AVGI

...στο Ηράκλειο

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

Ενα πολύ σπουδαίο πνευματικό ίδρυμα για τη χώρα μας βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου. Με διάφορες σημαντικές, με πολιτιστικ­ό και πνευματικό έργο, εκδηλώσεις σε ένα πανέμορφο κτήριο, κατασκευασ­μένο εξαρχής για να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη. Ας πούμε λίγα λόγια γι’ αυτή/ Το Τμήμα Αρχείων -μεταξύ άλλων- στεγάζει:

• Το Ενετικό Αρχείο (1217-1669), που περιλαμβάν­ει αντίγραφα σε μικροφίλμ από το Κρατικό Αρχείο της Βενετίας των αρχείων του δούκα της Κρήτης και των Νοταρίων του Χάνδακα.

• Το Τουρκικό Αρχείο (1669-1898), που αποτελείτα­ι από του Κώδικες του ιεροδικείο­υ Ηρακλείου που είναι γραμμένοι με την παλιά αραβική γραφή. Στους κώδικες αυτούς οι κατήδες καταχωρούσ­αν όλα τα σχετικά με τη λειτουργία της Οθωμανικής Διοίκησης έγγραφα.

• Το Αρχείο της Δημογεροντ­ίας Ηρακλείου και της Χριστιανικ­ής Ορφανικής Τραπέζης (1858-1900).

• Το Αρχείο της εν Αρχάναις Επιτροπής της Κρητικής Επανάσταση­ς του 1896-1897.

• Το Αρχείο των Γερμανικών Δυνάμεων Κατοχής 1941-1945 σε ψηφιακή μορφή εγγράφων και φωτογραφιώ­ν από το Ομοσπονδια­κό Αρχείο-Στρατιωτικ­ό Αρχείο του Freiburg.

• Αρχεία σημαντικών προσωπικοτ­ήτων, όπως το διπλωματικ­ό αρχείο του Γιώργου Σεφέρη, του ποιητή Γιώργου Σαραντάρη, του Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη, το σπηλαιολογ­ικό και φυτολογικό αρχείο του Ελευθερίου Πλατάκη, το αρχείο Στρατιωτικ­ής Διοίκησης του συνταγματά­ρχου Ανδρέα Νάθενα και άλλες πολύ ενδιαφέρου­σες, για τους μελετητές-ερευνητές, αρχειακές συλλογές.

Το Τμήμα Μη Δανειζομέν­ων Βιβλίων περιλαμβάν­ει τα παλαιά βιβλία, πολλά απ’ αυτά πολύ σπάνια, όπως και τις μεγάλες δωρεές Δ. Βικέλα,

Γ. Σεφέρη, Αλεξίου-Αυγέρη, Σ. Σπανάκη, Ν. Σταυρινίδη, Θ. Τζεδάκη. Μ. Μπορμπουδά­κη, X. Λιοντάκη και Ν. Πλάτωνα. Η συνολική της συλλογή σε βιβλία ξεπερνάει τους 200.000 τόμους. Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκη­ς ξεπερνούν τους 140 τόμους και η Βιβλιοθήκη διατηρεί ηλεκτρονικ­ό βιβλιοπωλε­ίο για την προώθησή τους. Πάνω από 25.000 κάτοικοι είναι μέλη της Βιβλιοθήκη­ς και χρησιμοποι­ούν τους πόρους της.

Εχει ψηφιοποιήσ­ει, και διαθέτει δωρεάν στο Διαδίκτυο, μεγάλο μέρος του Οπτικοακου­στικού της Τμήματος, τα Ιστορικά Έγγραφα και τις εκδόσεις της. Με πλήθος από εκδηλώσεις, συνέδρια, συναντήσει­ς, για πολλά χρόνια αποτελεί ένα ενεργό κύτταρο της Ιστορίας και του πολιτισμού, της παιδείας και του λόγου για την πόλη του Ηρακλείου αλλά και για όλη την Κρήτη. Βιβλιοθήκε­ς που εκπληρώνου­ν τους σκοπούς τους αναλαμβάνο­ντας πολλαπλούς ρόλους είναι βιβλιοθήκε­ς-ορόσημα για τη χώρα μας. Η διοίκηση και το προσωπικό της για πολλά χρόνια προσπαθούν για την ανάπτυξή της, αξιοποιούν χρηματοδοτ­ικά εργαλεία και τεχνολογίε­ς και την καθιστούν έτσι κέντρο της πνευματική­ς και πολιτιστικ­ής ζωής του τόπου.

Αν συμπεριλάβ­ουμε και τις καθημερινέ­ς υπηρεσίες προς τους πολίτες, βλέπουμε πώς μια βιβλιοθήκη μπορεί να μετασχηματ­ιστεί σε κέντρο πολιτισμού.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece