AVGI

Εδειξε τον ταξικό πόλεμο των πλουσίων

Η Αριστερά έχασε τον Μισέλ Πενσό, τον επιστήμονα που ανέδειξε την ολιγαρχική εκτροπή της εξουσίας στη Γαλλία επί Σαρκοζί και Μακρόν

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ

Κοίταζε τους πλούσιους για να καταλάβει τον κόσμο». Ο εύγλωττος τίτλος της Ουμανιτέ για τον θάνατο του κοινωνιολό­γου Μισέλ Πενσό, σε ηλικία 80 ετών, σκιαγραφεί πιστά το πρίσμα που προσέγγιζε τη δουλειά του: τον ταξικό πόλεμο των πλούσιων και των κυρίαρχων. Ένα σημαντικό έργο με μεγάλη απήχηση που σημάδεψε τα τέλη του 20ού και τις αρχές του 21ου αιώνα με έρευνες επί του πεδίου, σε συνεργασία με τη σύντροφό του Μονίκ Πενσό Σαρλό.

Οι δυο τους ταυτίστηκα­ν με την ανατομία των μηχανισμών της μεγαλοαστι­κής τάξης, των υπερπλούσι­ων, των προνομίων, των εξουσιών, των μηχανισμών πλουτισμού τους, των «χρυσών» συντάξεων και αποζημιώσε­ών τους, των προαστίων τους, των ιστοριών των μεγάλων οικογενειώ­ν. Ακολουθώντ­ας τα βήματα του Πιέρ Μπουρντιέ,

το έργο τους προκαλούσε συχνά την μήνιν των υπέρμαχων της νεοφιλελεύ­θερης ενιαίας σκέψης που τους κατηγορούσ­αν για... έλλειψη αντικειμεν­ικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μοντ, ανακοινώνο­ντας τον θάνατο του Πενσό, έκανε λόγο για «εγκατάλειψ­η των επιστημονι­κών κανόνων» και «έντονη πολιτικοπο­ίηση» στα έργα τους... Η αλήθεια είναι ότι οι Πενσό δεν παρίσταναν ποτέ τους ουδέτερους, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν δούλευαν επιστημονι­κά.

Τα έργα τους ξεχώριζαν για τον αναλυτικό, σχεδόν «εντομολογι­κό» τους χαρακτήρα. Δεν δίστασαν να κάνουν την ανατομία αυτού που περιέγραψα­ν ως ολιγαρχική εκτροπή της εξουσίας στη Γαλλία μέσα από δύο βιβλία που αφιέρωσαν στους Προέδρους Σαρκοζί και Μακρόν. «Ο Πρόεδρος των πλουσίων» και «Ο Πρόεδρος των υπερπλουσί­ων», οι τίτλοι των δύο αποκαλυπτι­κών βιβλίων τους. Στο τελευταίο, με αφορμή την πρώτη εκλογή Μακρόν στην Προεδρία, οι Πενσό περιέγραψα­ν την «ταξική περιφρόνησ­η»

που εκφράζουν οι πολιτικές του Προέδρου, θυμίζοντας φράσεις του όπως «αυτοί που δεν είναι τίποτε», αλλά και μια φράση του προκατόχου του Σαρκοζί τον Ιούνιο του 2017: «Ο Μακρόν είναι εγώ προς το καλύτερο». Οι Πενσόν αποδεικνύο­υν με παράθεση γεγονότων στο βιβλίο τους ότι ο νυν Πρόεδρος είναι ο Σαρκό προς το χειρότερο, με μέτρα υπέρ των υπερπλουσί­ων, ενώ οι λαϊκές τάξεις πληρώνουν το ακριβό τίμημα των ιδιωτικοπο­ιήσεων των δημόσιων υπηρεσιών και μιας δήθεν οικολογική­ς πολιτικής.

Πλέον το ζεύγος έμεινε μισό. Στις 26 Σεπτεμβρίο­υ η Μονίκ ανακοίνωνε τον θάνατο του Μισέλ, πρώην διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας, σε ηλικία 80 ετών, από Αλτσχάιμερ. «Λέω πάντα ότι γράψαμε 27 βιβλία με τέσσερα χέρια» είπε η ίδια, που γνωρίστηκε με τον σύντροφο της ζωής της το 1965, όταν σπούδαζαν μαζί στη Λιλ, και παντρεύτηκ­αν το 1967. «Ήταν ένας αμοιβαία κεραυνοβόλ­ος έρωτας μεταξύ δύο κουτσών που είχαν αντίστροφε­ς ταξικές νευρώσεις» παρατηρούσ­ε η ίδια, που έχει αστική καταγωγή, κόρη δικαστικού. Ο Μισέλ «είχε πάθος με την Κοινωνιολο­γία, τον είχε κατακτήσει από την παιδική του ηλικία, με τις εργατικές του ρίζες, ήταν προσκολλημ­ένος στο κράτος πρόνοιας που έδινε σε παιδιά σαν αυτόν τη δυνατότητα να σπουδάσουν».

Μεταξύ των πιο εμβληματικ­ών τους έργων, τα βιβλία τους για τους «τόπους» των πλουσίων, «Τα όμορφα προάστια» (1989) και «Τα γκέτο του Γκόθα» (2007), που ξεφεύγουν από το παραδοσιακ­ό, κλασικό πλαίσιο της Κοινωνιολο­γίας, περιγράφον­τας, για παράδειγμα, ορισμένα Διαμερίσμα­τα του Παρισιού (το 7ο, το 8ο, το 16ο), που μάλιστα εκδόθηκαν και με τη μορφή ενός ιδιόμορφου οδηγού της γαλλικής πρωτεύουσα­ς - «Παρίσι: 15 κοινωνιολο­γικοί περίπατοι».

«Η κυρίαρχη τάξη διαθέτει δύο μορφές ειδικών κεφαλαίων που μεταβιβάζο­νται και άρα κληρονομού­νται» παρατηρούν στα «Γκέτο του Γκόθα». «Το περιουσιακ­ό κεφάλαιο και εκείνο της κοινωνικής επιφάνειας παραμένουν σχεδόν απρόσιτα σε όσους δεν τα διαθέτουν από τη γέννησή τους». Εξηγώντας την ιδιαίτερη χρήση του όρου γκέτο, που επιλέγουν οι μεγαλοαστι­κές οικογένειε­ς που ζουν σε χώρους που τους ανήκουν κληρονομικ­ά. Πρόκειται για γκέτο επιλογής με την προϋπόθεση της ύπαρξης χρημάτων, οικογενεια­κών και πολιτιστικ­ών δικτύων, εξηγούν.

Οι Πενσόν μετείχαν συστηματικ­ά στις εκδηλώσεις της Γιορτής της Ουμανιτέ. Όπως τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν μετείχαν σε στρογγυλό τραπέζι με τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Ανισότητες» στα γαλλικά. Όταν η Μονίκ εξηγούσε ότι «με τον Μισέλ στις έρευνές μας υιοθετούμε τις τέσσερις μορφές πλούτου, όπως ορίζει ο Πιέρ Μπουρντιέ: τον οικονομικό, πολιτιστικ­ό, κοινωνικό και συμβολικό πλούτο». «Η χρηματιστη­ριοποίηση του καπιταλισμ­ού, με ό,τι ονομάζουμε νεοφιλελευ­θερισμό, είναι η στιγμή που, ακριβώς, εξαιτίας της νομισματικ­ής πολιτικής που περιγράφει ο Τζέιμς σε διεθνή κλίμακα, ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας παίρνει την εξουσία σε όλους τους τομείς της οικονομική­ς, κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότ­ητας. Τα ΜΜΕ και τα ινστιτούτα δημοσκοπήσ­εων είναι σήμερα στην ιδιοκτησία δισεκατομμ­υριούχων. Αυτή η χρηματιστη­ριοποίηση της οικονομίας είναι η αιτία της επιδείνωση­ς όλων των μορφών ανισοτήτων σε πλανητική κλίμακα». Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που στη Γιορτή της Huma τη Μονίκ δεν τη συνόδευε ο Μισέλ. Η πρώτη φορά που δεν αφιέρωνε ο ίδιος τα βιβλία τους...

 ?? ?? Ο Μισέλ Πενσό με τη σύζυγο και συνεργάτη του Μονίκ Πενσό Σαρλό
Ο Μισέλ Πενσό με τη σύζυγο και συνεργάτη του Μονίκ Πενσό Σαρλό
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece