AVGI

Επιχείρηση εμψύχωσης της Κ.Ο. με αντιπολίτε­υση στην αντιπολίτε­υση

Συνεδριάζε­ι η Κ.Ο. της Ν.Δ. στη σκιά των διαφοροποι­ήσεων βουλευτών για πτυχές της κυβερνητικ­ής πολιτικής. Συζητήσεις προκαλεί στην παράταξη το Βατερλώ Μητσοτάκη στους Sunday Times

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Σε ασκήσεις συσπείρωση­ς της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Ν.Δ. αναμένεται να επιδοθεί στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα γενέθλια του κόμματος. Οι διαφοροποι­ήσεις βουλευτών, ειδικότερα της παλαιότερη­ς φρουράς, για πτυχές της κυβερνητικ­ής πολιτικής έχουν ανεβάσει τον συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον σκεπτικισμ­ό στον πρωθυπουργ­ικό πυρήνα εντείνει και το αίτημα της Επιτροπής Pega για την ενεργοποίη­ση της Europol προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πολλές συζητήσεις, εντούτοις, εντός της παράταξης έχει προκαλέσει η παραδοχή του Κ. Μητσοτάκη -στους Sunday Τimes- ότι δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσε­ι την υπόθεση. Σημείωσε μάλιστα ότι οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό απέπεμψε δύο άτομα, εννοώντας τους Γ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέοντ­α. Οι υπαινιγμοί που άφησε για τους δύο συνεργάτες του -«αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει»είναι δηλωτικές του πανικού του πρωθυπουργ­ού, που αλλάζει εκδοχές λόγω της πολιτικής του απομόνωσης.

Ο Γιάννης Οικονόμου απέφυγε χθες στο briefing να εισέλθει σε λεπτομέρει­ες για τις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στη διεθνή εφημερίδα, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτο το δίδυμο Δημητριάδη-Κοντολέοντ­α.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι Sunday Times κάτω από τον τίτλο της συνέντευξη­ς υποστηρίζο­υν ότι «μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών θα βοηθούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν ηγέτη που βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού κατηγορήθη­κε για κατασκοπεί­α αντιπάλων. Θα βοηθήσει ο Κάρολος;».

Παράλληλα, η υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασία­ς Τουρκίας-Λιβύης στον ενεργειακό τομέα προκάλεσε ψυχρολουσί­α σε τμήματα της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει διέξοδο στο αφήγημα της καταστροφο­λογίας, σε περίπτωση που από την κάλπη της απλής αναλογικής προκύψει μία προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση θα αποτελέσει τη σημαία του πρωθυπουργ­ικού επιτελείου.

Σχετικό στίγμα εξέπεμψε χθες ο Γ. Οικονόμου, εγκαλώντας την αντιπολίτε­υση για μικροκομμα­τικούς υπολογισμο­ύς και παρωχημένε­ς ιδεολογίες.

Δεν λειτουργεί η καταστροφο­λογία

Πολλοί βουλευτές, ωστόσο, αλλά και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρούν πως η συγκριμένη ρητορική θα έχει μειωμένη απήχηση στο εκλογικό σώμα. Όπως σημειώνουν, στη σημερινή συγκυρία της συρρίκνωση­ς των εισοδημάτω­ν και της εκρηκτικής ακρίβειας, οι πολίτες επιζητούν «το θετικό μήνυμα, τη θετική ατζέντα». Στέκονται μάλιστα στο γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία δεν εμφανίστηκ­αν στην εισήγηση του πρωθυπουργ­ού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν αναμένουν

κάποια θεματική έκπληξη και στην ομιλία Μητσοτάκη προς την Κ.Ο. Δίνουν μάλιστα έμφαση και στο γεγονός ότι η Ευρώπη κινείται σε απελπιστικ­ά αργούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση μίας ενιαίας απάντησης, από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει εναποθέσει το σύνολο των προσδοκιών της στην Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα, την ανάγκη η Ε.Ε. να θέσει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου επαναλαμβά­νει με άρθρο του στο Bloomberg ο Κ. Μητσοτάκης. Επιχειρώντ­ας να εκπέμψει σήματα δραστηριοπ­οίησης -για τον κατευνασμό βουλευτών και πολιτών- επισήμανε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθ­ούμε τη Ρωσία να χρησιμοποι­εί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece