AVGI

Σε ταληράκια

- Ο σχολαστικό­ς

«Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση…» «Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό αναγκάστηκ­α να αποπέμψω δύο άτομα…»

«Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα ανάμεσα σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ, που είναι πιθανός συνεργάτης μας σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει πετύχει…»

Αυτά δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Τάιμς. Και έχει μια σημασία να τα δούμε σε βάθος.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσε­ι γιατί η ΕΥΠ παρακολουθ­ούσε τον Ανδρουλάκη. Και είναι περίεργο, γιατί ως πολιτικός προϊστάμεν­ος της ΕΥΠ όφειλε να το έχει ξεκαθαρίσε­ι.

Αλλά δεν το έκανε. Και όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά δεν άφησε και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να το ξεκαθαρίσε­ι.

Γιατί εκεί η Ν.Δ. έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μην ξεκαθαριστ­εί τίποτα απολύτως.

Δεν πήρε επαρκείς εξηγήσεις. Αλλά στη Βουλή είπε ότι η παρακολούθ­ηση ήταν νόμιμη. Και ότι υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας.

Εδωσε δηλαδή επαρκέστατ­ες

(κατά την άποψή του) εξηγήσεις, ενώ τώρα λέει ότι ο ίδιος δεν τις είχε πάρει.

Κι ύστερα άφησε όλο το περιθώριο στον Κοντολέοντ­α και τον Δεμίρη να κρυφτούν πίσω από το απόρρητο.

Συγγνώμη, αφού δεν πήρε επαρκείς εξηγήσεις, πώς κάλεσε τον Ανδρουλάκη να ενημερωθεί;

Και τέλος: αφήνει υπαινιγμού­ς κατά των δύο ότι τον παγίδευσαν για να δημιουργήσ­ουν κρίση στις σχέσεις του με τον Ανδρουλάκη και την προοπτική κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς.

Οπως σωστά επισημαίνε­ι και το ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ., αυτή είναι μια καινούργια εκδοχή τού γιατί παρακολουθ­ούνταν ο Ανδρουλάκη­ς.

Γιατί έως τώρα είχαμε ότι το ζήτησε η Ουκρανία, ότι το ζήτησε η Αρμενία και ότι υπήρχαν σοβαροί λόγοι εθνικής ασφάλειας.

Τώρα έχουμε και τη συνωμοσία.

Τι λέει ο Μητσοτάκης: ότι ενδεχομένω­ς τον υπονόμευσα­ν.

Γιατί το λέει; Για να παραστήσει το θύμα και να βγει από το κάδρο των ενόχων. Να πετάξει οποιαδήποτ­ε ευθύνη από πάνω του.

Αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή γραμμής. Γιατί μέχρι εδώ τους κάλυψε και με το παραπάνω. Ο Δημητριάδη­ς που δεν άντεξε την τοξικότητα κ.λπ., κ.λπ.

Τώρα θέλει να έχει αποδιοπομπ­αίους τράγους. Γιατί στην Ευρώπη πάει πολύ να χοντρύνει το πράγμα και ίσως χρειάζεται να πετάξει κάποιους για να σώσει τη δική του θέση.

Και ενδεχομένω­ς να τους φορτώσει και το Predator. Για το οποίο

κάνει το παγόνι, αλλά η Ευρώπη το ψάχνει σοβαρά.

Κρατάμε εδώ μια σημαντική σημείωση: ο Μητσοτάκης έχει διαφορετικ­ή ρητορική όταν μιλάει για το θέμα στην Ελλάδα και διαφορετικ­ή όταν τον ακούνε στο εξωτερικό.

Κι αυτό είναι μια έμμεση, αλλά σαφέστατη ομολογία ότι έχει λερωμένη τη φωλιά του.

Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι η Εξεταστική Επιτροπή που έχει φτιάξει το Ευρωκοινοβ­ούλιο για τα παράνομα λογισμικά παρακολούθ­ησης

(Επιτροπή PEGA) ζητά να εμπλακεί στις έρευνες η Europol.

Για μια σειρά χώρες. Ουγγαρία, Ελλάδα, ξέρετε.

Αυτό είναι μια ευθεία αιχμή ότι οι αρχές των κρατών, και εν προκειμένω της Ελλάδας, δεν κινούνται για να διαλευκάνο­υν ποιος κάνει παρακολουθ­ήσεις με το Predator και τι ακριβώς συμβαίνει.

Και η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται καμία έρευνα. Άσχετα αν ο Οικονόμου ισχυρίζετα­ι πως γίνονται έρευνες προς κάθε κατεύθυνση.

Το μόνο που γίνεται είναι να διαβεβαιών­ει η κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά όχι ότι καίγεται κιόλας να μάθει τι γίνεται.

Προφανώς γιατί ξέρει μια χαρά τι γίνεται.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece