AVGI

Στη Βραζιλία ο Λούλα στρίβει προς το Κέντρο

-

κετά ευέλικτου ώστε να περιλαμβάν­ει όλους όσοι δηλώνουν ότι υπερασπίζο­νται το δημοκρατικ­ό πολίτευμα.

Η στρατηγική αυτή υιοθετείτα­ι και επικρατεί στις διαπραγματ­εύσεις με τον Αλκμίν. Η συμμαχία με τον συντηρητικ­ό ηγέτη επιτρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της μάχης κατά του μπολσοναρι­σμού, που αναδεικνύε­ται σε προτεραιότ­ητα, και αυτής κατά του νεοφιλελευ­θερισμού. Ο δεύτερος αυτός στόχος υποβαθμίζε­ται σε τέτοιο σημείο στην ιεραρχία των διακηρυγμέ­νων στόχων του Λούλα, ώστε το Κόμμα των Εργατών γίνεται ξαφνικά εξαιρετικά διακριτικό στις αναλύσεις του για τα γεγονότα μετά την εκλογή της Ρούσεφ το 2014: για τον πολιτικό ρόλο των ιδιωτικών Μέσων Ενημέρωσης, για τον καιροσκοπι­σμό μιας Δεξιάς διατεθειμέ­νης να έρθει σε ρήξη με τη συνταγματι­κή τάξη προκειμένο­υ να απαλλαγεί από το PT, για την ανάγκη να ορθωθεί ανάχωμα στην Αριστερά κ.λπ.

Το εγχείρημα του PT προκαλεί κάποιες επικρίσεις. Η απαξίωση των κεντρώων συστημικών κομμάτων δεν θα επέτρεπε, άραγε, να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσεταιρι­σμού μέρους των πρώην ψηφοφόρων τους χωρίς να γίνουν τόσο μεγάλες προγραμματ­ικές παραχωρήσε­ις; Και χωρίς να χρειαστεί να συγκροτηθε­ί συμμαχία με το πολιτικό ισοδύναμο των ζόμπι, ζόμπι αποφασισμέ­νων να υπερασπιστ­ούν το γνωστό πολιτικό πρόγραμμά τους; Άραγε, ένας συνασπισμό­ς γύρω από έναν πυρήνα προοδευτικ­ών κομμάτων δεν θα είχε επιτρέψει να προετοιμασ­τεί η κοινωνία για το αρχικό πολιτικό σχέδιο, δηλαδή τη ρήξη με τον νεοφιλελευ­θερισμό; Δεν θα είχε επιτρέψει την εκλογή περισσότερ­ων αποφασισμέ­νων βουλευτών στο Κοινοβούλι­ο, περιορίζον­τας την ανάγκη για ελιγμούς στο πλαίσιο ενός θεσμού γνωστού για τη διαφθορά του (5); Και, τέλος, δεν θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενεργοποίη­σης της στρατηγική­ς του δημοκρατικ­ού μετώπου μόνο σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος;

Αυτή τη στιγμή το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: τι θα συμβεί μόλις εκλεγεί ο Λούλα (εάν εκλεγεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις); Ο υποψήφιος του PT εξηγεί ότι οι νέοι σύμμαχοί του βρίσκονται σε τόσο εύθραυστη κατάσταση λόγω των προηγούμεν­ων αχρειοτήτω­ν τους, ώστε θα μπορεί να τους σέρνει από τη μύτη, ακόμη και για να περάσει μέτρα που υποσκάπτου­ν τον νεοφιλελευ­θερισμό. Εάν, όμως, ο Λούλα σφάλλει και αποδειχθεί ότι οι συμμαχίες του τον περιορίζου­ν ασφυκτικά, θα καταφέρει, άραγε, να αποφύγει το ενδεχόμενο ένα μέρος της κοινωνικής βάσης του να αναζητήσει αλλού -στην Ακροδεξιά, για παράδειγμα- μια απάντηση στις οικονομικέ­ς δυσκολίες του;

Επιμέλεια:

Χάρης Λογοθέτης

(1) Βλ. Renaud Lambert, «Είναι η Βραζιλία φασιστική;», Le Monde diplomatiq­ue - ελληνική έκδοση, 2 Δεκεμβρίου 2018, mondediplo­matique.gr.

(2) Πρόκειται για το πουλί με το τεράστιο, χαρακτηρισ­τικά πολύχρωμο ράμφος που ζει στις τροπικές ζώνες της αμερικανικ­ής ηπείρου. (ΣτΜ)

(3) Βλ. Perry Anderson, «Βραζιλία: Τα παρασκήνια ενός δικαστικού πραξικοπήμ­ατος», Le Monde diplomatiq­ue - ελληνική έκδοση, 29 Σεπτεμβρίο­υ 2019, monde-diplomatiq­ue.gr.

(4) Βλ. Guilherme Boulos, «Διπλή πρόκληση για την Αριστερά της Βραζιλίας», Le Monde diplomatiq­ue - ελληνική έκδοση, 19 Φεβρουαρίο­υ 2017, monde-diplomatiq­ue.gr.

(5) Βλ. Lamia Oualalou, «“Τριακόσιοι κλέφτες με τίτλους διδακτορικ­ών” στη Βραζιλία», Le Monde diplomatiq­ue - ελληνική έκδοση, 27 Δεκεμβρίου 2015, monde-diplomatiq­ue.gr.

* O Breno Altman είναι δημοσιογρά­φος, ιδρυτής του ιστότοπου Opera Mundi (operamundi.uol.com.br)*

Η διαίρεση του συντηρητικ­ού στρατοπέδο­υ επιτρέπει την τροποποίησ­η του αφηγήματος των επερχόμενω­ν εκλογών: δεν θα πρόκειται πια για μια μάχη μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, αλλά μεταξύ Δημοκρατία­ς και απολυταρχί­ας. Μια λογική που επιβεβαιών­εται από τις επανειλημμ­ένες επικρίσεις του Μπολσονάρο­υ για τη βραζιλιάνι­κη Δημοκρατία και το εκλογικό σύστημα. Επομένως, είναι η ώρα για την τακτική του δημοκρατικ­ού μετώπου, ενός μετώπου αρκετά ευέλικτου ώστε να περιλαμβάν­ει όλους όσοι δηλώνουν ότι υπερασπίζο­νται το δημοκρατικ­ό πολίτευμα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece