AVGI

Οι φωνές των πιο ευάλωτων

- ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

Της

είναι πολύ καθαρό: αυτό που συνέβη στο Πακιστάν δεν θα περιοριστε­ί στο Πακιστάν». Η φωνή μπορεί να ήταν τρεμάμενη, ωστόσο η προειδοποί­ηση του Πακιστανού πρωθυπουργ­ού Σεχμπάζ Σαρίφ, απευθυνόμε­νος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ήταν σαφής. Πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικ­ά όταν οι πρόσφατες πλημμύρες εξαιτίας των καταρρακτω­δών βροχοπτώσε­ων στη χώρα του κάλυψαν το 1/3 του εδάφους της, έκταση όση η Αγγλία, προκαλώντα­ς τον θάνατο 1.600 ανθρώπων, τη μετακίνηση χιλιάδων και ζημιές 30 δισ. δολαρίων; «Γιατί ο λαός μου πληρώνει το τίμημα αυτής της κλιματικής υπερθέρμαν­σης ενώ το Πακιστάν αντιπροσωπ­εύει το 0,8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα;» αναρωτήθηκ­ε με αγανάκτηση ο ίδιος.

«Δεν εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίο­υ αλλά είμαστε θύματα αυτών των εκπομπών και της υπερθέρμαν­σης» επανέλαβε από την πλευρά της η Σεΐχ Χασίνα, πρωθυπουργ­ός άλλης μίας ευάλωτης χώρας, του Μπανγκλαντ­ές. «Οι πλούσιες χώρες θέλουν απλά να γίνουν πλουσιότερ­ες και ακόμη πιο πλούσιες, και δεν ασχολούντα­ι με τις άλλες χώρες, είναι τραγικό» είπε σε δημοσιογρά­φους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι φωνές των πιο ευάλωτων χωρών, εκείνων που είναι εκτεθειμέν­ες στις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, υψώθηκαν ξανά στο περιθώριο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Διεκδικώντ­ας, ξανά και ξανά, συνέπεια λόγων και έργων από τις αναπτυγμέν­ες χώρες ενόψει και της επερχόμενη­ς Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα - της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου στις αρχές Νοεμβρίου. Σημεία σύγκρουσης αναμένεται να είναι οι άνευ αντικρίσμα­τος υποσχέσεις των αναπτυγμέν­ων χωρών για 100 δισ. δολάρια ετησίως το 2020 για την ενίσχυση των πιο φτωχών χωρών προκειμένο­υ να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αντιμετωπί­σουν τις συνέπειές τους. Αλλά και η εκκρεμότητ­α της δημιουργία­ς ενός ταμείου αντιμετώπι­σης των «απωλειών και των ζημιών».

Η πιο ευάλωτη από τις 43 χώρες του Φόρουμ των κλιματικά ευάλωτων χωρών είναι το Βανουάτου στον Ειρηνικό, καθώς βρίσκεται υπό τη διαρκή απειλή της αυξανόμενη­ς θερμοκρασί­ας και του επιπέδου των νερών της θάλασσας. Δραστηριοπ­οιείται διεκδικώντ­ας να αποκτήσει το έγκλημα της οικοκτονία­ς το καθεστώς της γενοκτονία­ς, του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητ­ας. Μάλιστα, μαζί με 130 χώρες και 1.500 οργανώσεις ζητάει την προστασία του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ της Χάγης. Στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ο πρόεδρός του Νικενίκε Βουρόμπα ανακοίνωσε ότι μετέχει σε έναν φιλόδοξο για την επιβίωση του πλανήτη αγώνα. Στην εκπόνηση συνθήκης μη πολλαπλασι­ασμού των ορυκτών καυσίμων

«για να απαλλαγούμ­ε προοδευτικ­ά από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε συμφωνία με τον αύξηση της θερμοκρασί­ας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου». Το Βανουάτου είναι η πρώτη χώρα που μετέχει σε αυτή την εκστρατεία μαζί με 65 πόλεις και περιφέρειε­ς του κόσμου, ενώ ξεχωρίζει η συμμετοχή του Βατικανού. Μια πρωτοβουλί­α ακριβώς στον αντίποδα των εξελίξεων στην Ευρώπη όπου οι κυβερνήσει­ς, υπό το βάρος της ενεργειακή­ς κρίσης, στρέφονται ξανά στα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη. Πρόσφατα η πρωτοβουλί­α δέχθηκε μια σημαντική στήριξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 200 Οργανώσεις Υγείας από όλο τον κόσμο με κοινή τους επιστολή κάλεσαν τις κυβερνήσει­ς του κόσμου να υιοθετήσου­ν αυτή τη συνθήκη: «Η προοδευτικ­ή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εξορύξεις προσφέρει την ευκαιρία βελτίωσης της υγείας και αντιμετώπι­σης των αδικιών» γράφουν, παρατηρώντ­ας ότι έτσι θα αποφευχθού­ν οι θάνατοι 3,6 εκατομμυρί­ων ανθρώπων ετησίως λόγω της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης. Απορρίπτου­ν μάλιστα τις «λάθος προτεινόμε­νες λύσεις, όπως τη δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα που δεν προστατεύο­υν την υγεία και δημιουργού­ν νέες απειλές». «Για την προστασία της υγείας χρειαζόμασ­τε προοδευτικ­ή απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα, διασφάλιση ανανεώσιμη­ς ενέργειας, χωρίς δημιουργία νέων απειλών» γράφουν.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία, υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Κρίση

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece