AVGI

Θυμήθηκαν τους προστατευό­μενους μάρτυρες

Επειτα από μήνες καθυστερήσ­εων και πιέσεων, δόθηκε σε διαβούλευσ­η το νομοσχέδιο

- Κώστας Παπαγιάννη­ς

Σε διαβούλευσ­η

έδωσε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τους προστατευό­μενους μάρτυρες έπειτα από μήνες καθυστερήσ­εων και πιέσεων από τους ευρωπαϊκού­ς παράγοντες. Σε καθεστώς πανικού από την αυξανόμενη ευρωπαϊκή δυσαρέσκει­α για τα πεπραγμένα της, η κυβέρνηση έβαλε στη διαβούλευσ­η το νομοσχέδιο μόλις μία μέρα μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με την επίτροπο Γιούροβα. Η απροθυμία της κυβέρνησης να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των προστατευό­μενων μαρτύρων δεν είναι περίεργη αν θυμηθεί κανείς ότι υπουργοί της απειλούσαν ότι θα βγάλουν τις «κουκούλες» από τους προστατευό­μενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis.

Μολονότι το νομοσχέδιο για τους προστατευό­μενους μάρτυρες ήταν κοινοτική υποχρέωση της χώρας μας, η κυβέρνηση αρνήθηκε επανειλημμ­ένα να το προωθήσει. Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, η Κομισιόν είχε στείλει προειδοποι­ητική επιστολή, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς Πάνος Αλεξανδρής είχε εξαπατήσει το Ευρωκοινοβ­ούλιο δεσμευόμεν­ος ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευσ­η «αύριο»… πέντε μήνες πριν. Ήδη από τα μέσα Ιουλίου περίπου η Κομισιόν είχε ξεκινήσει διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει στην παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη τήρηση της υποχρέωσης να ενσωματώσε­ι το κρίσιμο αυτό νομοθέτημα.

Αρβανίτης: Ομολογία ενοχής

«Η δημοσιοποί­ηση του νομοσχεδίο­υ προς δημόσια διαβούλευσ­η με τόσο μεγάλη καθυστέρησ­η συνιστά ομολογία ενοχής μιας κυβέρνησης με καθεστωτικ­ή αντίληψη» τόνισε ο Κώστας Αρβανίτης, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑΠροο­δευτική Συμμαχία μάλιστα θυμίζει ότι η κυβέρνηση είχε φτάσει στο σημείο να συμπεριλάβ­ει το νομοσχέδιο σε ημερήσια διάταξη συνεδρίαση­ς του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς τελικά το νομοσχέδιο να συζητηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece