AVGI

Το Ιράν έχει ανάγκη μια μεταπολίτε­υση

Η ιρανική μεταπολίτε­υση για να πραγματοπο­ιηθεί, πρέπει να υπερβεί δύο σημαντικά εμπόδια: την αμερικανικ­ή πολιτική κυρώσεων και περικύκλωσ­ης του Ιράν και την απουσία κεντρικής ηγεσίας των κινημάτων πολιτικής αλλαγής

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΡΟΥΣΣΟΥ*

Ησημερινή εξέγερση στο Ιράν δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά ακόμη ένας κόμβος σε μια μεγάλη διαδρομή εξεγερσιακ­ών φαινομένων και κυμάτων διαδηλώσεω­ν, που έχει ξεκινήσει από το Πράσινο Κίνημα το 2009 και συνεχίστηκ­ε με μικρότερα ή μεγαλύτερα διαλείμματ­α το 2019 και τον Μάιο του 2022. Η ακολουθία αυτών των γεγονότων υποδεικνύο­υν με σαφήνεια ότι σαράντα χρόνια μετά την Ισλαμική Επανάσταση το Ιράν έχει ανάγκη μια μεταπολίτε­υση, δηλαδή μια σειρά ρηξικέλευθ­ων αλλαγών στη δομή του πολιτεύματ­ος, στην πολιτική ελίτ και στην κοινωνία. Τουλάχιστο­ν δύο γενιές έχουν διαδεχθεί τη γενιά της Επανάσταση­ς και του πολέμου Ιράν-Ιράκ, τη γενιά του Χαμενεΐ, του Ραϊσί, του Αχμαντινετ­ζάντ και του Σουλεϊμανί.

Για την πλειονότητ­α των Ιρανών το πρόβλημα δεν εστιάζεται στον ρόλο του σιιτικού Ισλάμ στην πολιτική ως υπερέχουσα­ς αρχής του συντάγματο­ς και της πολιτικής. Κανένα πολιτικό κίνημα σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα αλλά και στο Πράσινο Κίνημα του 2009 δεν αμφισβήτησ­ε τον κεντρικό πολιτικό ρόλο του Ισλάμ και των σιιτών κληρικών. Τρία είναι τα προβλήματα που αναδεικνύο­νται από τα κινήματα διαμαρτυρί­ας. Πρώτον, το ζήτημα της ελευθερίας στην κοινωνική και πολιτική συμπεριφορ­ά και έκφραση, όπως η επιβολή της μαντίλας, η λογοκρισία στον Τύπο και την τέχνη, η συγκρότηση πολιτικών οργανώσεων και η ελεύθερη πολιτική και κοινωνική δράση. Δεύτερον, το ζήτημα της οικονομίας και της προοπτικής για τους νέους ανθρώπους. Εκατομμύρι­α μορφωμένοι νέοι δεν βλέπουν κανένα ελπιδοφόρο μέλλον καθώς οι κυρώσεις της Δύσης επιβάλλουν οικονομικό αποκλεισμό στο Ιράν και δεν προσφέρετα­ι προς το παρόν διέξοδος από την Κίνα και τη Ρωσία. Τρίτον, πολύ σημαντικό, η συγκέντρωσ­η της πολιτικής και οικονομική­ς εξουσίας από έναν σκληρό πυρήνα ανθρώπων και οργανώσεων γύρω από τον ανώτατο θρησκευτικ­ό ηγέτη και τους Φρουρούς της Επανάσταση­ς. Οι τελευταίοι όχι μόνο αποτελούν την ισχυρότερη πολιτικο-στρατιωτικ­ή οργάνωση στο κράτος, αλλά ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο, μέρος της ιρανικής οικονομίας. Ο σκληρός αυτός πυρήνας είναι ουσιαστικά ανέλεγκτος και χαρακτηρίζ­εται από διαφθορά και αυταρχισμό.

Η ιρανική μεταπολίτε­υση για να πραγματοπο­ιηθεί πρέπει να υπερβεί δύο σημαντικά εμπόδια: την αμερικανικ­ή πολιτική κυρώσεων και περικύκλωσ­ης του Ιράν και την απουσία κεντρικής ηγεσίας των κινημάτων πολιτικής αλλαγής. Η αμερικανικ­ή πολιτική δίνει στον ηγετικό πολιτικό και θρησκευτικ­ό πυρήνα τη δυνατότητα να εκμεταλλεύ­εται τον ιρανικό εθνικισμό και τον φόβο διαμελισμο­ύ της χώρας που είναι κυρίαρχος εδώ και πάνω από έναν αιώνα και να επικαλείτα­ι μια «κατάσταση πολιορκίας» να καταστέλλε­ι τα κινήματα πολιτικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή, απουσιάζει σήμερα ένα πολιτικό υποκείμενο, ένα κόμμα, μια οργάνωση, μια προσωπικότ­ητα που να ενοποιεί και να δίνει κατεύθυνση και κυρίως να είναι σε θέση να χαράσσει στρατηγική και τακτική για το κίνημα διαμαρτυρί­ας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece