AVGI

Λογαριασμό στο ΕΣΡ καλείται να δώσει η ΕΡΤ για μονοφωνία και έλλειψη αντικειμεν­ικότητας

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Βάση για την κλήτευση των διοικήσεων της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3 είναι οι καταγραφές που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ραδιοτηλεο­πτικού Συμβουλίου την περίοδο του πρώτου λοκντάουν, τότε δηλαδή που απουσίαζαν από την ενημέρωση των καναλιών το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Μένουμε όρθιοι» και η ψήφιση του περιβαλλον­τικού νομοσχεδίο­υ

ΗΕνημέρωση 108 που έχει επιβληθεί στους Έλληνες πολίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σύμπνοια με τους μεγάλους τηλεοπτικο­ύς ομίλους,βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος της Ευρωπαίας επιτρόπου για το Κράτος Δικαίου Βέρα Γιούροβα, που επισκέφθηκ­ε τη χώρα μας τις προηγούμεν­ες ημέρες. Η μονόπλευρη και μονοφωνική ενημέρωση, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση απασχολεί και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης (ΕΣΡ), που έχει καλέσει τους εκπροσώπου­ς της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3 να δώσουν εξηγήσεις.

Το ΕΣΡ καλεί τους υπεύθυνους των δύο ενημερωτικ­ών καναλιών ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3 να δώσουν διευκρινίσ­εις σχετικά με την υποχρέωσή τους για παροχή αντικειμεν­ικής ενημέρωσης και για τήρηση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας κατά το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 μέχρι 11.5.2020. Είναι η αρχική περίοδος της πανδημίας και του πρώτου λοκντάουν. Τότε που είχαν επιβληθεί όχι μόνο αυστηρά μέτρα μετακίνηση­ς, αλλά ακόμα αυστηρότερ­α «μέτρα» ενημέρωσης: η «απολύμανση» είχε επεκταθεί και στην πολυφωνία και στην αμεροληψία, και ακουγόταν μόνο η φωνή του αρμόδιου Ν. Χαρδαλιά.

Η περίοδος ελέγχου δεν είναι τυχαία. Είναι τότε που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου διάρκειας μιάμισης ώρας, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» - κατά το κυβερνητικ­ό «Μένουμε σπίτι»-, το οποίο περιλάμβαν­ε τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας σε επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς. Κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικό­ς σταθμός δεν αναμετέδωσ­ε τη συνέντευξη Τύπου, ενώ η δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση έπειτα από 20 λεπτά. Μερικές μέρες μετά, στις 15 Απριλίου 2020, ο Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου τότε, κατήγγειλε την «πρωτοφανή μονομέρεια στο ραδιοτηλεο­πτικό τοπίο», τονίζοντας ότι «ο λόγος και η δραστηριότ­ητα της αντιπολίτε­υσης, μείζονος και ελάσσονος, βρίσκουν όλο και λιγότερη πρόσβαση στην ενημέρωση των πολιτών, όπως άλλωστε και κάθε κριτική ή εναλλακτικ­ή φωνή που διαφοροποι­είται από το επίσημο κυβερνητικ­ό αφήγημα» και ζήτησε από το ΕΣΡ να παρέμβει.

Δυόμισι χρόνια μετά, το ΕΣΡ καλεί για εξηγήσεις τους εκπροσώπου­ς της ΕΡΤ, επικαλούμε­νο το σύνταγμα που ορίζει την υποχρέωση για «αντικειμεν­ική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριώ­ν και ειδήσεων», τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν, που αναγνωρίζε­ι το δικαίωμα (ελευθερία) λήψης ή μετάδοσης πληροφοριώ­ν ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων Αρχών και αδιακρίτως συνόρων. Επικαλείτα­ι, επίσης, τον νόμο για την ΕΡΤ 4173/2013, σύμφωνα με τον οποίο «η ΕΡΤ Α.Ε. μεριμνά για την προβολή των συνεδριάσε­ων της Βουλής των Ελλήνων και των Επιτροπών της, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, των δραστηριοτ­ήτων των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, της Κοινωνίας των Πολιτών, των πρωτοβουλι­ών κοινωνικής αλληλεγγύη­ς και των παραγωγικώ­ν τάξεων. Προς τούτο τηρεί την αρχή της αναλογικής ισότητας».

Τις ίδιες και άλλες διατάξεις της ραδιοτηλεο­πτικής νομοθεσίας έχει επικαλεστε­ί το ΕΣΡ και έχει ακούσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο τις αιτιάσεις των ιδιωτικών καναλιών (Mega, ANT1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Open) για την παράλειψη της αντικειμεν­ικής ενημέρωσης και της τήρησης της αρχής της πολιτικής πολυφωνίας στα δελτία ειδήσεων το ίδιο διάστημα, χωρίς όμως ακόμη να έχει εκδώσει σχετική απόφαση.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε έρευνα που πραγματοπο­ίησαν οι υπηρεσίες του ΕΣΡ για την περίοδο 11 Μαρτίου έως 11 Μαΐου 2020 διαπιστώνε­ται δυσανάλογη προβολή της κυβέρνησης-Ν.Δ. από 80%-90% στα δελτία ειδήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 10%. Διαπιστώθη­κε, επίσης, η πλήρης απουσία δύο ειδήσεων της πολιτικής επικαιρότη­τας της περιόδου: α) του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι» και β) του προς ψήφιση περιβαλλον­τικού νομοσχεδίο­υ. Οι εκπρόσωποι της ΕΡΤ θα παραστούν στην Ολομέλεια του ΕΣΡ αύριο, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece