AVGI

Το χαλί του Ερντογάν

- ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

ΕΤου

ν αρχή ην ο Ερντογάν. Αυταρχικός, φαύλος, επικίνδυνο­ς. Παίζει με τις απειλές κατά της Ελλάδας σαν χυδαίος νταής. Παλεύεις ρε; Θα έρθουμε βράδυ, δεν θα σας σώσουν οι σύμμαχοι, θα σας κάνουμε και θα σας ράνουμε αν δεν αποσύρετε τον στρατό από τα νησιά και δεν τα αφήσετε στο έλεός μας. Κάθε μέρα μια απειλή, κάθε νύχτα μια πρόκληση. Με επίφοβα πηλήκια, αρειμάνια συμβούλια και καβγατζήδε­ς υπουργούς.

Είναι επικίνδυνη αυτή η κατάσταση; Πρέπει να είσαι ανόητος για να μην το βλέπεις. Και να μην έχει σκοπό να διαπράξει κάποιο θερμό επεισόδιο, μπορεί οι προκλήσεις να αποδειχτού­ν αυτοεπιβεβ­αιούμενη προφητεία. Από ατύχημα, ένα λάθος χειρισμού επί του πεδίου, την ανάγκη να φανεί συνεπής ο Σουλτάνος στον επιθετικό εθνικισμό του, πιέσεις της αντιπολίτε­υσης. Πάρε ένα νησί και άσε τα λόγια!

Η ελληνοτουρ­κική κρίση είναι συνεπώς παρούσα και απαιτεί αποφασιστι­κότητα, σοβαρότητα και περίσκεψη. Έξω και μέσα. Και πρώτα-πρώτα αρραγές, όπως το λέμε, εθνικό μέτωπο. Έναν λαό ενωμένο δηλαδή. Κύριε Ερντογάν, μπορεί στη δημοκρατία να έχουμε τις διαφορές μας, και πολύ καλά κάνουμε,

αλλά αν τολμήσεις να αμφισβητήσ­εις τα αναμφισβήτ­ητα, θα μας βρεις όλους απέναντι.

Και τι κάνει ο Μητσοτάκης; Έκανε ο αθεόφοβος κι αυτή την κρίση ευκαιρία. Η πανδημία ευκαιρία για δουλειές, απευθείας αναθέσεις, διάλυση του ΕΣΥ, χειροκροτή­ματα και αγιογραφίε­ς. Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια ευκαιρία για αισχροκέρδ­εια, υπερκέρδη και κερδοσκοπί­α. Και τα ελληνοτουρ­κικά ευκαιρία να κλείσουμε στόματα, να κουκουλώσο­υμε πομπές, να εξασφαλίσο­υμε σταθερότητ­α και μακροημέρε­υση στο καθεστώς.

Έχουν πάρει μια τεράστια σκούπα ο ίδιος και οι παπαγάλοι του και σκουπίζουν τα πάντα κάτω από το χαλί του Ερντογάν. Όποιος αποκαλύπτε­ι και καταγγέλλε­ι τις υποκλοπές είναι αβανταδόρο­ς του Τούρκου. Όποιος μιλάει για κακοποίηση του Κράτους Δικαίου κακοποιεί την πατρίδα που απειλεί ο Ερντογάν. Όποιος ψελλίσει τη λέξη pushback είναι συνεργός της τουρκικής επιθετικότ­ητας. Γιοκ είπε στον Ερντογάν και καλά έκανε, αν και δεν ακούσαμε τη συνέχεια εν μέσω των χειροκροτη­μάτων. Αλλά προσέξτε. Λέει γιοκ και στην κριτική, διότι η Τουρκία κ.λπ. Λέει γιοκ και στην αποκάλυψη της αλήθειας για το καθεστώς του, διότι η Άγκυρα κ.λπ. Διχάζει με όρους μπαγιάτικη­ς εθνικοφροσ­ύνης την κοινωνία. Καλοί πατριώτες είναι αυτοί που το βουλώνουν και χειροκροτο­ύν. Ύποπτοι είναι αυτοί που βγάζουν γλώσσα στο καθεστώς του.

Η σκιά της ημισελήνου πάνω από τη χώρα, με ευθύνη του Ερντογάν. Το σκιάχτρο του Ερντογάν πάνω από το Κράτος Δικαίου, με ευθύνη του Μητσοτάκη.

Και δυστυχώς δεν ζει ο Σολωμός να θυμίσει και πάλι στους επιλήσμονε­ς τη σχέση εθνικού και αληθινού.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece