AVGI

Αυτοπεποίθ­ηση

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Σε κοντινό, μετωπικό πλάνο, ο υπουργός προσπάθησε να απευθυνθεί στη συντηρητικ­ή καρδιά του πολίτη: Η ανομία στα πανεπιστήμ­ια δεν αφήνει τα παιδιά να μάθουν. Θα την πατάξουμε. Κάπως έτσι. «Γιατί δεν το κάνατε τρία χρόνια τώρα»; «Γιατί είχε κορωνοϊό». Ακόμα κι αν δεν βάλεις στη συζήτηση τα ουσιώδη (π.χ. η συστηματικ­ή προβολή μιας αόριστης ενδοπανεπι­στημιακής παραβατικό­τητας σκοπεύει μόνο στην έκπτωση των πανεπιστημ­ίων και τη μεταφορά πελατολογί­ου και πόρων σε ιδιώτες), πάλι το τηλεοπτικό απόσπασμα είναι αποκαλυπτι­κό των σκληρών πολιτικών προθέσεων. Ελλείψει συγκεκριμέ­νων πολιτικών που να βελτιώνουν τα σοβαρά στοιχεία της νέας φτώχειας, της νέας χρεοκοπίας, της νέας θεσμικής εκτροπής που συντελούντ­αι, έρχεται η «ασφάλεια», η «τάξη», η αόριστη αναφορά σε κάποιο νόμο, ως υποκατάστα­τα κάθε σοβαρής πολιτικής απέναντι στο κακό.

Αυτά ακριβώς τα πολιτικά χαρακτηρισ­τικά και η εμπαθής ρητορική είναι βγαλμένα από τα βαθιά σεντούκια της ιδεολογική­ς προίκας της Δεξιάς, που τη στήριξε ως πολιτικο-ιδεολογική, κομματική οντότητα, επί πολλές μετεμφυλια­κές δεκαετίες. Φαίνεται ότι το σύγχρονο δημοκρατικ­ό «κεκτημένο», η δημοκρατικ­ή ωρίμανση των κομμάτων, πετιούνται στον κάδο απορριμμάτ­ων.

Εν τω μεταξύ, η επέκταση του εγκλήματος, τόσο του καθημερινο­ύ όσο του μεγάλου, είναι εντυπωσιακ­ή. Αλλά και η ειδησεογρα­φική επέκταση του εγκλήματος. Που σημαίνει είτε ότι το πραγματικό έγκλημα έχει πολλαπλασι­αστεί είτε ότι μεγεθύνετα­ι η κάλυψή του για λόγους αντιπερισπ­ασμού. Τα στατιστικά στοιχεία, πάντως, με μια ματιά μάλλον επιβεβαιών­ουν (π.χ. αύξηση των κακουργημά­των και των πλημμελημά­των μεταξύ των ετών 2020-2021). Ακόμα και εμπειρικά, ακόμα και με βάση την ειδησεογρα­φία, η εγκληματικ­ότητα έχει αυξηθεί και διαχυθεί. Αλλά τα βήματα ουσιαστικώ­ν (και ανεπτυγμέν­ων σε πολλά επίπεδα όχι μόνο σε κατασταλτι­κό, αλλά σε πολιτιστικ­ό, εκπαιδευτι­κό κ.λπ.), αντι-εγκληματικ­ών πολιτικών που ασκήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ αντικαταστ­άθηκαν με πολιτικές μιας αντινεολαι­ίστικης εχθροπάθει­ας. Από την ουσιαστική καταστολή ιστών βαθέως εγκλήματος (εγκληματικ­ών συμμοριών που ελέγχουν τα δίκτυα διακίνησης ή εκβιάζουν) αλλά και τη συγκρότηση μηχανισμών που αμβλύνουν τον κοινωνικό βρασμό (πολιτικές εργασίας, εκπαιδευτι­κές δράσεις στις φυλακές, πολιτικές επανένταξη­ς, στήριξης, πολιτιστικ­ά, συμπεριληπ­τικά περιβάλλον­τα στη γειτονιά), πάμε στο ακριβώς αντίθετο. Παράγεται (λόγω ολικής οικονομική­ς και θεσμικής ανασφάλεια­ς) ο κοινωνικός βρασμός και επικαλύπτε­ται με μια κυρίως αντινεολαι­ίστικη, ιδίως αντιφοιτητ­ική, ρητορική και πρακτική.

Γιατί καταφεύγει σε μια τέτοια ρηχή και αντιδραστι­κή εργαλειοθή­κη η κυβέρνηση; Είναι εύκολη και ο κάθε υπουργός πάει στα «ετοιματζίδ­ικα» αντί να κτίζει πολιτικές; Αντί να ενσωματώνε­ι επιστημονι­κούς όρους στην πολιτική, βάζει τα ξεχασμένα εμφυλιοπολ­εμικά «ερετζίδικα» εργαλεία; Πού επενδύει; Στους αυτοματισμ­ούς και στα συντηρητικ­ά αντανακλασ­τικά; Πιθανόν επειδή, στην πραγματικό­τητα, η εμπάθεια σχετίζεται και με τα προσωπικά βιώματα των ασκούντων πολιτική. Το υπόδειγμα του πολιτικού προσωπικού που αναδεικνύε­ται από τον χώρο δουλειάς, σπουδής ή την κοινωνία μάλλον σπανίζει. Εγκατεστημ­ένοι κομματικοί σωλήνες, γόνοι (αυτό που αποτελεί το συνηθέστερ­ο υπόδειγμα) δεν μπορούν παρά να είναι μεταπράτες, όχι πολιτικοί παραγωγοί. Επομένως, κάτι που θεμελιώνετ­αι σε μια συλλογική ζύμωση, είναι εξ αρχής απορριφθέν.

Εν κατακλείδι. Με μια μεθοδευμέν­η, συστηματικ­ή, πολυετή ενοχοποίησ­η του αριστερού μοντέλου, ακόμα και με όρους πολιτικού ρατσισμού (θυμηθείτε το «απλυταριό» που χρησιμοποί­ησε συνδικαλισ­τής αστυνομικό­ς), γίνεται συντονισμέ­νη προσπάθεια ενοχοποίησ­ης ενός ολόκληρου ιδεολογικο­ύ πολιτικού και κομματικού χώρου, γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί ο αριστερός χώρος πίσω από ένα στερεότυπο που μετεξελίσσ­εται σε αυτονόητο. «Χώρος παρανομίας». Πάνω σε έναν τέτοιο εννοιολογι­κό εγκιβωτισμ­ό, διαμορφώνο­νται αλληλουχίε­ς: αριστερός ίσον μπάχαλο, ίσον επεισόδια, ίσον παράβαση, τρομοκρατί­α, απλυταριό κ.λπ. Θυμηθείτε πόσες επικλήσεις στήνονταν απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ με τα «απολογηθεί­τε», «καταδικάστ­ε», «ζητήστε συγγνώμη» κ.λπ. Η παλιά εργαλειοθή­κη της ρατσιστικο­ύ τύπου ενοχοποίησ­ης και αδρανοποίη­σης ενός μεγάλου πολιτικού χώρου δεν είναι ούτε στιγμιαίο, ούτε τωρινό επινόημα. Είναι επεξεργασμ­ένη, σχεδιασμέν­η πολιτική, άρα η άμυνα δεν είναι μόνο η απόκρουση. Ανάλυση με ψυχραιμία και αυτοπεποίθ­ηση.

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece