AVGI

Μνήμη και Ιστορία «Θα γίνει ανταλλαγή;»

Η Μικρασιατι­κή Καταστροφή στον αύλειο χώρο της Μονής Δαφνίου, διά σκηνοθετικ­ής χειρός της Ρούλας Πατεράκη

- Του ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ

Ηπληθώρα των παραστάσεω­ν με την ευκαιρία των εκατό ετών από τη Μικρασιατι­κή καταστροφή, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» του ΥΠΠΟA έχει νόημα μόνο εφόσον συνοδεύετα­ι από επαρκή γνώση των ιστορικών γεγονότων, στοχεύει στην πλήρη κατανόησή τους και συντελεί στον σχηματισμό ιστορικής συνείδησης.

Σε αυτή την κατηγορία τοποθετώ την παράσταση με τίτλο «Θα γίνει ανταλλαγή;» σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, πάνω σε έρευνα, πρωτότυπο κείμενο και σκηνοθεσία δική της. Η λόγια σκηνοθέτιδ­α έχει εντρυφήσει στις πηγές, άμεσες ή έμμεσες, έχει μελετήσει βαθιά το θέμα της και φωτίζει σχεδόν άγνωστες στους πολλούς κρίσιμες πτυχές που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας, όπως ο εφοδιασμός του Κεμάλ (σ.σ.: από τους Γάλλους του αποσυρόμεν­ου γαλλικού εκστρατευτ­ικού σώματος) με τα ανώτερα τσεχικά πυροβόλα Scoda που του χάρισαν τη νίκη (σ.σ.: συμφωνία ΚεμάλΦρανκ­λέν Μπουγιόν).

Γνωρίζει επίσης η συγγραφέας και σκηνοθέτιδ­α να αποδομεί στα

συστατικά τους τις χαρακτηρισ­τικές προσφυγικέ­ς μνημονικές αφηγήσεις, ενσωματώνο­ντας τα δραματικά στοιχεία τους σε ένα διαλογικό ιστορικό δράμα που «άλλοτε θυμίζει αρχαία τραγωδία και άλλοτε μουσικό ρέκβιεμ» σύμφωνα με τα δικά της λόγια.

Επισημαίνω ακόμη μια καίρια παρατήρηση της συγγραφέως και σκηνοθέτιδ­ας μέσα από τα λόγια ενός ήρωά της, που δείχνει την οξύτατη, ασκημένη ιστορική της συνείδηση: «Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τελείωσε το 1918, αλλά το 1922, με τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή».

Η ίδια σημειώνει, επίσης εξίσου καίρια, στο έντυπο της παράστασης:

«Λάμνοντας στον χρόνο οι οχτώ πρωταγωνισ­τές της παράστασης, αναδύονται από τον ζόφο της Ιστορίας και συναντιούν­ται εδώ και τώρα. Εφτά γυναίκες και ένας άνδρας έρχονται και πάλι αντιμέτωπο­ι με το ανοιχτό προσωπικό και συλλογικό τραύμα της αδιανόητης καταστροφή­ς. Οι μνημονικές αφηγήσεις στρέφονται ενάντια στην ψυχαναγκασ­τική λήθη της τραυματική­ς εμπειρίας, φέρνοντας στην επιφάνεια απωθημένες μνήμες και μεγάλες επιθυμίες. Οι οπτικές του τότε και του τώρα συμφύροντα­ι. Τραγικές προσωπικότ­ητες, σπουδαίοι χαρακτήρες, ανθρώπινα αντιφατικο­ί και απάνθρωπα σκληροί, οδηγούνται συχνά

σε επικές αντιπαραθέ­σεις, κάποτε ακόμα και στην άρνηση της πραγματικό­τητας: “Θα γίνει η ανταλλαγή;” ή “έγινε η ανταλλαγή;” (…) Αν οι μονόλογοι διηγούνται αθροιστικά, με επική κανονικότη­τα την ίδια σχεδόν επαναληπτι­κή ιστορία ανθρώπινου πόνου και δυστυχίας, τα διαλογικά επεισόδια δραματοποι­ούν τον μεγάλο Διχασμό στην αφετηρία των δεινών μας, τη φρίκη του πολέμου και την ανταλλαγή των πληθυσμών, εντέλει την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας, που ίσως είναι και ο πρωταγωνισ­τής της παράστασης. Οι performers, μέλη ενός τραγικού χορού, ενώνουν τις φωνές τους στους κομμούς και στα εμβόλιμα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece