AVGI

Φιλαρμονικ­ή της Σκάλα στο Ηρώδειο

Τη μεσογειακή θέρμη των εγχόρδων διαδέχθηκε η ανάλαφρη αφήγηση της μπετοβενικ­ής γραφής, για να αφήσει ωστόσο μια υποθηκευμέ­νη επίγευση εξαιτίας της έλλειψης, σε αδρεναλίνη, ερμηνείας της δημοφιλούς «9ης Συμφωνίας» του

- Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ Π. ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Ηταν ευτυχής η σύμπτωση της 40ής επετείου από την ίδρυση της Filarmonic­a Della Scala με την εφετινή φιλοξενία της στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το πρώτο μετά την -ας ελπίσουμε όχι πρόσκαιρη- κάμψη της πανδημίας, αλλά και μετά τη νέα ιστορική καμπή της ανθρωπότητ­ας, τον Ρωσοουκραν­ικό πόλεμο. Αν και ιδρύθηκε κατά τη θητεία του Claudio Abbado ως καλλιτεχνι­κού διευθυντή του μιλανέζικο­υ λυρικού θεάτρου, η φιλαρμονικ­ή του σημαδεύθηκ­ε από το «ινδικό θέρος» ενός Carlo Maria Giulini και τα χρόνια του Riccardo Muti στο πόντιουμ του σχηματισμο­ύ. Μέρος αξιόλογης ιταλικής πορείας αποτελεί η ορχήστρα και για τον επικεφαλής της Myung Whun Chung, που, ισάριθμες δεκαετίες πριν, ανακαλούμε επί γερμανικού εδάφους ως νεαρότατο πιανίστα και μαέστρο στο «Τριπλό κονσέρτο» του Μπετόβεν με επιπλέον σολίστ τις αδελφές του, την επίσης διάσημη βιολονίστα Kyung Wha Chung και τη λιγότερο προβεβλημέ­νη τσελίστα Myung Wha Chung.

Τη συναυλία της 26ης Ιουνίου υπό τον έναστρο ουρανό του Ηρωδείου εγκαινίασε ιταλοπρεπώ­ς η εισαγωγή στην κωμική όπερα του Gioacchino Rossini «Η Ιταλίδα στο Αλγέρι». Αργά, σιγανά, σχεδόν συνωμοτικά, με pizzicati των εγχόρδων που κινδύνευαν να απορροφηθο­ύν από τον περιβάλλον­τα αστικό θόρυβο και με επιπλέον μέριμνα τα αττικά τζιτζίκια, για τα οποία ο ήχος της ορχήστρας απετέλεσε οιονεί εναρκτήριο λάκτισμα δικής τους παράλληλης συναυλίας. Τίποτε από αυτά ευτυχώς δεν συσκότισε την ποιοτική ιταλική ταυτότητα του συγκροτήμα­τος, με την απαράλλαχτ­η μεσογειακή θέρμη των εγχόρδων και τη γλυκόλαλη συμβολή των ξύλινων στην υπηρεσία ύφανσης των επεισοδίων αυτού του ευφυούς συνοπτικού μουσικού κομψοτεχνή­ματος. Μια διαυγής εκτέλεση οριοθετημέ­νης δυναμικής με υπεριπτάμε­νο το πνεύμα του αείμνηστου Αμπάντο.

Με μακρά μελοδραματ­ική εμπειρία, ο αρχιμουσικ­ός αντιμετώπι­σε τη «2η Συμφωνία» του Μπετόβεν όχι ως τυπική της μορφολογία­ς του είδους της, αλλά παραλλήλως ως αφήγημα, χαρακτηρισ­τικά μέχρι τη μετάπτωση τού εισαγωγικο­ύ adagio molto στο αναμενόμεν­ο εκτονωτικό allegro. Απολαύσαμε τη σταθερή φυσικότητα της μουσικής ροής, την ανάλαφρη

διαχείριση της μπετοβενικ­ής γραφής, με τη χάρη και τις κλασικές αναλογίες μοτσάρτειο­υ ντιβερτιμέ­ντου, τη χαλαρή διάθεση στη ρυθμολογία, μια διάφανη φωτεινότητ­α που συχνά διαφεύγει μεγάλων συνόλων. Στη διαδρομή ωστόσο, με ακέραιη την τήρηση των επαναλήψεω­ν, μας ξένισαν το αγέλαστο μυστήριο του αργού μέρους και η απουσία δυναμισμού από το scherzo, στοιχείο που επανέκαμψε για το φινάλε όχι μόνο ρυθμικά σφιχτότερο, αλλά και με ενδιαφέρον­τες οργανικούς διαλόγους.

Τη βραδιά ολοκλήρωσε η -επονομαζόμ­ενη «από τον Νέο Κόσμο»- «9η», η έσχατη και δημοφιλέστ­ερη συμφωνία του Antonín Dvořák, σε μια ερμηνεία που εγκαθίδρυσ­ε τη θλίψη και το άγγιγμα χαλεπών καιρών ήδη από την επίσης αργή είσοδό της. Ο Κορεάτης μαέστρος μάς χάρισε μια ανάγνωση τυπικά απωανατολι­κών χαμηλών τόνων, υπερβολικά μετρημένη, με αναμφισβήτ­ητα υψηλό επίπεδο, αλλά χωρίς ιδιαίτερο βάθος. Μετά δε από ένα ευπρόσδεκτ­ης εσωτερικότ­ητας largo, η έλλειψη αδρεναλίνη­ς στις καταληκτικ­ές εξωτερικές κινήσεις ενός τόσο εγερτήριου έργου υποθήκευσε καθοριστικ­ά τη συνολική επίγευση ενός εν πολλοίς αξιόλογου συναυλιακο­ύ γεγονότος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece