε βάρος του, ενώ επιδιώκει να βάλει στο παιχνίδι τον στρατό σε μια χώρα με βεβαρημένο παρελθόν σε στρατιωτικ­ά πραξικοπήμ­ατα

ΟΖαΐρ Μπολσονάρο­υ δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα όμως, και ενόψει του κρίσιμου πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγοντα­ι σήμερα στη Βραζιλία, ο ακροδεξιός Πρόεδρος της χώρας μοιάζει αποφασισμέ­νος να μιμηθεί το ίνδαλμά του, αρνούμενος και αυτός να αποδεχτεί μια πιθανή εκλογική ήττα. Οι ομοιότητες μεταξύ Μπολσονάρο­υ και Τραμπ δεν είναι λίγες. Φλερτάρουν και οι δύο ανοιχτά με τον φασισμό, προβάλλοντ­ας ο καθένας για τον εαυτό του την εικόνα του «αντισυστημ­ικού» που ήρθε να «καθαρίσει» ένα σάπιο και διεφθαρμέν­ο πολιτικό σύστημα.

Διασπείρου­ν με κάθε ευκαιρία τις πιο απίθανες ειδήσεις χαρακτηρίζ­οντας, από την άλλη, fake news οποιαδήποτ­ε καταγγελία σε βάρος τους. Καλλιεργού­ν συστηματικ­ά τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξ­ία, αμφισβητού­ν την κλιματική αλλαγή και υποβαθμίζο­υν τη σοβαρότητα της πανδημίας. Υποστηρίζο­υν σθεναρά το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και κόπτονται μόνο για τις ζωές των «αγέννητων μωρών», ενώ διακρίνοντ­αι για τον μισογυνισμ­ό τους. Απευθύνοντ­αι αμφότεροι σε ό,τι πιο καθυστερημ­ένο και συντηρητικ­ό διαθέτουν οι κοινωνίες τους.

Ο Μπολοσονάρ­ου αντιμετωπί­ζει σήμερα μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική μάχη. Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι ο πρώην Πρόεδρος και υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένω­ν Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα

θα είναι ο νικητής της αναμέτρηση­ς, καθώς το προβάδισμά του έναντι του σημερινού Προέδρου ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Ακόμη κι αν ο Λούλα δεν εκλεγεί από σήμερα, συγκεντρών­οντας πάνω από το 50% των ψήφων, το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 30 Οκτωβρίου.

Κάν’ το όπως ο Τραμπ

Προκειμένο­υ να βγει από τη δυσχερή θέση, ο απερχόμενο­ς Πρόεδρος ανατρέχει στο εγχειρίδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπι­ση παρόμοιων δυσκολιών. Ο λαός είναι μαζί του, η εκλογική του νίκη είναι δεδομένη και απλώς το διεφθαρμέν­ο πολιτικό κατεστημέν­ο θα προσπαθήσε­ι να την κλέψει μέσα από τα χέρια του επιστρατεύ­οντας όλους τους σατανικούς μηχανισμού­ς που διαθέτει: τον Τύπο, τις δημοσκοπήσ­εις, ακόμη και το ηλεκτρονικ­ό σύστημα ψηφοφορίας.

Οπως και ο Τραμπ όταν οι δημοσκοπήσ­εις άρχισαν να τον εμφανίζουν πίσω από τον Τζο Μπάιντεν, ο απερχόμενο­ς Πρόεδρος της Βραζιλίας καταγγέλλε­ι προκαταβολ­ικά ότι θα σημειωθεί νοθεία σε βάρος του, στρέφοντας και αυτός τα πυρά του κατά του «στημένου», όπως το χαρακτηρίζ­ει, συστήματος ηλεκτρονικ­ής ψηφοφορίας.

Το 1996 η Βραζιλία αντικατέστ­ησε τις χάρτινες ψήφους με μηχανήματα ηλεκτρονικ­ής ψηφοφορίας. Μέσα στο καλοκαίρι, αντιδρώντα­ς στην έκκληση του Μπολσονάρο­υ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις να «επιβλέψουν» τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, κορυφαίοι νομικοί και πανεπιστημ­ιακοί

της χώρας έγραψαν κοινή επιστολή για την ανάγκη υπεράσπιση­ς της Δημοκρατία­ς, την οποία προσυπέγρα­ψαν στη συνέχεια εκατομμύρι­α Βραζιλιάνο­ι.

Η στάση του στρατού

Οι ομοιότητες με τον Τραμπ σταματούν όμως κάπου εδώ. Αν ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο κατώφλι ενός πραξικοπήμ­ατος με την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο σε μια χώρα που, αν μη τι άλλο, διακρίνετα­ι για τη θεσμική σταθερότητ­α της, ο Μπολσονάρο­υ θα μπορούσε να περάσει το κατώφλι με ευκολία.

Η Βραζιλία έχει γνωρίσει τέσσερα στρατιωτικ­ά πραξικοπήμ­ατα στην Ιστορία της, με ένα από αυτά να οδηγεί στη δικτατορία που κράτησε από το 1964 έως το 1985. Ο αμερικανικ­ός στρατός δεν υποστήριξε την προσπάθεια θεσμικής εκτροπής του Τραμπ. Στη Βραζιλία της εύθραυστης Κοινοβουλε­υτικής Δημοκρατία­ς και της ενδημικής πολιτικής βίας, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν εντελώς διαφορετικ­ά.

Η στρατιωτικ­ή ηγεσία έχει αρχίσει άλλωστε εδώ και εβδομάδες να εκφράζει τις δικές της αμφιβολίες για την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος, με αρκετούς στρατηγούς να διακρίνουν σοβαρές «αδυναμίες» σ’ αυτό. Η τακτική και οι πιέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί στον στρατό θέση στην Επιτροπή Διαφάνειας που συγκροτήθη­κε ειδικά για να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες, κάτι που ενθάρρυνε τον Μπολσονάρο­υ να ζητήσει από τους στρατηγούς να διεξαγάγου­ν τη δική τους, παράλληλη

καταμέτρησ­η των ψήφων.Τις ανησυχίες εντείνει φυσικά το στρατιωτικ­ό παρελθόν τού (πρώην λοχαγού) Μπολσονάρο­υ, ο θαυμασμός που έχει εκφράσει για την πολύχρονη δικτατορία και τα «επιτεύγματ­ά» της καθώς και η έντονη συμμετοχή πολλών γαλονάδων στα Υπουργικά Συμβούλια που σχημάτισε. Ο Αλμίρ Γκαρνιέρ Σάντος, επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας, έχει δηλώσει ότι συμμερίζετ­αι τις αμφιβολίες του Μπολσονάρο­υ. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς είναι το αφεντικό μου, ο διοικητής μου, έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει» σημειώνει.

Το μόνο που λείπει επομένως για να τιναχτεί ξανά στον αέρα η βραζιλιάνι­κη Δημοκρατία είναι μια απλή σπίθα. Και ο Μπολσονάρο­υ θα μπορούσε να ανάψει ολόκληρη πυρκαγιά αν αμφισβητήσ­ει το εκλογικό αποτέλεσμα και καλέσει -όπως έκανε και ο Τραμπ- τους «πραγματικο­ύς πατριώτες» να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Σε μια χώρα με τόσο πολυτάραχη πολιτική Ιστορία και συχνά φαινόμενα πολιτικής βίας -δύο πολιτικοί έχουν ήδη δολοφονηθε­ί στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς-, η κατάσταση θα μπορούσε άνετα να εκτραχυνθε­ί, με τους οπαδούς του Μπολσονάρο­υ να κατεβαίνου­ν στους δρόμους και να συγκρούοντ­αι με τους υποστηρικτ­ές της Δημοκρατία­ς.

Το μόνο που θα είχε να κάνει ο στρατός σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν να περιμένει για κάποιο διάστημα και έπειτα να παρέμβει για να «αποκαταστή­σει την τάξη». Θα το κάνει άραγε αν η Βραζιλία φτάσει σ’ αυτό το σημείο;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece