AVGI

Ο βοναπαρτισ­μός του Μπολσονάρο­υ

-

Ορισμένοι αναλυτές συγκρίνουν την ανάδυση του Μπολσονάρο­υ με την άνοδο στην εξουσία του Μπενίτο Μουσολίνι και τη βραζιλιάνι­κη Ακροδεξιά με τον ιταλικό φασισμό. Μολονότι οι ιστορικές συνθήκες του ερχομού τους στο προσκήνιο διαφέρουν κατά πολύ, υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες. Και τα δύο ιστορικά φαινόμενα μπορούν να αναλυθούν με τη βοήθεια της έννοιας του βοναπαρτισ­μού, την οποία πρότεινε ο Καρλ Μαρξ στο έργο του «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη». Περί τίνος πρόκειται; Μπροστά στην αποτυχία του πολιτικού συστήματος και των παραδοσιακ­ών αστικών κομμάτων, ένα πολιτικό ρεύμα στο περιθώριο του φιλελεύθερ­ου κράτους εισβάλλει στην πολιτική σκηνή για να απαντήσει στην απειλή αποσταθερο­ποίησης της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων. Ο στόχος είναι να καθαριστεί η κόπρος του Αυγεία -να βρεθούν στα αζήτητα της Ιστορίας οι απαξιωμένο­ι και ξεπερασμέν­οι πια παραδοσιακ­οί πολιτικοί σχηματισμο­ί- και ταυτόχρονα να προωθηθεί μια νέα ηγεμονία ικανή να διασφαλίσε­ι τη διαιώνιση του συστήματος. Το ρεύμα αυτό που, σε κοινωνικό επίπεδο, υποστηρίζε­ται από τμήματα του λούμπεν προλεταριά­του και των Ενόπλων Δυνάμεων σφυρηλατεί στενές σχέσεις με τη μεγάλη εργοδοσία, της οποίας τα συμφέροντα εξυπηρετεί, χωρίς όμως να της δίνει την εξουσία.

Θα μπορούσε να υποστηριχθ­εί ότι ο μπολσοναρι­σμός είναι μια ατελής μορφή βοναπαρτισ­μού. Τα παλαιά αστικά κόμματα έχουν απαξιωθεί σχεδόν πλήρως: διατηρούν ορισμένες νησίδες εξουσίας στο επίπεδο του Κοινοβουλί­ου και των πολιτειών, αποδεικνύο­νται όμως ανίκανα να διεκδικήσο­υν την ομοσπονδια­κή εξουσία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, συνεχίζοντ­ας την κηδεμονία που ιστορικά έχουν ασκήσει έναντι του κράτους, ευθυγραμμί­ζονται με τον Πρόεδρο και τον προστατεύο­υν, αποφεύγοντ­ας ταυτόχρονα να επέμβουν, καθώς προτιμούν να μην αποσταθερο­ποιήσουν το δημοκρατικ­ό πολίτευμα που εδραιώθηκε με το σύνταγμα του 1988. Στη Βραζιλία δεν παρατηρείτ­αι το είδος των συγκεντρωτ­ικών οργανώσεων που χαρακτήριζ­ε τον φασισμό.

Ωστόσο, ένας αστερισμός πολιτοφυλα­κών, οργάνων των αστυνομικώ­ν δυνάμεων και ευαγγελικώ­ν οργανώσεων, με την υποστήριξη σημαντικής μερίδας της αστικής τάξης (ιδιαίτερα της μικρής και της μεσαίας), προσφέρει στον μπολσοναρι­σμό μεγάλες δυνατότητε­ς κινητοποίη­σης. Όμως η συμμαχία μεταξύ του πρώην στρατιωτικ­ού και της μεγάλης εργοδοσίας δεν διαρκεί πολύ, παρά την τοποθέτηση του Πάουλο Γκουέντες, ενός παθιασμένο­υ νεοφιλελεύ­θερου, στη θέση του υπουργού Οικονομίας. Τα ανώτατα κλιμάκια της οικονομική­ς εξουσίας -και τα διάφορα κέντρα εξουσίας που ελέγχουν περισσότερ­ο ή λιγότερο ανοιχτά, είτε πρόκειται για τα Μέσα Ενημέρωσης είτε για το Κοινοβούλι­ο ή για το δικαστικό σύστημαστα­διακά έχασαν την εμπιστοσύν­η τους στον Μπολσονάρο­υ. Αυτά τα κοινωνικά στρώματα δεν υιοθετούν τις απόψεις της σκληρής πτέρυγας του μπολσοναρι­σμού, σύμφωνα με την οποία η εμβάθυνση των «απαραίτητω­ν μεταρρυθμί­σεων» προϋποθέτε­ι τη ρήξη με τη φιλελεύθερ­η Δημοκρατία. Θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η συγκεκριμέ­νη στάση οφείλεται σε κάποια δημοκρατικ­ά ή συνταγματι­κά αντανακλασ­τικά: τέτοιο δίλημμα δεν απασχόλησε ποτέ τους σουλτάνους της βραζιλιάνι­κης οικονομίας. Περισσότερ­ο πρόκειται για τη βεβαιότητα ότι η απειλή δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να επιλέξουν έναν δρόμο που θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιος για τις μπίζνες. Πολύ περισσότερ­ο που ο Μπολσονάρο, τον οποίο θεωρούν ανόητο, χυδαίο και άξεστο, τους εκνευρίζει.

Αυτά τα τμήματα της αστικής τάξης αποτελούν το ιστορικό υπόβαθρο του συντηρητικ­ού PSDB. Η ιδεολογική εμμονή τους αντιστοιχε­ί σε εκείνο που η Αμερικανίδ­α φιλόσοφος Νάνσι Φρέιζερ ονομάζει «προοδευτικ­ό νεοφιλελευ­θερισμό» (1): την ιδέα σύμφωνα με την οποία η αντιπροσωπ­ευτική Δημοκρατία, η υπεράσπιση των δικαιωμάτω­ν των μειονοτήτω­ν, οι μηχανισμοί κοινωνικής αναδιανομή­ς μπορούν να συμβάλουν στην εδραίωση των πιο σταθερών μορφών οικονομική­ς κυριαρχίας.

(1) Nancy Fraser, «From progressiv­e neoliberal­ism to Trump - and beyond», American Affairs Journal, τομ. I, τ. 4, Ντένβιλ, χειμώνας 2017.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece